Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zanyattya_5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать
  1. Кабінет Міністрів України як вищий орган виконавчої влади

Кабінет Міністрів України (Уряд України) є вищим органом у си­стемі органів виконавчої влади. Він здійснює виконавчу владу як безпосередньо, так і через центральні та місцеві органи виконавчої влади, спрямовуючи, координуючи та контролюючи їхню діяльність.

Таким чином, Кабінет Міністрів є центром виконавчої влади, колегіа­льним органом, своєрідним штабом з організації виконавчо-розпорядчої діяльності всіх органів виконавчої влади держави, хоча чинне законодав­ство і не вживає такого терміну.

Кабінет Міністрів України (КМУ) має дуже широкий обсяг функцій дер­жавного управління. Для їхньої характеристики можна використати різні підходи. Але ключовими, на нашу думку, слід вважати окремі сфери і га­лузі суспільного життя, а також основні види органів і посадових осіб, у відносинах з якими Кабінет Міністрів реалізовує переважний обсяг своїх завдань, функцій, прав та обов'язків. Конституція України у статті 116 чіт­ко і детально визначила функції Уряду. їх перелік починається з таких ключових цілей та завдань виконавчої влади, як забезпечення державно­го суверенітету і економічної самостійності України, здійснення внутріш­ньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів Украї­ни, актів Президента України.

Діяльність Кабінету Міністрів відповідно до демократичної сут­ності держави спрямована на забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Функціональне спрямування урядової діяльності конкретизується у пунктах 3-8 зазначеної статті через установлення завдань у фінансовій, інвестиційній, податковій, економічній, соціальній, гуманітарній, науково-технічній, екологічній, правоохоронній сферах, обороноздатності та націо­нальної безпеки. У цих сферах Кабінет Міністрів забезпечує проведення відповідної державної політики (пункт 3) та розробляє і здійснює загаль­нодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального, культурного розвитку України (пункт 4). Виділено такі важливі функції, як забезпечення рівних умов розвитку всіх форм власності та здійснення управління об'єктами державної власності (пункт 5). Пріоритетною є функ­ція розроблення проекту закону про Державний бюджет і забезпечення виконання затвердженого Верховною Радою Державного бюджету Укра­їни, подання парламенту звіту про його виконання (пункт 6). Важливою функцією Кабінету Міністрів є організація та забезпечення здійснення зов­нішньоекономічної діяльності України, митної справи (пункт 8). Особливої уваги набуває такий напрям діяльності Уряду, як спрямування і координа­ція роботи міністерств, інших органів виконавчої влади. Останній 10 пункт 116 статті свідчить, що наведений перелік функцій Кабінету Міністрів не є вичерпним, оскільки Уряд виконує й інші функції, визначені Конституцією та законами України, актами Президента України. Наприклад, у статті 93 Основного Закону окремо визначена функція законодавчої ініціативи Ка­бінету Міністрів у Верховній Раді. Як зазначають автори Коментарю до Конституції України, найважливішою функцією уряду є систематичний нагляд за виконанням вимог Конституції та законів України, актів Прези­дента України органами виконавчої влади всіх рівнів та прийняття законів з усунення цих порушень [101, с. 251].

Крім цього, Уряд може здійснювати й деякі функції в інших секторах, що можуть визначатися Конституцією і законами України, а також указами і розпорядженнями Президента.

Характеризуючи організацію та правовий статус Кабінету Міністрів, слід звернути увагу на головний елемент цього статусу - компетенцію Уряду, тобто його численні повноваження - права та обов'язки, на підста­ві яких виконуються всі основні завдання та функції Уряду.

Урядова компетенція спрямована на організацію виконання Конституції і законів України, актів Президента, власної Програми діяльності, схваленої Верховною Радою, постійного контролю за здійсненням діяльності підвідом­чими Уряду органами, вжиття заходів щодо усунення недоліків у їх роботі.

