Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 с 6 Чехословаччина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

2. Визначте, хто з названих політичних діячів був лідером "Празької весни". Е. Бенеш; г. Гусак; а. Дубчек; а. Новотний.

Питання для обговорення у групі 1. Наведіть докази або спростуйте твердження, що чехо-словацьке суспільство мало традиції демократії. 2. Чому революція 1969 р. дістала назву "оксамитової"? Які її наслідки для демократизації країни? 3. Чим можна пояснити швидкий економічний розвиток Чехії в 90-х рр.?

Документи свідчать 1. З листа президії Національних зборів ЧССР до президії верховної Ради СРСР від 22 серпня 1968 р. "Національні збори Ч«хо-Словацької Соціалістичної Республіки, законно обрані чехо-словацьким народом як найвищий орган державної влади суверенної держави і законно скликані президентом республіки, висловлюють категоричний прогест урядам і парламентам п'яти держав Варшавського договору (СРСР, НДР, ПНР, ВИР, НРБ) і перед лицем усісї світової спільноти заявляють:

1. Що жодний конституційний орган ЧССР не був уповноважений вести переговори, не давав згоди і не запрошував окупаційні війська п'яти держав Варшавського договору.

2. Тому вони вважають окупацію ЧССР самочинним актом насильства, у міжнародному масштабі, що протирічить принципам союзницьких угод, які ЧССР має з цими державами.

3. Тому Національні збори висловлюють рішучий протест урядам і парламентам цих країн, які беруть участь в окупації, та вимагають негайного припинення актів насильства стосовно Чехо-Словаччини, її населення, негайного виведення військ і нормалізації міжнародних відносин..."

Запитання до джерела Дайте оцінку листу президії Національних зборів ЧССР.

Запам'ятайте дати: • 25 лютого 1948 р. — комуністичний переворот у Празі. • 21 серпня 1968 р. — інтервенція військ Варшавського договору до Чехо-Словаччини. • Листопад—грудень 1989 р. — "оксамитова" революція. • 1 січня 1993 р. — створення двох суверенних держав — Чеської Республіки і Словацької Республіки.