Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
170.44 Кб
Скачать

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У цій сфері правового регулювання діють Конституція України та Кримінально-процесуальний кодекс України, який пропонується визнати таким, що втратив чинність.

Крім того, окремі питання, пов'язані із досудовим розслідуванням та судовим розглядом питань про притягнення особи до кримінальної відповідальності, регулюються також Законом України "Про судоустрій і статус суддів", Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність", Законом України "Про міліцію", Законом України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів", Законом України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві", Законом України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" та іншими нормативно-правовими актами, до яких Прикінцевими положеннями проекту Кримінального процесуального кодексу України вносяться зміни.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Проект передбачає додаткові видатки з Державного бюджету України.

За офіційною інформацією Державної пенітенціарної служби України, на обладнання усіх слідчих ізоляторів системою відео конференції та кімнат для її проведення необхідно близько 17,5 мільйонів гривень, які пропонується компенсувати за рахунок економії бюджетних коштів, що витрачаються на доставку осіб до судів. У 2011 році сума таких витрат становила близько 20 мільйонів. гривень.

Електронні засоби контролю (необхідні для забезпечення застосування запобіжних заходів у вигляді домашнього арешту та інших, не пов’язаних із позбавленням волі запобіжних заходів) можуть бути запроваджені за рахунок економії витрат з Державного бюджету України, пов’язаних із утриманням у слідчих ізоляторах осіб, щодо яких було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання особи під вартою. За даними Державної пенітенціарної служби України у 2011 році на вказані цілі було витрачено близько 85,3 мільйонів гривень.

Видатки на обладнання органів досудового розслідування та судів технічними засобами фіксування кримінального провадження і технічними засобами проведення дистанційного провадження з використанням відеоконференцій за попередніми розрахунками становитимуть близько 200 мільйонів гривень. Компенсація зазначених витрат у частині забезпечення відповідним обладнанням судів може бути здійснена за рахунок коштів спеціального фонду Державного бюджету України, до якого зараховуються кошти від сплати судового збору, які відповідно до положень Закону України "Про судовий збір" спрямовуються, зокрема, на зміцнення матеріально-технічної бази судів.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття

Наслідком прийняття вказаного законопроекту стане формування системи кримінального судочинства України, в основу якої покладається реальне втілення принципів змагальності та рівності прав сторін кримінального провадження, повага до прав людини та поліпшення їх захисту, а також підвищення ефективності та оперативності кримінального провадження.

Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України та пов’язаних із ним змін до інших законів України дасть змогу зробити важливий крок у напрямі утвердження верховенства права і розбудови України як правової та демократичної держави, основною метою діяльності якої у сфері кримінального судочинства є не тільки покарання винного, а й забезпечення ставлення до нього як до особистості та надання такій особі якнайбільше можливостей для ефективного захисту своїх прав, свобод та інтересів.

Радник Президента України –

Керівник Головного управління

з питань судоустрою Адміністрації

Президента України А.Портнов