Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_robota_MSXE.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

1. Мета, завдання та результати (компетенції) вивчення дисципліни, її місце у навчальному процесі

Клас економічних систем містить у собі широке коло макро- і мікроекономічних об’єктів. Складність і розмаїтість цих систем вимагають розгляду їх з різних точок зору, з використанням найрізноманітніших моделей різного рівня і деталізації характеристик, що досліджуються.

Системними називають характеристики, що охоплюють загальні властивості систем, притаманних економічним об’єктам. Звичайно ці системи відносяться до класу складних систем, що визначається їх структурою, масштабністю, великими зовнішніми зв’язками.

Практично будь-яке явище в навколишній природі чи суспільстві може справляти вплив на економічні системи. Це змушує розглядати відкриті моделі економічних систем, що набагато ускладнює модельні дослідження. У цих дослідженнях постійно беруть участь і використовуються системні характеристики. У цьому навчальному посібнику такі характеристики розглядаються з точки зору встановлення можливостей використання кількісних методів обґрунтувань управлінських рішень, що базуються на відомих підходах і дисциплінах прикладної математики, оптимізаційних і балансових моделях.

Головна задача, яка поставлена – сприяти підвищенню якості прийняття управлінських рішень у професійній діяльності магістрів в області економічної кібернетики. Для цього необхідно провести системний аналіз економічної ситуації й обґрунтувати правильний вибір управлінського рішення.

Мета дисципліни: сформувати системи теоретичних знань і практичних навичок з моделювання системних характеристик як методологічної бази обґрунтування управлінських рішень в економічній діяльності.

Завданням курсу „Моделювання системних характеристик в економіці” є теоретична та практична підготовка студентів, яка повинна допомогти їм самостійно ставити та вирішувати завдання, що пов’язані з організацією як становлення, так і розвитку економічних систем різної структурно-функціональної спрямованості.

Внаслідок вивчення цього курсу студент повинен знати:

Методи системного аналізу економічного об’єкту; різні види моделей та методи їх аналізу та створення цих систем.

Внаслідок вивчення цього курсу студент повинен вміти:

  • обирати вірний тип моделі;

  • обґрунтовувати управлінські рішення у складних соціально-економічних системах з урахуванням еластичності, надійності і напруженості виробничих програм;

  • розраховувати всі показники моделі та аналізувати якість створеної моделі, вносити необхідні зміни для якісного функціонування моделі.

Компетенції, які слід розвинути у студента:

  1. Здатність володіти навчальним матеріалом, основними прийомами та методами побудови економетричних моделей для застосування цих знань на практиці в майбутній професійній діяльності.

  2. Вміння узагальнювати, робити власні висновки, володіти методами економетричного дослідження з метою використання їх при вивченні економічних процесів.

  3. Вміння створювати моделі системних характеристик, які забезпечують кількісну сторону економічної теорії.

  4. Вміння застосовувати економетричні розрахунки до побудови кривих зростання, довірчих інтервалів, економічних прогнозів, перевірки адекватності моделей тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]