Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. курсов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

5.2 Формули

5.2.1 Формули та умовні позначення розміщують в тексті безпосередньо після посилань на них, посередині сторінки. Їх щільність повинна бути приблизно такою,ж як щільність основного тексту. Вище і нижче кожної формули або рівняння слід залишати не менше одного вільного рядка.

5.2.2 Формули нумеруються арабськими цифрами в межах розділу. Номер ставлять з правого боку аркуша на рівні формули в круглих дужках. Оформлення формули. Наприклад – платність зразку Р в кг/м3 визначається за формулою

P= , (3.1)

де m – маса зразку, кг;

V- об´єм зразку, м3.

Посилання у тексті на порядковий номер формули дається в дужках, наприклад: «у формулі (3.1)».

Значення символів і числових коефіцієнтів формул повинні наводитись безпосередньо під формулою у послідовності запису в формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта записуються з нового рядка. Перший рядок розшифровки починають зі слова «де» без двох крапок після нього. Перенести формули чи рівняння на наступний рядок дозволяється тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операцій на початку наступного рядка.

Всі розрахунки, наведені в тексті, повинні виконуватися в одиницях міжнародної системи (С І).

Одиниці вимірювання ставлять після цифрових значень. Наприклад: 20м; 30мм. Якщо в тексті наводиться ряд цифрових значень одної розмірності, то одиниці фізичної величини вказують після останньої цифри. Наприклад: 30,40,50мм; 10х10х30 мм. Числа з розмірністю пишуться цифрами, а без розмірності – словами. Наприклад « натяг – не більше 10мм»; «заміри повторити п´ять разів».

Абстрактні числа до дев´яти в тексті пишуться словами, більше дев´яти – цифрами.

Наприклад:»п´ять профілограф», «10 виступів». Дрібні значення пишуться цифрами, наприклад: «1/4 допуску».

Порядкові чисельники пишуть лише цифрами з відмінковим закінченням. Наприклад: 10-та крива;21 – й день. При декількох порядкових чисельниках відмінкове закінчення погоджується з останнім з них. Наприклад: 2,3 і 4 графіки.

Кількісні чисельники пишуть без відмінкових закінчень. Наприклад: « на 5 листах», «в 20 випадках»

Дати пишуться без відмінкових закінчень. Наприклад: 10 лютого, але пишеться 80-ті роки, в 20-х роках.

При вказуванні меж (від – до) ставлять тире. Наприклад: сторінка 30-40.

5.3 Ілюстрації

5.3.1 Ілюстрації виконуються за допомогою ком´пютера або чорною тушшю або чорнилом (пастою) на білому папері, міліметровці або кальці. Калька повинна бути наклеїна на аркуші. Дозволяється на одному аркуші розміщати декілька ілюстрацій. Ілюстрації розміщають безпосередньо біля тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці дозволяється виконувати ілюстрації методом ксерокопіювання на листі А4 зі штампом. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті.

5.3.2 Розмір ілюстрації не повинен перевищувати розмірів формату А3 (297х420 мм). Фотографії розміщаються на стандартних аркушах у роздрукованому вигляді.

5.3.3 Всі ілюстрації нумеруються послідовно в межах розділу арабськими цифрами і позначаються словом «Рисунок». Номер рисунка складається з номера розділу і порядкового номера рисунка, розділених крапкою, наприклад: рисунок 3.1 (перший рисунок третього розділу).

5.3.4 Ілюстрації повинні мати назву, яка записується під ілюстрацією в один рядок з номером, наприклад: «Рисунок»3.1 – Схема розміщення.