Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ларин.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
41.4 Кб
Скачать

Вентиляція гальванічного цеху

Існують норми гранично допустимих концентрацій ГДК шкідливих речовин у повітрі робочих приміщень. Ці норми включають досить багато речовин, що виділяються в процесі роботи гальванічного обладнання (бризки та пил хімікатів, пил абразивів, пари розчинників і т.п.). Для того щоб їх концентрація не перевищила допустиму межу, застосовуються різні заходи. Найбільш поширеною і найбільш дієвої з них є обладнання цеху припливно-витяжної вентиляцією, призначення якої полягає в тому, щоб за рахунок обміну повітря, тобто відсмоктування забрудненого і подачі свіжого, підтримувати вміст шкідливих речовин у повітрі гальванічного цеху на рівні, що не перевищує вимог ГДК.

Вентиляція повітря може відбуватися за рахунок різниці його температур всередині і зовні приміщення, через відкриті вікна, випадкові щілини, навіть через стіни при їх відносно пористому матеріалі, але ця так звана природна вентиляція мало продуктивна, а по напряму і швидкості руху повітря погано піддається управлінню. Значно більш ефективна примусова промислова вентиляція, при якій повітря відсмоктується або подається вентилятором з силовим приводом. Примусова вентиляція дозволяє відсмоктувати повітря з потрібною інтенсивністю безпосередньо з місць шкідливих виділень і подавати свіже повітря, раціонально розподіляючи його по приміщенню.

Вся припливно - витяжна система вентиляції гальванічного виробництва, а часто і сполучених з ним сусідніх приміщень, являє собою єдине ціле, в якому всі рухи повітря в трубопроводах і в самому приміщенні пов'язані між собою.

Тому, будь-яке порушення передбаченої проектом взаємозалежності шляхом, наприклад, переробки яких-небудь елементів воздуховода або, що набагато гірше і абсолютно неприпустимо, приєднанням додаткових споживачів, не підкріплене розрахунком і відповідними конструктивними заходами, може катастрофічно позначитися на вентиляції всього приміщення.

Виготовлення і переробки вентиляції повинні проводиться тільки кваліфікованим фахівцям, так як справність вентиляції - це питання здоров'я і навіть життя працюючих у гальванічному цеху фахівців.

Бортові відсмоктувачі гальванічного обладнання

Конструкція бортового відсмоктувача позначається не тільки на ефективності роботи вентиляції, а й на зручності роботи гальваніка, а, отже, і на його продуктивності.

Системи вентиляції, застосовувані в гальванічних цехах це: витяжні шафи, всередині яких встановлюється обладнання; витяжні парасолі (ковпаки), які встановлюються над обладнанням, в тому числі над електрофлотатора; відсмоктуючі грати, які встановлюють збоку від обладнання з його неробочої сторони; бортові відсмоктування, що встановлюються на рівні верхнього краю гальванічних ванн і установок обробки поверхонь.

ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ГАЛЬВАНІЧНОГО ЦЕХУ

Призначення очисних споруд полягає в тому, щоб очистити стічні води (кислотно-лужних, хромсодержащих, ціаністих, фторовмісних) після операцій промивання у гальванічному виробництві до норм гранично допустимих концентрацій ГДК шкідливих речовин по важких металах з наступним скиданням очищеної води в систему каналізації або поверненням на повторне використання в циклі оборотного водопостачання підприємства.

Стічні води з гальванічного цеху надходять самопливом на очисні споруди за роздільним трубопроводами для кожного виду забруднень. Змішання стоків різних видів не допускається. Стоки містять ціан, 6-ти валентний хром, кислоти, луги і солі важких металів (нікелю, цинку, заліза), зміст яких при скиданні у міську каналізацію лімітується санітарними нормами.

Стічні води після ванн електрохімічного знежирення і після ванн травлення гальванічного цеху, забруднені кислотами, лугами і солями важких металів очищаються хімічним способом на заводських очисних спорудах.

Цей метод обробки кислотно - лужних стоків враховує можливість наявності в кислотно - лужних стоках домішок важких металів. Сутність процесу знешкодження кислотно-лужних стоків полягає у взаємній нейтралізації цих стоків з подальшою донейтралізаціей їх розчином лугу і висажденіі розчинених металів у вигляді гідроксидів розчином гашеного вапна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]