Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит СТВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Завдання 14

Визначити акордні розцінки за продукцію колективу молочнотоварної ферми, яка працює при бригадній формі організації праці

Вихідні дані: основні показники для виконання завдання подано в додатку 14 посібника. Телята з дня народження доглядаються дояркою 20 діб, потім їх переводять на ферму для вирощування і відгодівлі великої рогатої худоби або реалізують в спеціалізовані господарства.

Чисельність трактористів-машиністів на підвозі кормів для всіх варіантів – 4, слюсарів-електриків – 2, ветсанітарів – 2, нічних доглядачів – 2, робочих обліку продуктивності та якості – 1, робочих кормоцеху – 3, робочих молочного відділення – 2, бригадир – 1.

В наших умовах, виходячи із досягнутої продуктивності і наявності фонду оплати праці, доплата за продукцію для розрахунку розцінок встановлюється в розмірі 40% від річного тарифного фонду оплати праці.

Отримана сума акордного фонду оплати праці розподіляється на 2 частини: на оплату за молоко – 90%, за приплід – 10% (враховуючи 20 днів перебування приплоду в групі у доярки).

Норма виробництва молока на фермі за рік визначається шляхом множення продуктивності однієї корови за рік на поголів’я корів на фермі.

Приріст молодняку ВРХ – множенням середньодобового приросту живої маси на кількість приплоду і кількість днів перебування у доярки плюс жива маса всіх телят при народженні (в розрахунку 38 кг на одне теля при народженні).

Приплід визначається множенням проценту виходу телят на поголів’я корів, поділеним на 100.

Акордна розцінка за 1 ц молока розраховується по періодах утримання, тобто стійловий і пасовищний (літній і зимовий). При цьому враховують, що зимовий період продовжується 7 місяців, а літній – 5, коли отримують відповідно 45 і 55 відсотків валового надою молока.

Фонд оплати праці розподіляється по періодах року так: річний фонд оплати ділиться на 12 місяців і перемножується на 7 місяців стійлового періоду – це буде відноситись до зимового періоду, а розрахунок на літній період проводиться відповідно – річний фонд оплати праці ділиться на 12 місяців і перемножується на 5 місяців. Всі результати розрахунків записується в таблиці 14.1 та 14.2.

Таблиця 14.1.

Визначення акордного фонду оплати праці на молочнотоварній фермі

Категорії працівників

Нормативна чисельність, чол.

Затрати праці на рік, людино-днів, людино-годин

Тарифний розряд

Денна тарифна ставка, грн.

Річний тарифний фонд, грн.

Акордний фонд, грн.

на одного робітника

всього

1

2

3

4

5

6

7

8

Оператор машинного доїння

Доярки родильного відділення і профілакторію

Доглядачі-пастухи

Трактористи-машиністи на підвозі кормів

Слюсар-електрик

Ветсанітар

Нічний доглядач

Робочий по обліку продуктивності та якості

Робочий кормоцеху

Робочий молочного відділення

Бригадир

Всього

Таблиця 14.2.

Розрахунок акордних розцінок за продукцію молочнотоварної ферми

Показники

Молоко

Розрахунок на приріст живої маси молодняку ВРХ

Розрахунок на приплід фізичного поголів’я молодняку ВРХ

всього за рік

влітку

взимку

Валове виробництво, ц

Фонд оплати, грн.

Розцінка за 1 ц, грн.

Висновки та пропозиції: