Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

5. Плани семінарських та практичних занять

Тема 1. Право Європейського Союзу: предмет, система та методологія навчального курсу. Європейський Союз як самостійний гравець на міжнародній арені (2 години).

  1. Право Європейського Союзу як самостійна правова система. Юридична та соціальна сутність правової системи Європейського Союзу.

  2. Співвідношення понять «право Європейських Співтовариств», «право Європейського Союзу», «європейське право».

  3. Міжнародне право, національне право держав-членів та право Європейського Союзу: принципи взаємодії.

  4. Система права Європейського Союзу: основні підходи до визначення внутрішньої структури права Європейського Союзу.

  5. Правова природа Європейського Союзу. Цілі створення і цілі діяльності Європейського Союзу. Офіційні мови Європейського Союзу. Офіційні символи Європейського Союзу: гімн, прапор.

  6. Склад Європейського Союзу: вимоги до країн-кандидатів та процедура їх вступу.

  7. Територія та громадянство Європейського Союзу. Особливості правового режиму «заморських країн та територій». Виключення з загального правового режиму території Європейського Союзу.

  8. Теоретична та практична значимість навчального курсу «Право Європейського Союзу». Місце наукової дисципліни «Право Європейського Союзу» в системі юридичних наук.

Тема 2. Європейська інтеграція та її інституціонально-правове оформлення (2 години)

  1. Передумови утворення Європейського Союзу: класифікація та загальна характеристика.

  2. Еволюція європейської ідеї в середні століття та новий час. Перша світова війна і гасло Сполучених Штатів Європи. Спроби здійснення західноєвропейської інтеграції в період між двома світовими війнами (1919–1939 рр.). Причини невдач інтеграційних проектів у Західній Європі до Другої Світової війни.

  3. Форми інтеграційного процесу в період Другої світової війни і перші роки після її закінчення (1939–1950 рр.). План Маршалла та Організація європейського економічного співробітництва (1948 р.). Створення Ради Європи (1948 р.).

  4. План Шумана 1950 р. Поняття та зміст «комунітарного методу», його відмінність від методу міжурядового співробітництва.

  5. Створення Європейських Співтовариств. «Договір про злиття» 1965 р. і завершення процесу створення єдиних керівних органів (інститутів) Співтовариств.

  6. Провал інтеграції у політичних сферах: невдалі інтеграційні проекти – Європейське оборонне співтовариство і Європейське політичне співтовариство. Розвиток Європейських співтовариств у 1970-і і 1980-і роки. Доклад Л.Тиндеманса.

  7. Створення Європейського Союзу (Маастрихтський договір 1992 р.). Структура Європейського Союзу, її особливості.

  8. Ревізія установчих договорів ЄС (Амстердамський договір 1997 р., Ніццький договір 2001 р.). Договір про Конституцію для Європи 2004 р. Причини невдалого конституційного проекту.

  9. Значення Лісабонського договору про внесення змін у Договір про Європейський Союз та Договір про утворення Європейського Співтовариства (2007 р.) для реформування Європейського Союзу. Його відмінності від Договору про Конституцію для Європи (2004 р.) та запрограмовані механізми поліпшення функціонування Європейського Союзу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]