Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМНІ ПИТАННЯ З ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

243. Елементи договірного зобов’язання найму.

Сторонами договору є наймодавець (орендодавець) та наймач (орендар). Наймодавцем можуть виступати будь-які особи: фізичні, юр. особи, держава, амін-територ. утворення тощо. Наймодавцем речі за договором оренди може бути його власник або особа, якій не належать майнові права, може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму

244. Строки в договорі найму.

- договір найму укладається на строк, встановлений договором

- Якщо строк найму не встановлений, договір вважається укладений на невизначений строк

- Кожна із сторін договору, кладеного на невизначений строк, може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це другу сторону за один місяць, а у разі найму нерухомого майна – за 3 місяці. Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк.

- законом можуть бути встановлені максимальні (граничні) строки договору найму окремих видів майна.

Якщо до спливу встановленого з-ном максимального строку найму жодна із сторін не відмовилась від договору, укладеного на невизначений строк, він припиняється зі спливом максимального строку договору.

Договір найму, строк якого перевищує встановлений з-ном максимальний строк, вважається укладений на строк, що відповідає максимальному строку.

245. Прав та обов’язки наймача.

Основні обов’язки:

  • вносити плату за користування майном, переданим за договором найму

  • перевірити в присутності наймодавця на момент передання речі її справність. (при невиконанні цього обов’язку, річ вважається такою, що передана наймачеві в належному стані).

  • укласти договір страхування речі, що є предметом договору оренди, у випадках, передбачених договором або з-ном.

  • користуватись річчю відповідно до її призначення та умов договору

  • провадити за свій рахунок поточний ремонт речі, переданої у найм, якщо ін не встановлено з-ном або договором

  • усунути погіршення речі, які сталтся з його вини

  • у разі припинення договору найму негайно повернути річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі

Основні права:

  • вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном зменшилася

  • змінювати стан речі, переданої у найм, але лише за згодою наймодавця

  • за згодою наймодавця укласти договір піднайму, тобтопередати річ ін. особі, якщо ін. не встановлено договором або з-ном. До договору застосовуються положення про джоговір найму, однак строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму.

  • право власності на плоди, продукцію і доходи, одержані ним у результаті користування річчю, переданою в найм

  • поліпшити річ, передану в найм, за згодою наймодавця

  • переважне право перед ін. особами на уладення договору найму на новий строк після спливу строку договору за умови належного виконання ним своїх обов’язків за договором найму. Це право застосовується лише в разі, коли наймодавець і наймач досягнуть домовленостей щодо нового договору.

  • переважне право у разі продажу речі, переданої у найм, на її придбання за умови належного виконання ним своїх обов’язків за договором найму.

  • відмовитись від договору, вимагати його розірвання та відшкодування завданих йому збитків у встановлених договором або з-ном випадках.

Деякі права наймача виникають у зв’язку з порушенням наймодавцем покладених на нього обов’язків. У такому разі наймач на власний розсуд вирішує, яким з передбачених з-ном або договором альтернативних прав скористатись.