Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИСО_Тема 1_ст_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет, мета й особливості дослідження операцій.

Дослідження операцій (ДО) ( англ. Operations Research (OR)) – це наукова дисципліна, що займається розробкою й практичним застосуванням методів найбільш ефективного управління різними організаційними системами.

Отже, об’єкт ДО – це системи організаційного управління (підприємства, організації, фірми), які складаються з великого числа взаємодіючих між собою підрозділів, причому інтереси підрозділів не завжди узгоджуються між собою, навіть можуть бути протилежними.

Предмет ДО - моделі та методи ефективного управління.

Методи ДО – математичне моделювання, статистичне моделювання, математичні методи та різні евристичні підходи.

Тому часто зустрічається назва математичні методи дослідження операцій.

Метою ДО є кількісне обґрунтування рішень, що приймаються, по управлінню організаціями.

Рішення, що виявляється найбільш вигідним (найкращим) для всієї організації, називається оптимальним.

При вирішенні конкретної задачі управління застосування методів ДО припускає:

  • побудову економічних і математичних моделей для задач прийняття рішень у складних ситуаціях або в умовах невизначеності;

  • вивчення взаємозв'язків, що визначають згодом прийняття рішень, і встановлення критеріїв ефективності, що дозволяють оцінювати перевагу того або іншого варіанта дії.

Прикладами задач дослідження операцій, що відбивають його специфіку, можуть бути, наприклад, наступні:

Задача 1. Для забезпечення високої якості виробів, що випускають, на заводі організується система вибіркового контролю. Потрібно вибрати такі форми його організації - наприклад, призначити розміри контрольних партій, указати послідовність контрольних операцій, визначити правила відбраковування, - щоб забезпечити необхідну якість при мінімальних витратах.

Задача2. Для реалізації визначеної партії сезонних товарів створюється мережа тимчасових торговельних точок. Потрібно вибрати параметри мережі - число точок, їхнє розміщення, кількість персоналу - так, щоб забезпечити максимальну економічну ефективність розпродажу.

Необхідно відзначити також задачі про використання ресурсів (під час планування виробництва), про суміші, про використання потужностей (завантаженню устаткування), про розкрій матеріалів, транспортну задачу та ін., у яких потрібно знайти розв'язок, при якому деякий критерій ефективності (наприклад, прибуток, виручка, витрати ресурсів тощо) приймає максимальне або мінімальне значення.

Типові задачі до

  • Задача управління запасами,

  • Задача розподілу ресурсів

  • Задача ремонту й заміни устаткування (техн.обслуговування)

  • Задачі масового обслуговування,

  • Задачі теорії розкладів (календарного планування)

  • Задачі вибору маршруту (транспортні задачі),

  • Задачі сіткового планування й управління

  • Задачі планування й розміщення,

  • Комбіновані задачі.

Наведені задачі відносяться до різних галузей практики, але в них є загальні риси: у кожному випадку мова йде про якийсь керований захід (операцію), що переслідує певну мету.

У кожній задачі задано деякі умови здійснення цього заходу, у рамках яких варто прийняти рішення – таке, щоб захід забезпечило певну вигоду.