Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

1. Історичний розвиток професійної злочинності.

2. Типи сучасних професійних злочинців.

3. Організаційно-правові аспекти взаємодії суспільства та правоохоронних структур щодо попередження професійної злочинності.

Тема 16. Рецидивна злочинність Та її попередження

16.1. Рецидивна злочинність

В значенні кримінології рецидив – це повторність скоєння злочинів, а професіональний злочинець – особа, що займається здійсненням злочинів як професією.

Звідси виходить сутність рецидивної та професійної злочинності. Перша – це злочинність, яка включає всі повторно чи неодноразово скоєні одними й тими ж особами злочини; друга – злочини, скоєні багаторазово особами, які є кримінальними професіоналами.

16.2. Поняття і кримінологічна характеристика рецидивної

злочинності

Рецидивною злочинністю є сукупність злочинів, вчинених особами, раніше що вчинили злочини, і сукупність таких осіб. В основі цієї злочинності лежить рецидив (повторність і багатократність скоєних злочинів), що має багато різновидів.

1. За соціально-правовим характером виділяються:

- кримінально-правовий (легальний) рецидив – здійснення нового злочину особою, що має не зняту і не погашену в установленому порядку судимість;

- пенітенціарний рецидив – здійснення особою, що раніше відбувала покарання у вигляді позбавлення волі, нового злочину, і знов осудженим до позбавлення волі, або здійснення злочину в умовах відбування покарання у вигляді позбавлення волі;

- кримінологічний (фактичний) рецидив – здійснення кримінально-караних діянь як особами, до яких застосовувалося кримінальне покарання або замінюючі його заходи (незалежно від зняття або погашення судимості за колишні злочини), так і особами, до яких кримінально-правові заходи дії не застосовувалися.

2. За ступенем суспільної небезпеки, що визначається тяжкістю раніше вчинених особою злочинів, легальний рецидив підрозділяється на:

- простий;

- небезпечний;

- особливо небезпечний.

3. За кількістю вчинених раніше злочинів рецидив буває:

- одноразовий;

- багаторазовий.

4. За характером скоюваних злочинів рецидив поділяється на:

- загальний (вчинення різнорідних злочинів);

- спеціальний (здійснення однорідних злочинів).

Різновидом спеціального рецидиву є кримінальний професіоналізм (багатократне здійснення, як правило, однорідних злочинів), що свідчить про наполегливе прагнення особи продовжувати злочинну діяльність.

16.3. Особа злочинця-рецидивіста

Особа злочинця-рецидивіста – це цілісна сукупність його взаємопов'язаних соціально-значущих негативних властивостей, які у взаємодії із зовнішніми умовами і обставинами обумовлюють здійснення повторних злочинів.

Рецидивісти характеризуються в основному тими ж ознаками, що і особа злочинця взагалі. В той же час злочинців-рецидивістів характеризує деформована етична і правова свідомість. Більшості їх властиві бідність або спотворена ціннісних орієнтації, несамокритичність, відвертий егоїзм, інтелектуальна і вольова пасивність, велика залежність від зовнішніх ситуацій, «бездумність» поведінки, невміння (а часто і небажання) підпорядковувати свою поведінку соціально корисним цілям, відсутність особистих перспективних планів, слабка воля, неврівноваженість, легковажність, озлобленість і т.д. Для рецидивіста-насильника, крім того, характерна завищена оцінка своєї особи і зневага до життя як такого, не тільки чужого, але часто і свого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]