Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-план (практика).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Характурестика бізнес-планування та його місце в системі планування

1.1. Система внутрішньогосподарського планування

    1. Сутнісна характеристика бізнес-плану та цілі його розробки

1.3. Загальна методологія розробки бІзнес-плану

3.4. Структура бізнес-плану

Система внутрішньогосподарського планування

Внутрішньогосподарське планування є однією з ланок системи планування сільського господарства як галузі агропромислового комплексу країни. У колективних і державних сільськогосподарських підприємствах склалась певна система внуртішнього-сподарського планування, яка включає перспективне, річне і оперативне планування. Ці плани тісно пов'язані між собою.

Головне завдання перспективного планування — забезпе­чити виробництво максимальної кількості найбільш економічно вигідної продукції відповідно до попиту на неї. При цьому ма­ють бути виконані договірні зобов'язання перед споживачами сільськогосподарської продукції, забезпечена найвища ефек­тивність галузей і підприємства в цілому. Завданням перспек­тивного планування є також забезпечення виробництва і про­дажу сільськогосподарськими підприємствами продукції висо­кої якості.

Під час складання перспективного плану уточнюють розміри виробництва і спеціалізацію господарства, визначають темпи і ос­новні пропорції в розвитку галузей. Намічувані темпи зростання виробництва мають бути пов'язані з трудовими, матеріально-технічними і фінансовими ресурсами. Плани сільськогосподарсь­ких підприємств потрібно складати з урахуванням розвитку як громадського виробництва, так і особистих підсобних госпо­дарств громадян, які проживають на їхній території.

План організаційно-господарського упорядкування сільськогосподарського підприємства. Це генеральний про­ект раціональної організації господарства. Його розробляють відповідно до основних напрямів розвитку сільського господар­ства в зоні, районі; він передбачає максимальне зростання ви­робництва продукції, високорентабельне ведення господарства. Складають такий план, як правило, на основі науково обгрунто­ваної системи ведення господарства в сільськогосподарських підприємствах на рік повного освоєння запроектованих заходів. Періоди, на які складаються орггоспплани, у різних господарст­вах неоднакові.

Бізнес-план — це система розрахунків, якими детально обґрун­товуються основи бізнесу, виробництво продукції і послуг, коло споживачів продукції, конкуренція і система збуту продукції, ме­неджмент, фінансування та інші аспекти діяльності сільськогос­подарського підприємства. Головною метою складання бізнес-плану сільськогоспо­дарського підприємства є забезпечення максимального прибут­ку за рахунок інтенсивного розвитку головних, додаткових і підсобних галузей підприємства, переробки продукції, надання різних послуг в умовах конкуренції товаровиробників.

Складовими частинами річного планування в сільськогоспо­дарських підприємствах є плани економічного і соціального роз­витку підприємств, річні виробничі програми бригадам, фермам та іншим підрозділам господарства.

Річний план економічного і соціального розвитку сільсько­господарського підприємства — це виробнича програма розвит­ку рослинницьких, тваринницьких та інших галузей і підсобних підприємств господарства на календарний рік. Відправним мо­ментом при його складанні є договори, укладені із споживачами продукції і постачальниками матеріально-технічних ресурсів.

Виробничою програмою з рослинництва передба­чається такий розвиток рослинницьких галузей, за якого можна забезпечити виконання договірних зобов'язань з продажу про­дукції її споживачам, а також повне задоволення потреб госпо­дарства у продукції рослинництва (насінний і фуражний фонди, страхові фонди насіння і фуражу, виділення продукції на опла­ту праці, фонд громадського харчування тощо).

Завдання оперативного планування. Сільськогосподарському виробництву вла­стиві сезонність робіт, територіальна розосередженість, одно­часне використання кількох машин і знарядь на різних культу­рах, обмеженість виконання робіт агротехнічними строками. То­му для своєчасного виконання робіт необхідно складати опера­тивні плани на більш короткі періоди. У цих планах детально за­значають організацію виконання окремих трудових процесів..