Діяльність Кабінету Міністрів України ґрунтується на принципах:

а) поділу державної влади, який означає, що Кабінет Міністрів здійс­нює виконавчу владу у встановлених Конституцією України межах неза­лежно від органів законодавчої і судової влади, крім випадків, передбаче­них Конституцією України, недопущення неправомірного втручання будь-яких органів, посадових осіб, об'єднань громадян у вирішення питань, що віднесені до відання уряду;

б) верховенства права - Кабінет Міністрів у своїй діяльності дотриму­ється вимог утвердження та гарантування прав і свобод людини, відпові­дальності держави перед громадянами за забезпечення їм гідних умов життя;

в) законності - Кабінет Міністрів здійснює свої повноваження на осно­ві, у відповідності та на виконання Конституції, законів України, указів і розпоряджень Президента України;

г) колегіальності - Кабінет Міністрів є колегіальним органом, що при­ймає рішення після вільного демократичного обговорення питань на своїх засіданнях;

д) науковості - Кабінет Міністрів у своїй діяльності спирається на нау­кове і соціологічне обґрунтування здійснюваної ним державної політики, активно використовує новітні досягнення наукових досліджень, організа­ційно-технічні засоби та інформаційні технології;

є) гласності - Кабінет Міністрів регулярно інформує громадськість про свою діяльність. Прийняття таємних рішень можливе лише у випадках, визначених законом [4, с. 15-16].

Основною формою роботи Кабінету Міністрів України є періодич­ні засідання, на яких обговорюються питання і приймаються рішення від­повідно до наданих йому повноважень. Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання. Акти Кабінету Міністрів України підписує Прем'єр-міністр України. У формі постанов Кабінету Міністрів видаються акти, які носять нормативний характер або з питань, що мають найбільш важливе чи за­гальне значення. У формі розпоряджень Кабінету Міністрів - акти, що мають індивідуальний характер або з питань внутрішньо-організаційної та іншої поточної роботи Кабінету Міністрів України.

Акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з дня їх прийнят­тя, якщо інше не встановлено законом або не передбачено в самих актах. Вони можуть бути скасовані Президентом України. До того ж, акти Кабіне­ту Міністрів у повному обсязі або їх окремі положення, визнані Конститу­ційним Судом України неконституційними, втрачають чинність з дня ухва­лення останнім такого рішення.

На відміну від Президента України, якому Конституція забороняє пе­редавати свої повноваження для здійснення іншим особам або органам, Кабінет Міністрів у разі необхідності може делегувати (тобто передавати для тимчасового чи безстрокового виконання) окремі повноваження ін­шим органам виконавчої влади, а також органам місцевого самовряду­вання - за їх згодою, якщо це прямо не заборонено законом або актом Президента України.

З метою підвищення ефективності урядової діяльності та координації роботи центральних органів виконавчої влади у формуванні та реалізації державної політики у структурі Кабінету Міністрів запроваджено принци­пово новий для практики державного управління України орган - урядо­вий комітет. Постановами Кабінету Міністрів України створено п'ять урядових комітетів:

  • з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохо­ронної діяльності;

  • з питань промислової політики, паливно-енергетичного комплексу, екології та надзвичайних ситуацій;

  • економічного розвитку та з питань європейської інтеграції;

  • соціального, науково-технічного та гуманітарного розвитку;

  • з реформування аграрного сектору.

Основним завданням урядового комітету є формування та реалі­зація державної політики у відповідній сфері згідно із стратегією, визначеною Урядом.

До повноважень урядового комітету належать: попередній розгляд і схвалення концепцій проектів нормативно-правових актів, що підлягають розробленню; розгляд та остаточне врегулювання розбіжностей, які вини­кають при розробці проектів документів чи прийнятті інших рішень; схва­лення проектів нормативно-правових актів та інших документів, що пода­ються на розгляд Кабінету Міністрів; розгляд інших питань, пов'язаних із формуванням та реалізацією державної політики у відповідній сфері.

Кабінет Міністрів розглядає проекти своїх рішень лише за умови по­переднього схвалення їх відповідним урядовим комітетом. Урядовому комітету надано право створювати підкомітети, експертні комісії та робочі групи для розгляду окремих питань, що належать до його компетенції.

До складу урядових комітетів входять члени Кабінету Міністрів, керів­ники центральних органів виконавчої влади. Очолюють їх голови, які за посадою є Прем'єр-міністром, Першим віце-прем'єр-міністром, віце-прем'єр-міністрами.

Організаційні зміни роботи Кабінету Міністрів України зумовили необ­хідність реорганізації його апарату, який після прийняття Указу Президен­та України «Про склад Кабінету Міністрів України» отримав назву Секре­таріат Кабінету Міністрів України. Основним його завданням є організа­ційне, експертно-аналітичне, правове, інформаційне, матеріально-техніч­не та інше забезпечення діяльності Уряду. Секретаріат забезпечує ство­рення умов для колективної роботи Уряду в цілому та урядових комітетів, а також міністрів як членів Кабінету Міністрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]