Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ Конституційне право України. .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

102. Правовий статус автономної Республіки Крим.

Автономна Республіка Крим е "невід'ємною складовою частиною України І в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання" (ст. 134 Конституції України) Отже, Автономна Республіка Крим (АРК) за конституційною природою І е формою так званої територіальне (адміністративно-територіальної, регіональної, обласної) автономії, добре відомій світовій практиц. державотворення. Суть терито­ріальної автономії полягає передусім у праві її територіального колективу (громадян відповідної держави, які постійно проживають у межах цієї автономії) і тих органів, які вони обирають, самостійно вирішувати питання, віднесені о відання автономії. Перелік питань, віднесених до відання АРК, передбачений ст. 138 Конституції України. В їх числі передусім такі, як: управління майном, що належить АРК, розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на осові єдиної податкової І бюджетної політики України; розроблення, затвер­дження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціональ­ного природокористування,охорони довкілля - відповідно до загальнодержавних програм; визнанення статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів;

охорона й використання пам'яток історії". Поряд з цим АРК має право самостійно вирішувати ', й Такі важливі організаційні питання, як:

призначення виборів депутатів Верховної Ради АРК; затвердження складу виборчої комісії АРК;

організація та проведення місцевих

103. Система органів влади в арк та їх повноваження

Органом законодавчої влади Автономної Республіки Крим є Верховна Рада Автономної Республіки Крим, яка обирається громаданами на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Верховна Рада АРК складається з 100 депутатів, що обираються терміном на 4 роки. Органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим є Уряд Автономної Республіки Крим – Рада міністрів АРК, голова якої призначається і звільняється з посади Верховною Радою АРК за погодженням з Президентом України. Органами місцевої влади в Автономній Республіці Крим є сільські, селищні, районні, міські, районні у містах Ради та їх виконавчі органи. Суди, органи прокуратури, підрозділи Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим утворюються і діють відповідно до Конституції і законів України.

104. Порядок зміни адміністративно-територіального поділу україни.

Відповідно до Конст Укр територіальний устрій Укр і порядок вирішення питань адмін-територ. Устрою має визначатися виключно законом Укр. Конституцією Укр визначаються лише основні засади та системи адмін-територ устрою Укр, право ВРУ утворювати і ліквідувати райони, встановлювати та змінювати межі районів та міст, зараховувати населені пункти до категорії міст, також питання про найменування і перейменування населених пунктів та районів. Відповідні повноваження по вирішенню питань адмін-територ устрою мають й інші органи держ влади, а також органи місцевого самоврядування. До повноважень Кам мін належать: внесення до ВРУ подань про утворення, ліквідацію та найменування арйонів, надання населеним пунктам статусу гірських; створення нац ради з найменування географ об'єктів, затвердження положення про неї. ВР АРК, обласні ради мають право вносити до Каб-мін Укр пропозиції що до утворення, ліквідації та найменування новоутворених районів, порушувати перед ВР питання що до: встановлення і зміни меж АРК; області; перенесення адміністративних центрів районів, перейменування районів; встановлення і зміни меж районів, міст і міських округів; прийняття рішення що до зарахування населених пунктів до категорій селищ міського типу, сіл, селищ, встановлення та зміни її меж; реєстрація сільких та міських округів. Київська та Севастопольські міські ради самостійно приймають рішення про встановлення та зміни меж районів у місті, також про зарахування населених пунктів, що входять доміської округи, до селищь міського типу, сіл6 селищ, та інші питання. Повноваження районних, міських рад, міст, обласного значення зводяться в основному до внесення до ВР АРК, обласної ради пропозиції що тих питань, які вирішують ці ради або порушують питання про їх вирішення перед ВРУ, відповідно ВР АРК, обласною радою.