Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаброб СО 2007.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
3.94 Mб
Скачать

Мельничук О.В.

Кнорозок Л.М.

Руденко М.П.

Лабораторний практикум з цивільного захисту

Ніжин 2007

Ніжинський державний університет

імені Миколи Гоголя

Кнорозок Л.М.,

Руденко М.П.

Лабораторний практикум із цивільної

оборони

Навчальний посібник

Ніжин 2007

УДК

ББК

У посібнику наводиться опис робіт, які доцільно запропонуватистудентам для виконання під час вивчення курсу цивільна оборона”. У процесі виконання цих робіт передбачається ознайомлення студентів із засобами індивідуального захисту та приладами, які використовуються силами цивільної оборони з метою оцінки та прогнозування радіаційної та хімічної обстановки.

Опис кожної роботи містить відповідний теоретичний матеріал та перелік завдань до кожної з них. У посібнику виділено місце для оформлення результатів виконання кожної роботи.

Вступ

Навчальний предмет “Цивільна оборона” останнім часом введено в навчальні плани вищих навчальних закладів. Необхідність вивчення цього предмета зумовлена тим, що з часом зростає кількість надзвичайних ситуацій, які зумовлені як техногенними, так і природними факторами. Ніхто не гарантований від того, що він не може потрапити в таку ситуацію. Збереження життя та здоров’я в такому випадку залежатиме від того, наскільки людина ознайомлена з правилами поведінки в даній ситуації, вміє використовувати засоби індивідуального захисту, може зорієнтуватися в перебігу події. Всі ці знання та вміння формуються в процесі вивчення данного навчального предмета.

Значна увага приділяється також вмінню з’ясовувати радіаційну обстановку, використовуючи прилади радіаційної розвідки та контролю.

З метою формування перелічених умінь та навичок передбачено виконання робіт. Опис таких робіт наводиться у даному навчальному посібнику. У процесі виконання запропонованих робіт студенти ознайомлюються із приладами хімічної розвідки та контролю (зокрема із військовим приладом хімічної розвідки та контролю та газоаналізаторами), приладами радіаційної розвідки та контролю (радіометр “Прип’ять”), навчаються використовувати їх для вимірювання радіаційного фону на місцевості та визначення питомої активності радіонуклідів у продуктах харчування. Значна увага приділяється вивченню засобів індивідуального захисту та правил користування ними.

Опис кожної роботи містить відповідний теоретичний матеріал, де з’ясовується принцип дії, будова та правила користування приладом, одиниці вимірювання величин, які слід визначити. Наводиться перелік завдань, які необхідно виконати в процесі виконання роботи. Для самоконтролю є контрольні запитання.

У посібнику виділено місце для оформлення результатів виконання кожної роботи.

Практична робота № 1

Тема. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР), вивчення його будови та принципу дії.

Мета. Вивчити будову та принцип дії приладу ВПХР, з’ясувати особливості його використання при проведенні вимірювальних робіт.

Обладнання. Прилад ВПХР (у комплекті), інструкція до приладу ВПХР.

Теоретичні відомості

Внаслідок аварії, яка може статися на хімічно-небезпечному об’єкті із виливом СДОР, або при застосуванні противником хімічної зброї для оцінки ситуації необхідно проводити хімічну розвідку.

Визначення отруйних речовин у повітрі, на місцевості, техніці та інших об’єктах проводиться приладами хімічної розвідки і газосигналізаторами або шляхом проб і наступного їх аналізу в хімічних лабораторіях.

Для визначення отруйних речовин застосовуються такі засоби хімічної розвідки: військовий прилад хімічної розвідки – ВПХР, прилад хімічної розвідки – ПХР, універсальний газосигналізатор, напівавтоматичний прилад хімічної розвідки – НПХР та інші.

Усі роботи з приладами хімічної розвідки по визначенню отруйних речовин проводяться в засобах індивідуального захисту органів дихання та шкіри (протигазах, табельному захисному одязі, гумових чоботях і рукавицях).

Виявлення і визначення концентрацій отруйних і сильнодіючих отруйних речовин приладами хімічної розвідки ґрунтується на методі хімічного експресаналізу. Принцип дії всіх приладів хімічної розвідки і контролю зараження однаковий і ґрунтується на зміні забарвлення індикаторів при взаємодії з хімічними речовинами. Залежно від індикатора і зміни його забарвлення, визначають тип ОР, а порівняння інтенсивності одержаного забарвлення з кольоровим еталоном дає можливість визначити приблизну концентрацію небезпечної хімічної речовини або щільність забруднення.

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для виявлення й оцінки концентрації бойових отруйних речовин у повітрі, на місцевості, техніці, транспорті.

За допомогою ВПХР можна визначити наявність і концентрацію таких газів: зарин, зоман, Ві-Ікс, іприт, фосген, дифосген, синильну кислоту, хлорціан при температурі плюс 4 – 400С і мінус 4 – 400С та відносній вологості повітря до 100 %.

Основні частини цього приладу зображено на мал. 1.1. Насос (помпа) призначений для прокачування досліджуваного повітря через індикаторні трубки. В рукоятці штока насоса є ампуловідкривач. На головці насоса розміщений ніж для надрізання ампул і заглиблення для обламування кінців індикаторних трубок.

Мал. 1.1. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР)

1 – ручний насос (помпа); 2 – плечовий ремінь; 3 – насадка до насоса; 4 – захисні ковпачки для насадки; 5 – протидимні фільтри; 6 – патрон грілки; 7 – електричний ліхтарик; 8 – корпус грілки; 9 – штир; 10 – лопатка; 11 – індикаторні трубки в касетах.

Індикаторні трубки (ІТ) – скляні запаяні трубки, всередині яких знаходяться ампули з реактивами та наповнювачами. ІТ маркіровані кольоровими кільцями, що вказують, яку ОР можна визначати за допомогою даної трубки.

У комплекті ВПХР є три види індикаторних трубок (ІТ) (мал. 1.2):

  • з одним червоним кільцем і червоною крапкою для визначення зарину, зоману, VХ-газів (Ві-Ікс);

  • з трьома зеленими кільцями для визначення фосгену, дифосгену, синильної кислоти і хлорціану;

  • з одним жовтим кільцем для визначення іприту.

Індикаторні трубки укладені в паперові касети по 10 штук. Для визначення ОР типу Сі-Ес і Бі-Зет призначені трубки ІТ-46. До комплекту вони не входять і постачаються окремо.