Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова

Кафедра економіки підприємства та корпоративного управління

Управління потенціалом підприємства зв’язку

Навчальний посібник

з дисципліни «Управління потенціалом підприємства»

для підготовки магістрів за напрямом підготовки

6.030504 «Економіка підприємства»

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова

Протокол № 8 від 31 березня 2011 р.

ОДЕСА - 2012

УДК 338.47

ББК 65.9(2)38

К - 45

Управління потенціалом підприємства зв’язку: [навч. посіб.] / Князєва О.А., Галан Л.В., Дем’янчук М.А. – Одеса: ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2012. – 265 с.

Рецензенти:

– доктор економічних наук, професор Болдирєв І.А., професор кафедри політичних наук Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського;

– доктор економічних наук, професор Осіпов В.І., професор кафедри економіки та регулювання ринкових відносин Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова..

У навчальному посібнику проаналізовано характерні риси підприємств зв’язку, тенденції та структурні зрушення на ринку послуг зв’язку України. Наведено поняття, структуру та класифікацію потенціалу підприємства як економічної категорії. Досліджено особливості потенціалу підприємств зв’язку. Наведено теоретичні засади діагностики достатності потенціалу підприємства зв’язку та запропоновано оригінальний авторський підхід до діагностика достатності потенціалу підприємства зв’язку. Досліджено стратегії та методи вибору стратегії розвитку підприємства в залежно від рівня розвитку його потенціалу. Визначено особливості інноваційного відтворення потенціалу підприємства та методи оцінки та управління конкурентоспроможністю потенціалу підприємства. Наведено основні елементи системи антикризового управління потенціалом підприємства. Запропоновано до вивчення теоретичні засади системного аналізу як інструменту прийняття управлінських рішень в умовах кризових ситуацій. Наведено основні показники, що характеризують результативність використання потенціалу підприємства.

Рекомендується для студентів вищих навчальних закладів галузі зв'язку та інших галузей економіки.

Схвалено на засіданні кафедри Економіки підприємства та корпоративного управління ОНАЗ ім. О.С. Попова (протокол № 9 від 03 лютого 2011 р.)

Рекомендовано Вченою радою Навчально-наукового Інституту економіки та менеджменту (НН ІЕМ) Одеської національної академії зв’язку ОНАЗ ім. О.С. Попова (протокол № 7 від 24 лютого 2011 р.)

ЗМІСТ

Вступ........................................................................................................

Стор.

1. Підприємство зв’язку як суб’єкт економічної діяльності

1.1. Особливості підприємств зв’язку

1.2. Тенденції та структурні зрушення на ринку послуг зв’язку України

2. Потенціал підприємства, його види та класифікація

2.1. Поняття потенціалу підприємства

2.2. Потенціал підприємства як економічна категорія. Класифікація потенціалу підприємства

2.3. Структура потенціалу підприємства

2.4. Особливості потенціалу підприємств зв’язку

2.5. Формування потенціалу підприємства зв'язку

3. Методи діагностики достатності потенціалу підприємства

3.1. Теоретичні засади діагностики достатності потенціалу підприємства зв’язку

3.2. Діагностика достатності потенціалу телекомунікаційного підприємства

4. Визначення стратегії розвитку підприємства в залежності від рівня потенціалу

4.1. Види стратегій підприємства

4.2. Вибір стратегії розвитку підприємства в залежно від рівня розвитку потенціалу

4.3. Формування стратегії шляхом використання методів ситуаційного аналізу підприємства зв’язку

4.4. Планування розвитку потенціалу підприємства

5. Особливості інноваційного відтворення потенціалу підприємства

5.1. Інновації як економічна категорія  

5.2. Інноваційний потенціал підприємства

6. Управління конкурентоспроможністю потенціалу підприємства

6.1. Поняття конкурентоспроможності

6.2. Методи оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства

6.3. Управління конкурентоспроможністю потенціалу підприємства

7. Система антикризового керування потенціалом підприємства

7.1. Криза як соціально-економічне явище

7.2. Гнучкість потенціалу - необхідна умова протидії кризі

7.3. Механізми та інструменти протидії кризовим процесам

8. Системний аналіз як інструмент прийняття управлінських рішень

8.1. Управлінські рішення в умовах кризових ситуацій

8.2. Системний аналіз як інструмент прийняття управлінських рішень

8.3. Теоретичні основи підготовки і прийняття рішень

9. Управління результативністю використання потенціалу підприємства

9.1. Показники результативності використання потенціалу підприємства

9.2. Методи вибору оптимальних рішень

Фонд тестових завдань (матеріал для самоперевірки)

Перелік рекомендованої літератури

ВСТУП

В умовах ринку, що характеризуються нестабільністю цілей підприємства, обумовленою мінливістю попиту та пропозиції, цін на товари і фактори виробництва, змінами в конкурентному середовищі й іншими макро- і мікроекономічними факторами, однією з першочергових задач керівництва підприємства стає формування й оцінка поточних і перспективних можливостей підприємства, тобто його потенціалу.

Потенціал, що об’єднує в собі як просторові, так і тимчасові характеристики, концентрує одночасно три рівні зв’язків і відносин:

По-перше, він відображає минуле, тобто сукупність властивостей, нагромаджених системою в процесі її становлення і таких, що зумовлюють можливість до її функціонування та розвитку. У цьому плані поняття «потенціал» фактично набуває значення поняття «ресурс».

