Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_02.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

4. Евристичні прийоми економічного аналізу.

В основу евристичних методів покладено евристи­ку (науку про творче мислення). Застосування цих методів часто призводить до абсолютно нових рішень, у тому числі винаходів, відкриттів. У практиці економічного аналізу використовують такі евристичні прийоми.

Прийом аналогії передбачає використання аналогічного відомого рішення. Для того, щоб оволодіти цим прийомом, необхідно виробити в собі такі якості, як спостережливість, «далекоглядність» у пошуку вирішення завдання, здатність до перенесення досвіду.

Прийом інверсії полягає в застосуванні системи «навпаки». Цей прийом привчає до гнучкості мислення, відмови від традиційних рішень, дозволяє переборювати психологічну інерцію.

Прийом «мозкової атаки» - метод інтенсивного генерування ідей шляхом творчої співпраці групи спеціалістів. Становлячи ніби єдиний мозок, група «штурмує» труднощі задачі, перепони, що виникають на шляху до її вирішення. Завдання керівника групи — сприяти активізації творчого мислення всіх учасників групи, висуненню найбільшого числа варіантів.

Після цього ідеї детально обговорюють, даючи їм економічну оцінку. З великої кількості ідей відбирають найкращі.

Різновидністю цього методу є «мозковий штурм», суть якого в тому, що одна група експертів висуває ідеї, а інша їх аналізує.

Прийом синектики заснований на обговоренні різнобічних елементів. При використанні синектики шляхи вирішення проблеми шукає група спеціалістів різних професій. В основу синектики покладено пошук потрібного рішення через подолання психологічної інерції, яка полягає в намаганні вирішити проблему традиційним шляхом.

Прийом контрольних запитань дозволяє підійти до вирішення проблеми за допомогою навідних питань.

Метод «Дельфи» передбачає анонімне опитування спеціально дібраної групи експертів за раніше підготовленими анкетами з подальшим статистичним опрацюванням даних. Після узагальнення результатів опитування запитується думка експертів щодо спірних питань. У результаті забезпечується перехід від інтуїтивних форм мислення до дискусійних.

Прийом колективного блокнота дозволяє поєднувати неза­лежне висування ідей кожним членом групи з колективною їх оцінкою і процесом вироблення рішень. Суть цього прийому в тому, що кожен з членів групи одержує блокнот, в який протягом визначеного часу записує ідеї, що виникають при дослідженні проблеми, оцінює, які з них можуть забезпечити найкраще вирішення завдання. Для систематизації матеріалів блокноти здають керівникові групи, який організує творче обговорення матеріалу всіма членами групи. До психологічних прийомів аналізу відносять також:

Рис. 1. Інші психологічні прийоми

Окрему групу прийомів аналізу становлять:

• спосіб експертних оцінок;

• розрахунково-конструктивні способи;

• економічна діагностика.

У тому разі, коли для вивчення будь-якого явища, процесу та для виявлення факторів, які викликали відхилення, не вистачає інформації, можна використовувати спосіб експертних оцінок. Експертизу досліджуваного явища чи процесу проводять кваліфіковані спеціалісти. Іноді до такої експертизи залучають зарубіжних учених. В окремих випадках для експертних оцінок застосовують анкетування. Інформація, одержана в ході анкетування, є базою для оцінки фактичного стану явищ і прогнозування на майбутнє.

Як доповнення до традиційних прийомів в економічному аналізі можна застосовувати прийоми розрахунково-конструктивного типу (екстраполяції, варіантних розрахунків), їх застосовують у разі, коли необхідно провести аналіз певного господарського явища або процесу, дати об'єктивну оцінку підсумкам роботи, виробити перс­пективу подальшого розвитку.

Для того, щоб виявити можливі порушення економічних та господарських процесів, з'ясувати характер цих порушень, в аналізі застосовують спосіб економічної діагностики.

Економічна діагностика - це спосіб з'ясування характеру порушень нормального ходу господарського процесу за типовими ознаками цих порушень.

Анкетний метод - це письмове опитування працівників, причетних до якихось проблем або виробництва, з метою з'ясування певних питань. Анкетне опитування потребує багато зусиль і часу. Тому частіше звертаються до простішого методу — усного опитування (інтерв'ю). Проте і він потребує старанної підготовки та кваліфікованої стратегії спілкування з тими чи іншими виконавцями або свідками подій.

Знання психології людей, їх готовності до співпраці, можливість одержання інформації у неперекрученому вигляді — дуже важливі моменти при проведенні досліджень за допомогою соціологічних методів.

Питання для самоперевірки

  1. Визначення методу курсу.

  2. Які принципи аналітичного дослідження ви знаєте?

  3. У чому полягає суть деталізації?

  4. Для чого використовують метод порівняння?

  5. Які ви знаєте прийоми, що поліпшують порівнянність показників?

  6. Що дає моделювання економічних процесів?

  7. Балансовий і сальдовий методи.

  8. Дайте визначення елімінування та його технічних прийомів.

  9. Які статистичні методи дослідження використовують в економічному аналізі?

  1. Економіко-математичні методи, застосовувані в аналізі.

  2. Інші психологічні прийоми.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Тарасенко Н. В. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. — Львів: ЛБІ НБУ,2000. – 485с. (42-61с.).

  2. Попович П.Я. Економічний аналіз діяльності суб’єктів господарювання. Підручник. - Тернопіль: Економічна думка, 2001. – 454с. (17-55с.).

  3. Економічний аналіз діяльності промислових підприємств / За ред. С.І. Шкарабана, М.І. Сапачова – Тернопіль, ТАНГ, 1999.-405 с. (18-36с.).

  4. Чернелевський Л.М. Економічний аналіз на підприємствах промисловості і торгівлі. Підручник. — К., 2003 — 312с. (22-36с.).

  5. Економічний аналіз: Навч. посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбатюк: За ред. акад. НАНУ проф. М.Г. Чумаченка. - К.: КНЕУ,2001.- 540с. (52-126с.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]