Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 Менеджмент!.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
139.12 Кб
Скачать

3. Інтегровані пiдходи до управлiння

3азначенi недолiки paннix теорiй менеджменту певною мiрою долаються інтегрованими пiдходамu до управлiння (процесним, системним, ситуацiйним).

1. Процесний пiдхiд розглядає управлiння як серiю взаємопов'язаних дiй (функцiй управлiння), якi реалiзуються у такiй послiдовностi:

Кожна функцiя управлiння, в свою чергу, складається з взаємопов'язаних пiдфункцiй. Та­ким чином, процес управлiння є загальною сумою ycix функцiй та пiдфункцiй.

Залиште місце для малюнку!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 3-4 стрічки

планування --. органiзацiя --. мотивацiя --. контроль

2. Сuстемний пiдхiд.Його представники стверджують, що органiзацiю слiд розглядати як систему у єдностi частин, з яких вона складається, та зв' язкiв з її зовнiшнiм середовищем.

Тiльки такий пiдхiд дозволяє отримати цiлiсне уявлення про cутність управлiння. Схема­тично системний пiдхiд до управлiння можна представити так:

Зовнішнє середовище

t ~

Органiзацiя

Трансформацiйний

Процес

Залиште місце для малюнку 5-6 стрічок!!!!!!!!!!!!!!!!

З. Сuтуацiйний пiдхiд визнає, що хоча загальний процес управлiння i є однаковим, спе­цифiчнi прийоми, якi використовує керiвник, повиннi змiнюватися залежно вiд ситуацiї.

Об'сктом дослiджень ситуацiйного пiдходу виступають найбільш значущі в управлінні ситуаційні зміни, зокрема у сферах лiдирування, побудови органiзацiйних структур, кiлькiс­них оцінок тощо.

Сутність ситуацiйного пiдходу можна краще усвiдомити у процесi спiвставлення принци­пового та ситуацiйного мислення.

Залиште місце для малюнку!!!!!!!!!! 10 Стрічок!!!!!!!!!!!!!!!

4. Сучаснi напрямки розвитку науки управлiння (пiдготувати реферат студентам NQ 1-4 студентiв за списком групи - до 10 стор. комп'ютерного тексту; див. список лiтератури до теми)