Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

3. Основні поняття та зміст управляння змістом робіт

Зміст робіт – логічно завершена схема виробництва продуктів (надання послуг).

Термін "управляння" має декілька значень.

Перше значення — це внутрішня впорядкованість, узгодженість, взаємодії відносно окремих частин цілого. В цьому розумінні управляння змістом робіт на підприємстві — це логічна система виробничих взаємо­зв'язків працівників із засобами виробництва та між собою, що утворює певний порядок здійснення трудового процесу.

Друге значення терміну "управляння" — це сукупність процесів чи дій, що призводять до утворення і вдосконалення зв'язків між частинами цілого. Тоб­то це дія, або інакше кажучи – функція управління. В цьому значенні управляння змістом робіт на підприємстві — це сукупність процесів і дій по встановленню чи вдосконаленню порядку здіснення трудового процесу і пов'язаних з ним взаємозв'язків працівників між собою та із засобами вироб­ництва.

Отже, Управління змістом робіт – є частиною загальної системи менеджменту яке спрямоване на вирішення комплексу завдань пов’язаних із контролем, обліком і регулюванням ходу проведених робіт відповідно до запланованих показників, а також здійснює цілеспрямований вплив на логічно завершену схема виробництва продуктів (надання послуг), її компоненти та процеси з метою підвищення ефективності їхнього функціонування.

Управляння змістом робіт повинно розглядатися у трьох напрямах:

1) по-перше, як аналіз та вивчення змісту робіт, що складається з конкретних взаємопов'я­заних елементів і відповідає цілям виробництва;

2) по-друге, як систематизована діяльність людей по впровадженню нововведень у в процес виробництва продуктів (послуг) для приведення його у відповідність до досяг­нутого рівня розвитку науки, техніки і технології.

3) по-третє, як вивчення та інформатизація процесу виробництва, що забезпечує виробничий процес організаційної і технічною документацією та найновішою інформацією в галузі виробництва та маркетингу.

Управління виробничим процесом завжди мне дві сторони: природно-технічну і соціально-економічну. Ці сторони тісно пов'язані між собою, по­стійно взаємодіють і визначають зміст робіт.

4. Основні елементи в системі управляння змістом робіт

В управляння змістом робіт, виходячи з особливостей вирішуваних завдань, виділяють такі елементи:

  • поділ і кооперування змісту робіт персоналу, що передбачає науково-обґрунто­ваний розподіл працівників за систематизованими трудовими фун­кціями, машинами, механізмами, робочими місцями, а також від­повідне групування і комбінування працівників у виробничі колек­тиви;

  • нормування праці, що передбачає ретельний розрахунок норм витрат праці на виробництво продукції і послуг як основу для орга­нізації праці та визначення ефективності виробництва (див. главу 7);

  • організація і обслуговування робочих місць, що включає їх раціональне планування і оснащення згідно з антропометричними і фізіологічними даними та естетичними смаками людини; ефектив­ну систему обслуговування робочих місць; атестацію та раціоналі­зацію робочих місць;

  • організація добору персоналу та його розвиток, що включає планування потреби у робочій силі, профорієнтацію і профвідбір, най­мання персоналу, розробку концепції розвитку персоналу та її ре­алізацію;

  • покращання умов праці, що передбачає усунення шкідливості виробництва, надлишкових фізичних, психологічних і емоційних навантажень, естетику виробництва, формування системи охорони і безпеки праці;

  • ефективне використання робочого часу, оптимізація режимів праці й відпочинку;

  • раціоналізація трудових процесів, впровадження оптималь­них прийомів і методів виконання робіт;

  • планування і облік змісту робіт;

  • зміцнення дисципліни праці.

Управління змістом робіт тісно взаємопов'язана з організацією виробництва. Як складова частина організації виробництва управління змістом робіт включає проведення заходів, спрямованих на раціональне ви­користання робочої сили, робочого часу, засобів виробництва.

Поняття "управління змістом робіт " відображає один з напрямків організації праці в цілому.

При проектуванні трудових процесів (при побудові робіт) типовою є ситуація альтернативного вибору між різними формами змісту робіт, прийомами та методами виконання робіт. В таких випадках, приймаючи рішення, слід керуватися економічними, соціальними і психолого-фізіологічними критеріями.

Економічна доцільність процесу управління змістом робіт визначається тим, якою мірою забез­печується підвищення ефективності виробництва, зростання продук­тивності праці, ефективна зайнятість персоналу, рівномірна напру­женість праці, краще використання обладнання та інших матеріаль­них ресурсів.

З позиції соціального критерію - оцінюється приваб­ливість для працівника сконструйованої форми організації праці, а саме міра змістовності праці, її різноманітності, відповідальності, умов для розвитку тощо.

Врахування фізіологічних та психологічних критеріїв вимагає поєднання трудових функцій, які мають бути оптимальними стосовно фізичних та нервових навантажень, і не повинні викликати негативних наслідків.

Отже, визначення змісту робіт базується на визначенні стратегії формування змісту робіт, яка в свою чергу складається з:

  1. аналізу змісту робіт

  2. технології створення продуктів і послуг

  3. організації структури адміністративної служби

  4. організації роботи з документами, що знаходяться в документообігу установи (підприємства, організації)

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]