По-друге, він характеризує рівень практичного застосування і використання наявних можливостей. Це забезпечує розмежування реалізованих і нереалізованих можливостей. У цій своїй функції поняття «потенціал» частково збігається з поняттям «резерв».

По-третє, він орієнтується на розвиток, на майбутнє. Будучи єдністю стійкого і мінливого станів, потенціал містить елементи як теперішнього, так і майбутнього розвитку.

Основний зміст поняття «потенціал підприємства» полягає в інтегральному відображенні та оцінці поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати вхідні ресурси за допомогою притаманних її персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага, максимально задовольняючи в такий спосіб корпоративні та суспільні інтереси.

Потенціал підприємства – це складна, динамічна, поліструктурна система, яка має певні закономірності розвитку, від уміння використати які вирішальною мірою залежить ефективність економіки, темпи та якості її зростання. Отже, потенціал підприємства характеризується чотирма основними рисами.

Перша риса. Потенціал підприємства визначається його реальними можливостями в тій чи іншій сфері соціально-економічної діяльності, причому не тільки реалізованими, а й нереалізованими з будь-яких причин.

Друга риса. Можливості будь-якого підприємства здебільшого залежать від наявності ресурсів і резервів (економічних, соціальних), не залучених у виробництво. Тому потенціал підприємства характеризується також і певним обсягом ресурсів, як залучених у виробництво, так і підготовлених для використання.

Третя риса полягає в тому, що потенціал підприємства визначається не тільки і не стільки наявними можливостями, але ще й навичками різних категорій персоналу до його використання з метою виробництва товарів, надання послуг, отримання максимального доходу та прибутку і забезпечення ефективного функціонування та сталого розвитку підприємства.

Четверта риса. Рівень і результати реалізації потенціалу підприємства (обсяги виробленої продукції або отриманого доходу (прибутку)) визначаються також формою підприємництва та адекватною їй організаційною структурою.

Така складна та багатоаспектна система визначення суті та змісту потенціалу притаманна ї підприємствам, що спрямовують свою діяльність на надання послуг зв’язку.

Сучасна сфера зв’язку є однієї з тих секторів економіки країни, що динамічно розвивається. Процеси побудови інформаційного суспільства постійно підвищують роль зв’язку як одного із ключових факторів забезпечення конкурентоспроможності в сучасній економіці, а розвиток сучасних інфокомунікаційних послуг є необхідною умовою економічного й соціального прогресу, оскільки послуги зв’язку в значному та зростаючому ступені впливають на соціально-економічний і культурний розвиток більшості країн, у тому числу й України.

Уся багатосторонність чинників, що впливає на діяльність та подальший розвиток підприємства с точки зору його потенціалу обумовлює необхідність вивчення студентами економічних напрямів підготовки курсу «Управління потенціалом підприємства». Це є актуальним і для студентів, що прямують свою подальшу діяльність в сфері зв’язку. Тому метою курсу є оволодіння знаннями та навичками щодо управління потенціалом підприємства та оцінки його достатності. Завдання курсу полягає в оволодінні студентами професійними знаннями і навичками щодо вдосконалення методичних засад оцінки та управління потенціалом підприємства зв’язку.

Обсяг викладання дисципліни «Управління потенціалом підприємства» складає 216 години. Розподіл аудиторних годин на окремі види занять (лекції, практично-лабораторні заняття) визначаються робочим навчальним планом та розрахований на слухачів з урахуванням того, що вони знайомі з загальним менеджментом, інноваційним, операційним та стратегічним менеджментом.

В посібнику проаналізовано характерні риси підприємств зв’язку, тенденції та структурні зрушення на ринку послуг зв’язку України. Наведено поняття, структуру та класифікацію потенціалу підприємства як економічної категорії. Досліджено особливості потенціалу підприємств зв’язку. Наведено теоретичні засади діагностики достатності потенціалу підприємства зв’язку та запропоновано оригінальний авторський підхід до діагностика достатності потенціалу підприємства зв’язку. Досліджено стратегії та методи вибору стратегії розвитку підприємства в залежно від рівня розвитку його потенціалу. Визначено особливості інноваційного відтворення потенціалу підприємства та методи оцінки та управління конкурентоспроможністю потенціалу підприємства. Наведено основні елементи системи антикризового управління потенціалом підприємства. Запропоновано до вивчення теоретичні засади системного аналізу як інструменту прийняття управлінських рішень в умовах кризових ситуацій. Наведено основні показники, що характеризують результативність використання потенціалу підприємства.

Авторський колектив:

Доктор економічних наук, професор, професор кафедри Економіки підприємства та корпоративного управління ОНАЗ ім. О.С. Попова Князєва Олена Альбертівна (загальна редакція, вступ, розділи 1-4, 6).

Кандидат економічних наук, доцент кафедри Управління проектами та системного аналізу ОНАЗ ім. О.С. Попова Галан Людмила Володимирівна (розділи 7, 8, 9).

Аспірант кафедри Економіки підприємства та корпоративного управління ОНАЗ ім. О.С. Попова Дем’янчук Марина Афанасіївна (розділи 3, 5, 7).

Автори, користуючись нагодою, висловлюють щиру подяку рецензентам – докторам економічних наук професорам Болдирєву І.А. та Осіпову В.І. за цінні зауваження при рецензуванні рукопису.

Автори