Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

Припинення договору комерційної концесії

Спеціальні положення щодо припинення договору комерційної концесії закріплені ст. 1126 ЦК України.

Насамперед, договір комерційної концесії може бути припи­нено у разі відмови від нього однієї зі сторін. Водночас право кожної зі сторін відмовитись від договору комерційної концесії стосується лише договорів, укладених на невизначений строк. В цьому випадку сторона, яка бажає відмовитися від договору, повинна повідомити про це другу сторону не менш як за 6 місяців, якщо більш тривалий строк не передбачено у договорі.

Розірвання договору комерційної концесії здійснюється відповідно до загальних положень глави 53 ЦК України. Вод­ночас у ст. 1128 ЦК України закріплена спеціальна підстава Для розірвання договору комерційної концесії. За змістом цієї статті користувач має право вимагати розірвання договору та

відшкодування збитків у разі зміни торговельної марки чи ін­шого позначення правоволодільця, нрава на використання яких входять до комплексу прав, наданих користувачеві за договором. При цьому розірвання договору комерційної концесії підлягає державній реєстрації відповідно до ст. 1118 ЦК України.

Договір комерційної концесії припиняється також у разі:

припинення права правоволодільця на торговельну марку чи інше позначення, визначене в договорі, без його заміни ана­логічним правом;

оголошення правоволодільця або користувача неплато­спроможним (банкрутом).

Не є підставою для зміни або розірвання договору комерційної концесії перехід виключного права на об’єкт права інтелектуаль­ної власності, визначений у договорі комерційної концесії, від правоволодільця до іншої особи. У цьому випадку до особи, яка набула виключних прав на об’єкт (об’єкти) права інтелектуальної власності, переходять у відповідній частині (чи повністю) нрава та обов’язки правоволодільця.

У разі смерті правоволодільця його права і обов’язки спад- куються. А оскільки правоволодільцем може бути лише суб’єкт підприємницької діяльності (ст. 1117 ЦК України), умовою переходу до спадкоємця прав і обов’язків правоволодільця є наявність у нього статусу суб’єкта підприємницької діяльності або якщо він протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини набуде такого статусу чи передасть свої нрава і обов’язки особі, яка має право займатися підприємницькою діяльністю.

У разі припинення в період дії договору комерційної концесії окремого права, що входило до комплексу прав правоволодільця, договір припиняється лише в частині, що стосується права, яке припинилося. У решті частини договір зберігає чинність, але користувач має право вимагати зменшення плати, якщо інше не встановлено договором (ст. 1129 ЦК України). Виняток становлять випадки припинення права на торговельну марку чи інше позначення, що є підставою для припинення договору комерційної концесії (ст. 1126 ЦК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]