Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарські процеси на підприємстві та їх облі...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

7.Облік виробничих запасів.

Основи побудови обліку виробничих запасів. До виробничих запасів на виробничих підприємствах надходить сировина, основні та допоміжні матеріали, паливо, куповані напівфабрикати, комплектуючі вироби, тара, запасні частини та ін. На підприємствах у процесі виробництва використовується велика кількість різних матеріалів.

Облік виробничих запасів здійснюється за такими напрямами: кількісний і вартісний облік; облік заготівлі і придбання матеріалів та розрахунків з постачальниками; наявності і руху на складах; використання у процесі виробництва; продажу, реалізації матеріальних цінностей і розрахунків з покупцями. Основою побудови обліку виробничих запасів є планово-облікова класифікація, оцінювання, документальне оформлення наявності та руху, система рахунків.

Розрізняють такі групи виробничих запасів:

♦ сировина й матеріали;

♦ купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;

♦ паливо;

♦ тара й тарні матеріали;

♦ будівельні матеріали;

♦ матеріали, що переробляються;

♦ інші матеріали.

8.Облік малоцінних і швидкозношуваних предметів.

До малоцінних і швидкозношуваних предметів (МШП) відносять предмети, термін експлуатації яких не перевищує року. Хоча МШП частково виконує функції, подібні до функцій необоротних активів, але відповідно до встановленого порядку вони включаються до складу запасів.

МШП, як і інші види запасів, підлягають попредметному обліку. Оприбуткування та вибуття малоцінних і швидкозношуваних предметів здійснюється в загальному щодо запасів порядку за раніше зазначеними первинними документами, такими як рахунки, накладні, товарно-транспортні накладні, накладні (вимоги), акти тощо. 

У бухгалтерії аналітичний облік малоцінних і швидкозношуваних предметів ведеться за допомогою різних реєстрів, склад яких залежить від місцезнаходження об’єкта обліку. Так, попредметний облік МШП, які перебувають на складі, здійснюється в картках чи книзі кількісно-сумового обліку запасів за найменуванням, кількістю, вартістю й матеріально відповідальною особою. Аналітичний облік малоцінних і швидкозношуваних предметів в експлуатації ведеться за найменуваннями предметів, їх кількістю, вартістю й матеріально відповідальними особами.

9.Облік основних засобів.

До основних засобів належать матеріальні активи, які:

а) утримуються на підприємстві з метою їх використання у процесі виробництва, поставки товарів, надання послуг, здачі в оренду, здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій;

б) мають термін корисного використання більше одного року або одного операційного циклу*, якщо він більше року.

Об'єкт основних засобів - це:

— завершений пристрій, що має всі пристосування та приладдя до нього;

— конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

— відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів одного або різного призначення, що має загальні пристосування для обслуговування, управління та єдиний фундамент, унаслідок чого кожний предмет може виконувати свою функцію, а комплекс - певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно;

— інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, контрольована підприємством.

Шляхи надходження основних засобів:

— придбання як нових, так і таких, що були в експлуатації, основних засобів за грошові кошти;

— самостійне виготовлення основних засобів;

— отримання основних засобів як внеску до статутного капіталу засновників (учасників) підприємства в обмін на корпоративні права;

— переведення до основних засобів з оборотних активів, товарів, готової продукції;

— отримання основних засобів безплатно від юридичної або фізичної особи;

— отримання основних засобів у результаті обміну на подібні або неподібні акти.