Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабор раб 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

що до виконання лабораторних робіт

З предмету

«Електротехніка та електроніка»

для студентів спеціальності 5.090240

«Обслуговування і ремонт двигунів»

Частина 1

Сєвєродонецьк

2011

Методичні вказівки що до виконання лабораторних робіт

з предмету «Електротехніка та електроніка»

для студентів спеціальності 5.090240 «Обслуговування і ремонт двигунів»

Частина 1

Склала Меркулова О.Г. – викладач вищої категоріїї

ДНЗ «Сєвєродонецьке ВПУ»

Лабораторні роботи грають важливу роль при вивченні предмету «Електротехніка та електроніка». Вони дають студентам наочне уявлення про фізичні процеси, що відбуваються в електричних та магнитних колах, про роботу електричних машин, трансформаторів, питання електричного приводу, схеми управління ним із застосуванням елементів електроніки на сучасній основі, а також мікропроцесорної техніки, та питання електричних вимірювань.

РОЗГЛЯНУТО

На засіданні циклової комісії

Протокол №_1_

від «_30_» _08_2011_р.

Голова циклової комісії

____________О.Г. Меркулова

Зміст

Вступ.......................................................................................................4

Лабораторна робота № 1

Вимірювання втрати напруги в провідниках електричного кола..........................................................................................................8

Лабораторна робота № 2

Вимір потужності в трифазних електричних мережах............................11

Лабораторна робота № 3

Однофазний трансформатор………………………….......................16

Додаток................................................................................................20

Вступ Організація роботи

Лабораторія електротехніки має універсальні стенди, кожен з яких дозволяє виконувати весь цикл лабораторних робіт фронтальним методом, коли вся група виконує роботу на одну і ту ж тему безпосередньо після викладу її на лекціях.

Електричне живлення стендів здійснюється від розподільного щита, доступ до якого має лише викладач.

Студенти, що вперше приступили до роботи в лабораторії обяза­ны самостійно вивчити правила техніки безпеки (см.приложение). Ознайомившись із специфікою роботи в лабораторії, кожен студент в спеціальному журналі дає підписку про ознайомлення його з правилами, що забезпечують безпеку виконання робіт в лабораторії електротехніки.

Студенти діляться на бригади у складі 3-4 чоловік. За кожною бригадою закріплюється стенд, на якому вона проводитиме весь цикл робіт. Бригада несе відповідальність за справний стан свого стенду.

Порядок виконання лабораторних робіт

Студенти повинні завчасно підготуватися до майбутнього заняття в лабораторії. У підготовку входить: вивчення відповідних розділів по лекційних записах і учбовій літературі, указаній в описі кожної роботи, детальному вивченні вмісту роботи по даному навчальному посібнику, в підготовці відповідей на контрольні питання і підготовці звіта.

Бланк звіту містить найменування і номер роботи, прізвища, ім'я, по батькові студента і номер групи, акуратно викреслену електричну схему і таблиці спостережень.

На початку заняття вирішується завдання по темі лабораторної роботи і виробляється опит студентів для з'ясування міри їх подготовленності. Студенти, що з'явилися на заняття не підготовленими, не допускаються до виконання нової лабораторної роботи, вивчаючи в цей час неосвоєний ними матеріал по учбовій літературі. Студенти, допущені до виконання нової роботи, збирають електричний ланцюг, користуючись її електричною схемою. При з'єднанні елементів електричного ланцюга дротами необхідно спочатку зібрати последовний ланцюг, використовуючи дроти відносно великого перетину, і починать збірку від однієї клеми джерела живлення, пройдя весь ланцюг, закінчувати її на іншій клемі цього ж джерела, а потім тоншими дротами приєднати до відповідних клем досліджуємого ланцюга вольтметри і паралельні обмотки ватметрів.

Включати електричний ланцюг під напругу студенти мають право лише після здобуття на це дозволу викладача. Перед включенням необхідно перевірити, що ручка автотрансформатора виведена в крайнє положення проти годинникової стрілки, а також установити стрілки вимірювальних приладів на нуль.

Свідчення вимірювальних приладів слід записувати не в поділках, а в амперах, вольтах, ватах. Перед записом результатів дослііжень рекомендується спочатку виконати всі операції без запису, звертаючи увагу на межі зміни відповідних величин, а потім повторити досвід з реєстрацією спостережуваних величин. Результати вимірів, отримані в дослідах, студенти заносять в бланк звіту, вимикають стенд і пред'являють викладачеві результати для перевірки до розбирання електричного ланцюга. При хорошій підготовці і чіткій роботі студенти мають можливість оформити звіт і захистити роботу протягом двох академічних годинників. У звіті мають бути представлені остаточні результати у вигляді акуратних таблиць, графіків і векторних діаграм.

Графіки будують на координатних осях, відмічених буквами, що умовно позначають величини, що відкладаються, з вказівкою їх розмірностей. Уздовж осей наносять поділки і проставляють біля них з наружнього боку числове значення величин, що відкладаються, у вибраному масштабі, а потім невеликими кухлями відзначають експериментально получені крапки, до яких проводять можливо ближче плавну криву.

Особливу увагу студенти повинні приділяти складанню звітів по виконаній роботі, де вони повинні з'єднати результати експериментальних досліджень з відомими їм закономірностями з теоретичного курсу і пояснити причини спостережуваних відхилень. Так само необхідно зробити виводи про практичне використання досліджуємого явища або установки і найбільш доцільні режими работи.

Повністю закінчений, оформлений і підписаний студентом звіт з проставлянням дати виконання представляється викладачеві не пізніше наступного лабораторного заняття, без чого він не допуска­ется до виконання чергового завдання. При опиті студент зобов'язаний пояснити будь-який виконаний досвід або розрахунок і відповісти на додаткові питання по даній темі, після чого робота зараховується.

Вимоги техніки безпеки

  1. Для електричного живлення стендів використовується змінне на­пряжение 380 в, яке при невмілому зверненні є небезпечним.

  2. Забороняється стосуватися голих токоведущих частої схеми, що знаходяться під напругою (ножів рубильників, затисків, неизолиро­ванных дріт і тому подібне).

  3. З. Включеніє напруги після збірки схеми і її перевірки дозволяється лише у присутності керівника.

  4. Забороняється виробляти які-небудь перемикання в схемі, що знаходится під напругою.

  5. Забороняється студентам самостійно виробляти які-небудь включення на головному розподільному щиті.

  6. Установка або заміна запобіжників на щитах без дозволу керівника не допускається. Установку або заміну предохраните­лей виробляти при вимкнених рубильниках на щитках.

  7. У всіх випадках виявлення несправного стану електрообладнання, вимірювальних приладів необхідно негайно звернутися до керівника занять.

  8. Збірку схеми належить виконувати так, щоб уникнути пересічення дротів, натягнутого їх стану, не допускаючи змотування дротівв в мотки. Забороняється пересікати дротами проходи між робочими місцями.

  9. В разі поразки струмом слід негайно вимкнути стенд за допомогою пускача на стіні і зараз же повідомити керівника лабораторних занять, в обов'язок якого входить надання першій допомозі до прибуття на місце випадку викликаного лікаря.

  10. 10.Відповідальність за дотримання правил техніки безпеки покладається на студентів, що працюють в лабораторії, а контроль за їх виконанням ведеться викладачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]