Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зразок курсової.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

5 Опис застосування

5.1. Призначення й умови застосування даної програми.

Розглянута в пояснювальній записці програма, є науково-ознайомлювальної і розрахована для демонстраційного застосування, у зв'язку з її простотою.

Програма GRAPHICS вибір функцій, графіки яких потім малює на екрані.

Оскільки програма була написана мовою програмування Турбо Паскаль, те вихідний текст міститься у файлі з розширенням PAS – GRAPHICS.pas і займає обсяг пам'яті рівний 8 Кбайт, а модуль, що виконується, знаходиться у файлі GRAPHICS.exe і займає 30 Кбайт.

До мінімальних і необхідних системних вимог програми можна віднести наступні значення :

процесор не нижче IBM-386;

наявність на твердому диску чи дискеті вільного місця не менш, ніж 100 Кбайт.

ОЗУ не менш 1 Мбайт

відео пам'ять не менш 640 Кбайт

необхідно також наявність на диску графічного драйвера розробленого фірмою Borland – EGAVGA.BGI, а також деяких драйверів для підтримки стандартних векторних BGI-шрифтів, використовуваних у програмі.

Програма працює під керуванням операційної системи MS-DOS чи MS-WINDOWS, у емуляційному режимі DOS.

Наявність усіх перерахованих вище технічних засобів дозволяє благополучно запустити програму. Запуск можливий безпосередньо через файл GRAPHICS.exe в оболонці перерахованих вище операційних систем, а також у середовищі Турбо Паскаль через файл GRAPHICS.pas.

5.2 Інструкція користувача

Запуск програми супроводжується короткою заставкою. Після натискання клавіші ENTER з'являється вікно, що пропонує на вибір декілька функцій, графіки яких користувач хотів би побачити. Функції можна вибрати натисканням символьних клавіш ’a’, ’b’, ’c’, ’d’, ’e’ чи ’f’. Дану операцію вибору потрібно виконати чотири рази, так як будуватимуться чотири графіки, розташовані в різних кутках екрану. Після цього на екрані в створених програмою чотирьох координатних площинах будуються вибрані користувачем графіки. Для виходу з програми потрібно натиснути будь-яку клавішу.

.

Висновок

У ході написання курсової роботи був закріплений матеріал по дисципліні «Основи програмування й алгоритмічні мови» надбаний раніше, а також були вивчені більш глибокі можливості мови програмування високого рівня Турбо Паскаль. Як видно, ядро мови дуже компактне і відрізняється простотою і надійністю.

Розглянута в пояснювальній записці програма “Побудова графіків”, є демонстраційною і носить науково - дослідницький характер. Виходячи з того, що програма не відрізняється високим професіоналізмом, вона не здатна конкурувати в реальному житті з програмними додатками подібного типу. Її практичне застосування обмежується лише наочною демонстрацією деяких можливостей середовища програмування Turbo Pascal і її скромними демонстраційними здібностями.

Список використаних джерел

  1. Пономарева В.И. Практикум по программированию в среде Turbo Pascal. – Сімферополь.: Таврида,1998. –256с.

  2. Немнюгин С.А. Turbo Pascal. – СПб: Издательство «Питер», 2000. – 496 с.

  3. Зуєв Е.А. Язык программирования Turbo Pascal. -М.:Унитех, 1992.-298с.

  4. Фаронов В.В. Turbo Pascal 7.0-начальный курс.- М.: Нолидж, 2001. –575с.

  5. Фаронов В.В. Turbo Pascal 7.0 Практика програмування. – М.: Нолидж, 1999. –415с.

  6. Васильєв П.П. Turbo Pascal. - М.: Комп'ютер, ЮНИТИ, 1995.-96с.

  7. Марченко А.И., Марченко Л.А:.Під ред. Тарасенко В.П. Программирование в среде Turbo Pascal 7.0. – М.: Бином Универсал, К.: Юниор, 1997. – 496с.