Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь_ДИДАКТ_МАТЕР_Булава.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
18.08 Mб
Скачать

24. Закономірності поширення ґрунтів. Земельні ресурси

(Урок №30 — застосування знань, умінь і навичок)

Упродовж уроку учні продовжують виконувати практичну роботу №5:

Завдання №2. Виявіть вплив найважливіших чинників ґрунтоутворення та простежте закономірності поширення ґрунтового покриву за картою навчального атласу. Відповідь подайте у вигляді таблиці, заповнивши пропущені місця.

Завдання виконується у пропонованій послідовності, з використанням наведеної нижче схеми поширення ґрунтового покриву (за С.Коберником, з нашими виправленнями й доповненнями):

Що спричиняє зональне поширення ґрунтів?

— (Див. першу строчку таблиці на с. 125): причиною цього є зональні зміни клімату з півночі на південь України (збільшення в цьому напрямкові забезпечення теплом і зменшення коефіцієнта зволоження від 1 до 0,3). Найбільш чітко широтна зональність проявляється у межах Східноєвропейської рівнини.

У колонці 3 таблиці заповніть пропущені місця: дерново-підзолисті  сірі лісові  чорноземи опідзолені  чорноземи типові  чорноземи звичайні  чорноземи південні  темно-каштанові і каштанові ґрунти.

Простежте по карті межу чорноземів опідзолених і типових з чорноземами звичайними.

— (Див. третю клітинку в другій строчці таблиці на с. 125): Межі зональних ґрунтів відхиляються із південного заходу на північний схід України. Це зумовлено зміною континентальності клімату із заходу на схід країни, та пояснює відхилення меж між чорноземами типовими й чорноземами звичайними ґрунтів в указаному напрямкові.

За картою атласу виявіть, які ґрунти поширені: а) у Передкарпатті; б) у Закарпатті; в) на схилах Карпатських гір. Поясніть причини відмінностей.

— У Передкарпатті найпоширенішими є дерново-підзолисті ґрунти, у Закарпатті – дернові опідзолені, на схилах Карпат – бурі гірсько-лісові (буроземи), на їх вершинах – дерново-буроземні та гірсько-лучні оторфовані (заповніть пропуски в третій клітинці третьої строчки таблиці). Такі зміна зумовлена висотною поясністю клімату, а також силовою асиметрією. У свою чергу, висотна поясність зумовлена великими перепадами висот, характерними для гірського рельєфу.

Вплив місцевих відмінностей рельєфу на зміну ґрунтів у межах природної зони лісостепу учні прослідковують за матеріалами таблиці (клітинка 4 в останній колонці). А вплив складу гірських порід на поширення ґрунтів відображений у наступній строчці таблиці на с. 125. У таблиці на с. 123 подається методика визначення механічного складу ґрунту (матеріал для ознайомлення).

Під деревною рослинністю поширені кислі ґрунти (дерново-підзолисті, сірі лісові); під трав’яною — нейтральні й лужні ґрунти (чорноземи, лучні, темно-каштанові).

Унаслідок діяльності людини, з одного боку, відбувається деградація ґрунтів (ерозія на схилах, зменшення вмісту гумусу тощо), а з іншого – покращення їх якості внаслідок науково-обґрунтованих меліоративних заходів.

4. Поясніть зміст понять «меліорація» та «рекультивація» ґрунтів. Яких меліоративних заходів необхідно вживати в різних частинах території України?

Меліорація – комплекс заходів щодо покращення якості ґрунтів. Меліорація носить зональний характер. У Поліссі це осушувальні і осушувально-зрошувальні (на торфовищах) меліорації, вапнування; закріплення пісків. У лісостепу — протиерозійні меліорації, засипка ярів, вапнування; гіпсування. У північному степу — протиерозійні меліорації; зрошення, засипка ярів, полезахисне лісорозведення. У південному степу — зрошувальні меліорації, дренаж підтоплених земель, промивка засолених і гіпсування солонцевих ґрунтів, полезахисне лісонасадження.

Рекультивація – це комплекс заходів щодо відновлення порушених земель (після завершення видобутку корисних копалин тощо).

6. Опишіть найбільш поширений ґрунт вашої місцевості за типовим планом. Розгляньте його розріз (у моноліті, відслоненні або за малюнком).

План та приклад характеристики:

1.Назва - чорноземи типові.

2.Вплив клімату - в умовах теплого дещо недостатньо вологого клімату.

3.Гірські породи - лесоподібні суглинки , що сприяють формуванню родючих ґрунтів.

4.Рельєф - плоскі вододільні рівнини.

5.Грунтові води та режим їх циркуляції - відносно неглибоке залягання підземних вод; води атмосферних опадів періодично повністю промивають ґрунт .

6.Природна рослинність - лучні степи і остепнені луки зони лісостепу.

7.Діяльність тварин - риючі тварини (дощові черви, ховрахи, сліпаки та інші) переривали ґрунт, сприяючи підвищенню його родючості;

8.Оцінка – найбільш природно-родючі ґрунти.

9.Заходи щодо збереження родючості – після багаторічного використання потребують внесення органічних і мінеральних добрив, заходи по запобіганню ерозії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]