Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит СТВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Уманський національний університет садівництва

робочий зошит

з дисципліни

«ЕКОНОМIКА ПРАЦI ТА СТВ»

Умань – 2011

Методичні рекомендації по заповненню таблиць

Мета даного робочого зошита – допомогти студентам закріпити теоретичні основи курсу дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» та придбати необхідні практичні навики для обрахунку необхідних економічних показників, що пов’язані з питаннями організації, нормування і оплати праці, вивчення продуктивності праці, методів її вимірювання тощо.

Виконуючи практичні вправи, студент більш глибше ознайомлюється з такими показниками, як умови праці в сільському господарстві, трудомісткість та інтенсивність праці, тривалість робочого дня, умови мотивації та стимулювання сільськогосподарської праці. Також надається можливість засвоєння якісних характеристик праці, таких як професійно-кваліфікаційний рівень , складність роботи, ефективність витраченої праці, відповідальність за трудову діяльність тощо.

При розробці матеріалів даного робочого зошита використовувалися основні законодавчі та нормативно-правові акти з питань економіки праці і соціально-трудових відносин, а саме - Кодекс законів про працю України, Закон України «Про оплату праці», Закон України «Про державний бюджет України на 2010 рік», Закон України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» тощо.

Практичні завдання розміщені відповідно програми курсу. Більшість завдань виконується в аналітичних таблицях, використовуючи пояснення та вказівки до кожного завдання. Однак потрібно мати на увазі можливі зміни в заданих даних, що пов’язуватимуться із змінами в законодавчих актах через певний період часу.

Виконувати практичні вправи слід лише олівцем , обов’язково проставляти конкретні числові позначення та дотримуватися передбачених у таблицях одиниць виміру.

Більш ширше теоретичні пояснення та методика виконання практичних завдань розміщені в посібнику «Економіка праці та соціально-трудові відносини».

Завдання 1

Визначення чисельності підрозділу механізаторів для обслуговування певної посівної площі сільськогосподарських культур.

Вихідні дані

1. Запланований перелік сільськогосподарських культур і їх посівні площі по варіантах представлені в додатку 1.1 посібника (колонки 1 і 3).

2. Нормативи затрат праці на механізовані польові роботи при вирощуванні сільськогосподарських культур представлені в додатку 1.1 посібника(колонка 2).

3. Тривалість сезону виконання польових робіт в наших умовах з квітня місяця по жовтень включно.

4. Тривалість робочого дня і їх кількість в період сезону польових робіт помісячно становить: квітень – 9 годин, 24 дні; травень і червень – по 8 годин і 23 дні; липень – 10 годин, 25 днів; серпень – 10 годин, 24 дні; вересень і жовтень – по 9 годин і 24 дні.

5. Коефіцієнт самостійності (К) при виконанні механізованих польових робіт становить 0,8.

Таблиця 1.1

Розрахунок планових затрат праці на механізованих польових роботах

при вирощуванні закріплених за трудовим колективом

сільськогосподарських культур

Сільськогосподарські культури

Посівна площа, га

Планові затрати праці, люд.-год.

на 1 га

всього

Висновки та пропозиції до таблиці 1.1:

Умова друга. Для вирощування польових культур в господарстві сформувався колектив механізаторів певної чисельності. Виходячи з відомої структури посівних площ необхідно визначити їх розміри по кожній культурі і загальну площу земельного наділу колективу.

Вихідні дані:

  1. Чисельність трудового колективу (посібник, додаток 1.2).

  2. Структура посівних площ польових культур, вирощуванням яких буде займатися трудовий колектив (посібник, додаток 1.2).

  3. Нормативи затрат праці механізаторів на вирощуванні польових культур, норма явочного часу одного механізатора і коефіцієнт самостійності трудового колективу беруться з попередньої частини завдання.

Висновки та пропозиції: