Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 4 УКР.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
90.23 Кб
Скачать

Особливості таблиць

У кожного атрибуту таблиці є своє значення за умовчанням, що означає, якщо якийсь атрибут пропущений, то неявно він все одно присутній, причому з деяким значенням. Через це вид таблиці може виявитися не таким, як припускав розробник. Щоб розуміти, як поведеться таблиця, слід знать їх явні і неявні особливості:

Одну таблицю допускається поміщати всередину елементу іншої таблиці. Це вимагається для представлення складних даних або у тому випадку, коли одна таблиця виступає в ролі модульної сітки, а друга, усередині неї, вже як звичайна таблиця.

Поки таблиця не завантажиться повністю, її вміст не почне відображуватися. Річ у тому, що браузер, перш ніж показати вміст таблиці, повинен вичислити необхідні розміри осередків, їх ширину і висоту. А для цього необхідно знати, що в цих осередках знаходиться. Тому браузер і чекає, поки завантажиться усе, що знаходиться в осередках, і тільки потім відображує таблицю.

  • Розміри таблиці спочатку не встановлені і обчислюються на основі вмісту осередків. Наприклад, загальна ширина визначається автоматично виходячи з сумарної ширини вмісту осередків плюс ширина меж між осередками, поля навколо вмісту, що встановлюються через параметр cellpadding і відстань між осередками, які визначаються значенням cellspacing.

  • Якщо для таблиці задана її ширина у відсотках або пікселах, то вміст таблиці підлаштовується під вказані розміри. Так, браузер автоматично додає перенесення рядків в текст, щоб він повністю помістився в осередок, і при цьому ширина таблиці залишилася без змін. Буває, що ширину вмісту осередку неможливо змінити, як це, наприклад, відбувається при додаванні малюнків в осередок. В цьому випадку ширина таблиці збільшується, незважаючи на вказані розміри.

  • Рамка таблиці, у разі додавання параметра border до тега <TABLE>, спочатку відображується як тривимірна. Приєднання параметра bordercolor перетворює рамку на однотонну, ліквідовуючи тим самим ефект тривимірності.

  1. Порядок виконання роботи

  1. Створити за допомогою програми БЛОКНОТ гіпертекстовий файл. Ім'я файлу – прізвище англійською мовою. Файл зберегти в особистій теці.

  2. Задати заголовок, що відображується в рядку заголовка вікна браузеру. Текст заголовка – назва лабораторної роботи.

  3. Задати фон і колір тексту документу, відмінні від встановлених за умовчанням.

  4. Створити таблицю виду :

Про автора (малюнок – Об'єкт WordArt)

У осередок помістити малюнок (фото автора), вирівняти вміст осередку по центру по вертикалі і по горизонталі

Прізвище

Ім'я

По батькові

Дата народження

Спеціальність

Copyright ., 2007

  • Атрибути таблиці задати самостійно.

  • Об'єкт WordArt "Про автора" створити в текстовому редакторові MS Word (якщо не знаєте, що таке об'єкт WordArt звернетеся до викладача).

  • Прибрати межі в таблиці.