Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки праці і соц.труд.відносин.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

2.3.Структура і розміщення населення України.

Найбільш важливими якісними характеристиками населення є його статева і вікова структури.Що стосується статевої структури, то із загальної чисельності населення на кінець 2004 року 46-47% складали чоловіки,а 54-53 жінки.

В середньому в Україні на 1000 жінок припадає 870 чоловіків. Причому статевий розподіл неоднаковий по регіонах. Найбільш несприятлива ситуація склалась в таких областях як Черкаська, Чернігівська (830,818) Порівняно краща ситуація спостерігається в Закарпатський,Львівський і Рівненській областях(930, 910, 907) В ідеалі співвідношення чоловіків і жінок повинно бути 1:1. Менша питома вага чоловіків в загальній чисельності населення пояснюється рядом причин. Насамперед необхідно відзначити те, що такий дисбаланс спостерігається у старших вікових групах, це пов”язано з наслідками Великої вітчизняної війни, під час якої загинуло переважно чоловіче населення. Друга причина менша тривалість життя. Хлопчиків народжується на 1-2% більше ніж дівчаток, але до 20-25 років співвідношення вирівнюється.Якщо вдатися до аналізу вікової структури в розрізі регіонів, то помітним єнайбільш несприятливий віковий розподіл у Вінницький, Полтавській, Сумській, Черкаській і Чернігівській областях, де спостерігається найбільша чисельність осіб похилого віку. Так, в цих областях кожний четвертий мешканець у віці старшому за працездатний, а у Чернігівській області- третина населення- пенсіонери (29,3). Характеризуючи вікову структуру населення України не можна обійтись без порівняння вікового розподілу міського і сільського населення. Негативні тенденції постарінн6я, властиві всьому населенню, ще більш чітко проявляються серед сільських мешканців. Якщо серед міського населення пенсіонерів лише 20.7%, то серед сільських мешканців їх 29%.

За місцем проживання населення розподіляють на міське і сільське. Починаючи з 1991 року питома вага міського населення в загальній структурі коливається в межах 67-68% і відповідно майже третина населення проживає в сільській місцевості.

Щодо національного складу населення України, то основну його частину складають українці-73,6%, росіяни-21.1%, євреї-1.3% ( крм того білоруси, молдовани, поляки, болгари, угорці, румуни, греки, та інші національності, що проживать в Україні складають менше 1% кожна)

Важливою якістю населення є його розміщення. Територія України складає 8603,7 тис.кв.км. Середня щільність населення- 83.9 осіб на 1 км кв. Найбільше густонаселеною є Донецька область, де середня щільність населення складає 198 осіб на 1 кв.км. Найменше населеною є Херсонська область, де відповідний показник складає лише 41.9 осіб на 1 км.кв., тобто вдвоє менший ніж середній показник по Україні. Найбільша щільність населення спостерігається в Донецько-Придніпрвському економічному райоі за рахунок індустріально розвинутих областей ( Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Харьковської,). Найбільша чисельність в городах –Київ,-2611,Харків-1521, Дніпропетровськ-1122, Донецьк-1065, Одеса-1027.

2.4.Соціально-економічна категоря „трудові ресурси”.

Трудові ресурси- це працездатне населення в праціздатному віці, зайняте в різних сферах суспільно корисної праці і на навчанні з відривом від виробництва. Це чоловіки в віці 16-59 років і жінки в віці 16-54 роки, за винятком непрацюючих інвалідів праці і війни 1та 11 групи, і осіб, які отримують пенсію на пільгових умовах ( чоловіки 50-59), (жінки 50-54 роки). До трудових ресурсів також відносять населення старше і молодше працездатного віку, якщо воно зайняте в суспільному виробництві.

Більш широким поняттям порівняно з робочою силою” і „трудовими ресурсами”

є поняття „трудового потенціалу”. Під трудовим потенціалом розуміють можливу кількість і якість праці.

Розрізняють трудовий потенціал окремої людини, підприємства, території,суспільства.Узагальненими показниками трудового потенціалу виступають:

  • здоров”я населення,

  • моральність населення

  • творчий потенціал,

  • організованість на рівні суспільства.

  • Рівень освіти.

Контрольні запитання

1.Дати визначення поняття „населення”

2.З яких груп складається населення за методикою МОП

3.Кого відносять до економічно активного населення %

4.Хто вважається безробітним за методикою МОП?

5.Що таке відтворення населення?

6.Які типи відтворення ви знаєте?

7.Які існують види руху населення?

8.Перерахувати відносні показники природного руху населення, дати їх визначення

9.Назвати абсолютні і відносні показники механічного руху населення

10.Дати визначення поняттю „трудові ресурси”

11.Назвати види міграції,які ви знаєте.