Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_rab_po_TGPV_dlya_vsekh.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

6.3. Порядок виконання роботи

Попередньо гумові камери 12 заповнюють повітрям із навколишнього середовища і досліджуваним газом. Гумову камеру з повітрям з¢єднують гумо-вим шлангом 11 із заправочним патрубком 8 і ставлять на неї груз 13. Двухпозиційний кран 7 ставлять в перше положення (замальованим кінцем ручки вниз) і здійснюють продувку мірної бюретки 2. Для цього повністю її заповнюють повітрям до виходу його через нижній кінець, потім двопозиційний кран ставлять в друге положення (замальованним кінцем ручки вверх) і випускають повітря із мірної бюретки 2 через патрубок 9 в атмосферу. Продувку мірної бюретки виконують кілька разів. Після продувки мірної бюретки починають визначати час витікання повітря, для чого: мірну бюретку заповнюють повітрям

Рис. 6.1. Схема ефузіометра

нижче нижньої мітки 3, поставивши двохпозиційний кран 7 в перше положення (замальованним кінцем ручки вниз). Потім двухпозиційний кран переводять в друге положення (замальованним кінцем ручки вверх) і фіксують за секундоміром час витікання повітря через патрубок 9, витискаємого розчином хлористого натрію від нижньої до верхньої риски 3, розташованих на мірній бюретці 2.

Визначення часу витікання газу починають з продувки мірної бюретки 2 газом в тій же послідовності, що і при визначенні часу витікання повітря.

Вимірювання виконують не меньше 3-х разів для кожного газу. Дані вимірювань і результати їх обробки зводять до табл. 2.1.

Таблиця 6.1.

з/п

дані вимірювань

результати обробки данних вимірювань

приміт-ки

,

°С

,

°С

,

кПа

ρпов,

кг/м3

,

сек

,

сек

ρгаз,

кг/м3

ρ, кг/м3

1

2

3

6.4. Обробка результатів вимірювання

За отриманними величинами часу витікання повітря , дос-ліджуванного газу і густини повітря , взятої з таблиці 2.2, від-повідно, для температури і барометричного тиску при проведенні кожного заміру часу витікання, із рівняння (2.3.) визначають густину дос-ліджуваного газу . Отримане значення густини газу приводять до нормальних умов:

, (6.4)

де: - густина газу, приведена до нормальних умов, кг/м3; - густина газу, отримана в результаті дослідження, кг/м3; - температура газу, К; - баро-метричний тиск за нормальних умов; =101,325 кПа (760 мм. рт. ст.); - баро-метричний тиск отриманий при вимірах, кПа (мм. рт. ст.)

Значення густини газу, приведеної до нормальних умов, приймають рівною її середнєарифметичному значенню:

, (6.5)

де: - середньоарифметичне значення густини газу за нормальних умов;

- значення густини газу для окремих вимірів, приведенних до нормальних умов; - кількість вимірювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]