Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з написання курсов КОРП за кмс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

76

УКООПСПІЛКА

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

КАФЕДРА КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

«КОМЕРЦІЙНІ ОПЕРАЦІЇ НА РИНКУ ПОСЛУГ»

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт студентами денної та заочної форм навчання спеціальностей:

6.050301 “Товарознавство та комерційна діяльність ”

Полтава 2010

Автори:

проф.,к.е.н. Тягунова Н.М.

доц., к.е.н. Іванов Ю.В.

доц., к.е.н. Місюкевич В.І.

ст.викл. Михайлюкова Н. І.

Рецензенти:

Методичні рекомендації обговорені та схвалені на засіданні кафедри комерційної діяльності та підприємництва

“___” _______________ 20 __ р.

Протокол № ____

Зав. кафедри

___________ проф. Балабан П.Ю.

“УЗГОДЖЕНО”

Декан товарознавчо-комерційного факультету

____________ проф. Тягунова Н.М.

“___” _______________ 20__ р.

Декан заочного факультету

____________ доц. Строчихін Ю.Ф.

“___” ________________ 20__ р.

“УЗГОДЖЕНО”

Керівник навчального відділу

____________ доц. Герман Н.В.

“___” ________________ 20 __ р.

ВСТУП

В даний час обсяг знань швидко зростає, тому необхідно прищеплювати студентам уміння самостійно поповнювати свої знання, орієнтуватися в потоці інформації, пробуджувати звичку до постійного розширення свого кругозору. Сьогодні студент повинен продемонструвати не тільки гарні професійні знання в обраній ним області діяльності, але і мати достатню фундаментальну освіту, щоб бути здатним побудувати на цьому фундаменті нове конкретне знання відповідно до нових умов.

Сучасний практичний педагогічний досвід свідчить, що організація самостійної роботи студентів і зокрема в умовах кредитно-модульної системи навчання, вимагає інноваційних підходів, теоретичним підґрунтям яких має бути особисто орієнтована освіта.

Самостійна робота студента передбачає написання курсової або наукової роботи. Студент повинен розуміти структуру своєї науки, бачити будь-які конкретні питання в світлі цієї структури, володіти логікою наукового знання, логікою дослідження, в тому числі логікою експерименту, і т.і.

Приєднання України до Болонського процесу, впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП) потребують нагального оновлення навчального процесу вищої школи у зв’язку з орієнтацією на європейську модель майбутньої професійної діяльності випускників. Постає питання ефективності підготовки студентів до самостійної, творчої, дослідницької діяльності, чому сприяє курсове проектування.

Навчальний процес відбувається набагато ефективніше, якщо він пов’язаний із вирішенням виробничих або проблемних ситуацій. Вони мають мотиваційну основу. Підготовка сучасного фахівця-дослідника можлива лише за умов дотримання творчого розвитку особистості студента, індивідуалізації процесу навчання на що і спрямована КМСОНП.

Курсове проектування — одна з найважливіших частин навчального процесу, яка завершує вивчення як більшості спеціальних дисциплін, так і фахової підготовки в цілому.

Курсова робота в КМСОНП — один із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького, творчого характеру, який має на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів з навчальної дисципліни, а й застосування їх при вирішенні конкретного фахового завдання і вироблення вміння самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, електронно-обчислювальною технікою, лабораторним обладнанням, використовуючи сучасні інформаційні засоби та технології. Курсова робота є окремим заліковим кредитом навчальної дисципліни і оцінюється (визначається рейтинг) як самостійний вид навчальної діяльності студента.

Виконання курсової роботи має за мету дати студентам навички проведення наукового дослідження, розвинути у них навички творчої самостійної роботи, оволодіння загальнонауковими та спеціальними методами сучасних наукових досліджень, поглибленого вивчення питань сутності комерційних процесів, що протікають в сфері товарного обігу. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення фахового завдання.