Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабор раб 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Що називається трансформатором?

  2. Яка конструкція трансформатора?

  3. Який принцип дії трансформатора?

  4. Чому трансформатор використовується лише в ланцюгах змінного струму?

  5. Для чого магнітопровід трансформатора виконують з електротехнічної сталі?

  6. Чому магнітопровід трансформатора збирають з окремих пластин, ізольованих один від одного?

  7. Що називається коефіцієнтом трансформації трансформатора?

  8. Як визначають коефіцієнт трансформації?

  9. Який режим називається холостим ходом трансформатора?

  10. Що називається коротким замиканням трансформатора?

  11. Чому втрати потужності в магнітопроводі трансформатора не залежать від струму навантаження?

  12. Чому при зміні струму у вторинній обмотці трансформатора змінюється струм в первинній обмотці трансформатора?

  13. Які переваги і недоліки автотрансформаторів в порівнянні з трансформаторами?

  14. Де використовуються трансформатори спеціального призначення?

Література

1. Грігоровський Є.П. Електротехніка, електроніка і мікропроцесорна техніка: Підручник: У 3 ч. – К.: КНУБА, 2003, стор. 47-65

2. Данілов І.А. Загальна електротехніка з основами електроніки. М.: Вища школа, 2004г., стор. 188-190

Додаток правила для студентів, що працюють в лабораторії електротехніки

  1. До роботи в лабораторії електротехніки допускаються студенти, що прослухали розділи теоретичного курсу, та вивчили методичні вказівки по майбутнім лабораторним заняттям, а також засвоїли техніку безпеки при виконанні лабораторних робіт.

  2. Студенти, що працюють в лабораторії, розділяються на бригади по три - чотири чоловіка.

  3. Кожен студент зобов'язаний завчасно підготуватися до лабораторного заняття по лекційних записах, рекомендованій учбовій літературі і заготовити бланк встановленої форми з викреслюванням на нім електричної схеми установки і таблиць спостережень.

  4. Студент, прибулий в лабораторію, повинен пред'явити керівнику занять заготовлений бланк, відповісти на запропоновані питання, а потім приступити до роботи.

  5. Після виконання з'єднань окремих елементів електричних ланцюгів всі невикористані дроти слід зараз же прибрати зі столу.

  6. Включати установку під напругу не дозволяється до перевірки керівником правильності з'єднань приладів, апаратів, машин і іншого устаткування.

7. В разі яких-небудь змін в зібраній установці, остання перед включенням має бути ще раз перевірена керівником.

  1. Кожна робота виконується з приладами, спеціально для неї приназначеними.

  2. При роботі з ватметрами студенти зобов'язані, стежити за тим, аби струм в них не перевищував допустимого значення 0,5 А.

  1. В разі псування якого-небудь приладу або аварійного стану установки студент повинен негайно повідомити про це керівникові.

  2. Перш ніж приступати до запису свідчень приладів в заготовлені таблиці спостережень, необхідно заздалегідь для ознайомитись з ходом роботи в цілому, виконати весь дослід, не виробляючи записів, а потім повторити його в повній відповідності з рекомендаціями до виконання даної лабораторної роботи.

12. Закінчивши випробування, кожен студент зобов'язаний до розбирання установки пред'явити керівникові для підпису бланк з результатами спостережень. Якщо результати дослідів будуть визнані незадовільними або зовсім не будуть. пред'явлені керівникові, то робота рахується невиконаною і призначається студентові повторно.

13. Після визнання керівником результатів випробування прийнятними всі з'єднання мають бути розібрані, а все отримані дроти акуратно складені.

I4. Кожен студент до наступного лабораторного заняття повинен пред`явити керівникові окремий звіт по виконаній роботі, без чого він не буде допущений до виконання чергової роботи.

  1. У звіті необхідно дати короткий опис вмісту лабораторної роботи, викреслити електричну схему установки, привести результати спостережень, розрахунків і відповідні графіки, а також зробити висновок за результатами виконаної роботи.

  2. Схеми необхідно виконувати ретельно з використанням приладдя для креслення. Графіки рекомендується викреслювати на міліметровому папері з нанесенням масштабів на координатних осях.

  3. При складанні електричних схем і користуванні буквеними і графічними символами слід застосовувати умовні позначення згідно ДОСТам.

  4. Студентам, що працюють в лабораторії, безумовно, заборонено доторкатися до установок, що знаходяться під напругою, проводити які б то не було перемикання на головних распредільчих щитах, випрямних і перетворюючих пристроях, робити зміни в зібраних електричних ланцюгах під напругою, залишати своє робоче місце при включеній установці, писати на приборах, пультах, щитах і столах, а також переміщати лабораторне приладдя.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]