Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_Tema_7.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
62.69 Кб
Скачать

3. Общая техника фотосъемки

3.1 Выбор кадра

Кадрирование (от фр. cadre — кадр) при фото-, кино- и видеосъёмке — выбор точки съёмки, ракурса и направления съёмки, а также угла зрения и типа объектива для получения необходимого размещения объектов в поле зрения видоискателя аппаратуры и на итоговом изображении.

При кино- и видеосъёмке кадрирование выбирается намного тщательнее, нежели при фотосъёмке на негативную плёнку или цифровую фотокамеру, так как возможности исправления неточностей кадрирования отснятого киноизображения гораздо хуже, нежели у одиночного кадра фотоизображения.

3.2 Получение резкого изображения

Для отримання різкого зображення предметів об’єктив повинен бути встановлений на певній відстані від плівки. Якщо це відстань дорівнює головному фокусної відстані об’єктива, різко зображуються найбільш вилучені предмети; для різкого зображення близько розташованих предметів відстань між об’єктивом і плівкою необхідно збільшити. Це переміщення об’єктива називається установкою на різкість або наведенням на різкість.

Зображення предметів, що знаходяться на різних відстанях від камери, виходить на знімку неоднаково різким, що можна бачити в матовому гуртку дзеркального видошукача камери «Любитель».

У той же час при установці на різкість будь-якого предмета по дзеркальному видошукача, легко помітити, що на матовому гуртку в центрі видошукача видно різке зображення не тільки цього предмета, але також і інших предметів, розташованих трохи далі від камери і трохи ближче до неї .

3.3 Экспонирование, диафрагмирование, определение глубины резкости

Експонувáння (опромінювання, засвічення) — процес опромінювання світлом фоточутливого матеріалу. Застосовується при використовуванні світла від рентгенівського діапазону до інфрачервоного. При експонуванні змінюються фізико-хімічні властивості матеріалу. Наприклад, у фотоемульсії (використовується в основному в чорно-білій і кольоровій аналоговій фотографії) відбувається розкладання з'єднань срібла на складові, атоми срібла осідають на підкладці. Оскільки срібло непрозоре для світла у видимому діапазоні, ми отримаємо картину, в якій темнота ділянок відповідатиме часу експонування і інтенсивності світла, що падає на дану ділянку.

Диафрагмирование - Уменьшение действующего (светового) отверстия диафрагмы объектива. При этом уменьшается освещенность оптического изображения, образуемого объективом, и увеличивается глубина резко изображаемого пространства. Чрезмерное диафрагмирование может привести к снижению разрешающей способности объектива в результате увеличения дифракции света.

Глибина різкості – це фотографічний термін, який стосується зони достатньо різкого фокусу перед фактичною точкою фокусування та позаду неї. Просто кажучи, якщо сфокусувати фотокамеру на певній точці, деякі області перед цією точкою та позаду неї будуть різкими. Ця область називається "глибиною різкості".

Глибину різкості визначають кілька факторів. Перший – це діафрагма об’єктива або число ƒ (стоп). Діафрагма – це отвір змінного розміру, через який світло потрапляє у фотокамеру. Що більший отвір, то більше світла потрапляє. Що менший отвір, то менше світла потрапляє. Розмір отвору також визначає глибину різкості. Що більший отвір, то менша глибина різкості. Що менший отвір, то більша глибина різкості. Нижче наведено стандартні числа ƒ (стопи)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]