Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инновац менеджмент тексти лекцій doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
623.62 Кб
Скачать

2.3. Мотивація учасників технологічного ланцюга (тл)

Процес спонукання учасників до діяльності для досягнення цілей ТЛ називається мотивацією. Мотивація стимулює продуктивне виконання намічених робіт і реалізацію ухвалених рішень. Сучасні теорії мотивації засновані на результатах психологічних досліджень структури потреб людей. Потреби — це усвідомлена відсутність чого-небудь, що спонукає до дії. Потреби задовольняються винагородами, тобто тим, що людина вважає для себе цінним.

Розрізняють зовнішні винагороди — грошові виплати або просування по службі й внутрішні — почуття задоволення від добре виконаної роботи і досягнутої мети.

В умовах перехідної економіки мотивації вступають у протиріччя з реальністю: як дохідливо пояснити працівникові, що працювати треба більше при невиплаті зарплати? Тут треба чіткіше описувати перспективи стабільно працюючого підприємства. На організаційному етапі підприємств, що діють у ТЛ, необхідно, щоб і керівник, і всі працівники бачили чітку мету створення ТЛ і були зацікавлені в кінцевому результаті.

Мотивацію можна побудувати на теорії очікувань, заснованої на припущенні про те, що людина направляє свої зусилля на досягнення якої-небудь мети тільки тоді, коли впевнена з великим ступенем імовірності в задоволенні своїх потреб. Мотивація є функцією факторів очікування: "витрати праці — результати" і "результати — винагорода". Мотивація слабшає, якщо ймовірність успіху або винагорода оцінюються працівником невисоко.

З одного боку, висуваючи високі вимоги до персоналу, менеджер повинен адекватно оплачувати його працю. З іншого боку, підвищуючи працівникові зарплату, необхідно вимагати від нього неухильного дотримання дисципліни і збільшення обсягу виконуваних їм робіт. Внаслідок на підприємстві залишаться працівники високого рівня, а ті, хто в таких умовах не зможуть працювати, покинуть його.

2.4. Контроль функціонування діяльності технологічного ланцюга

Даний контроль припускає три етапи:

1) контроль взаємодії підприємств;

2) аналіз взаємодії підприємств;

3) виявлення вузького місця в ТЛ.

На першому етапі роботу ТЛ і взаємодію підприємств можна проконтролювати за допомогою показника інтегральної ефективності ланцюга Ел. Якщо ж завдання полягає в порівнянні ефективності функціонування інтегрального підприємства або кожного підприємства окремо, то необхідні показники, при розрахунку яких можна виявити їхнє відношення до інтегральної ефективності. Наприклад, одним з таких показників могла б бути ефективність, обчислена для самостійно діючого підприємства.

На першому етапі контролю з'ясовується, наскільки ефективно діють ТЛ як структурні підрозділи ФПГ, а також як група в цілому.

Аналіз взаємодії дозволяє вивчити ефективність ТЛ у динаміці. Нехай при функціонуванні виробничого процесу у керівництва керуючої компанії виникли такі важливі запитання:

— Які фактори вплинули на зміну показників взаємодії?

— Зміна яких факторів найбільше вплинула на відхилення фактичних показників від запланованих на етапі оцінки економічної ефективності виробничого циклу?

Щоб відповісти на ці запитання, здійснюють перший етап аналізу функціонування ТЛ, що зводиться до виявлення ролі факторів (факторний аналіз) по­казника взаємодії.

Література:

  1. Інноваційний менеджмент: Справочное пособие. /Под ред. П.И. Завлина, А.К. Казанцева. – М., 1998.

  2. Инновационный менеджмент: Учебник для вузов. /Под ред. С.Д. Ильенковой, – М., 1998.

  3. Инновационный менеджмент: Уч. пособие. /И.О. Хотяшева. – CПб., 2005.