Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ларин.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
41.4 Кб
Скачать

Синильної кислоти (hcn)

Отруєння синильною кислотою та її сполуками можливі при обробці руди (ціанування), гальванічному покритті металів, дезінсекції та дератизації приміщень і т. п. Потрапляючи в організм через дихальні шляхи, рідше - через шкіру, синильна кислота блокує дихальний фермент цитохромоксидазу і викликає кисневе голодування тканин . При гострих отруєннях спостерігаються подразнення слизових оболонок, слабкість, запаморочення, нудота, блювота, потім переважають дихальні розлади - рідкісне глибоке дихання, болісна задишка, наступають уповільнення і зупинка дихання. При хронічних отруєннях синильною кислотою турбують головний біль, стомлюваність, відзначаються низький артеріальний тиск, зміни електрокардіограми, в крові - зниження рівня цукру і підвищений вміст гемоглобіну, молочної кислоти і т. д. Дія ціанідів калію і натрію на шкіру може викликати утворення тріщин, розвиток екземи.

Індивідуальний захист: фільтрувальний промисловий протигаз, захисні герметичні окуляри. Спецодяг з кислототривкої тканини. Рукавиці, рукавички зі стійкої гуми. Чоботи з протикислотною гуми.

АМІАК (NH 3)

Пари аміаку сильно подразнюють слизові оболонки очей та органів дихання, а також шкірні покриви. Це ми й сприймаємо як різкий запах. Пари аміаку викликають рясне сльозотеча, біль в очах, хімічний опік кон'юктіви та рогівки, втрату зору, напади кашлю, почервоніння та свербіж шкіри. При зіткненні зрідженого аміаку і його розчинів з шкірою виникає печіння, можливий хімічний опік з бульбашками, виразками. Крім того, зріджений аміак при випаровуванні поглинає тепло, і при зіткненні зі шкірою виникає обмороження різного ступеня. ГДК в повітрі робочої зони виробничого приміщення становить 20 мг / м ³.

Шум і вібрація

Високий рівень шуму та вібрації, що супроводжує експлуатацію устаткування у всіх сферах виробництва (машинобудуванні, будівництві, сільському господарстві та ін), призводить до зниження продуктивності праці, погіршення якості продукції, що випускається і самопочуття працюючих. Причому при значній частці важких і некваліфікованих робіт ці фактори (шум і вібрація) можуть стати причиною професійних захворювань.

Боротьбі з шумом і вібрацією в гальванічних цехах даний час приділяється все більша увага. Це пов'язано з особливо небезпечним впливом їх на організм людини, а також з тим, що шум і вібрація на робочих місцях постійно зростає за рахунок укрупнення виробництв, використання обладнання і механізмів більшої потужності.

Шум в цеху виходить в результаті роботи двигунів, насосів, мішалок. Шум і вібрація шкідливо діє на людський організм. При тривалому впливі шуму не тільки знижується гострота слуху, але і змінюється кров'яний тиск, послаблюється увага, погіршується зір. При одночасній роботі двигуни, насоси, мішалки не перевищують допустимий рівень звуку на робочих місцях 80 дБ, згідно з СН 3223-85, тому немає необхідності застосовувати заходи для звукоізоляції. Щоб послабити поширення вібрації по конструкції будівлі, що викликаються роботою вентиляторів і насосів, під їх підставу закладають пружні матеріали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]