Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

2. Задання струму бази за допомогою дільника напруги. Npn-транзистор.

Рис. 5.2

Схема задання струму бази NPN транзистора за допомогою дільника напруги в каскаді з загальним емітером представлена на рис. 5.2. Аналогічно пункту 1, розглянемо режими насичення, підсилення і відсічки. Струм колектора в режимі насичення описується наступним виразом:

IКНEК / (RК + RЕ)

Незалежно від опору резисторів R1 і R2 дільника напруги струм насичення бази визначається з виразу: IБН = IКН / βDC, а напруга UБ на базі дорівнює: UБ = EК (RЕ / (RЕ + RК)) + UБЕ0

Ця ж напруга задається дільником напруги. Знаючи Ек і UБ, можна визначити відношення опорів плечей дільника: R1 / R2 = (EKUБ) / UБ

Сумарний опір дільника зазвичай вибирається так, щоб струм, що протікає через нього був приблизно в 10 разів менший за струм колектора. Склавши систему рівнянь і розв’язавши її, можна знайти опори R1 і R2 плечей дільника, що забезпечують струм бази, необхідний для переводу транзистора в режим насичення. Аналогічним чином каскад розраховується й у підсилювальному режимі, але з врахуванням наступних виразів.

Струм колектора в підсилювальному режимі описується рівнянням навантажувальної прямої:

IК = (EКUКЕUЕ) / RК

де UЕ =IЕ  RЕ, IЕ - струм емітера.

Струм бази визначається з виразу: IБ = IК / βDC

Струм колектора пов'язаний зі струмом емітера наступним виразом: IКЕ - ІБ.

Напруга на базі транзистора дорівнює: UБ = IЕ * RЕ + UБЕ0

Далі розраховуються опори R1 і R2 дільника напруги. Сумарний опір дільника повинен забезпечувати більший у порівнянні зі струмом бази струм дільника (зазвичай струм дільника беруть у 10 разів менший, ніж струму колектора).

Робоча точка визначається перетином навантажувальної прямої і вихідної характеристики транзистора. При відомих значеннях опорів R1 і R2 струм бази транзистора дорівнює:

IБ = (UБUБЕ0) / RЕКВ,

де UБ - напруга на базі транзистора. Якщо βRЕ >> R2, то:

UБ = EК (R2 / (R1 + R2)), RЕКВ = (R1 R2) / (R1 + R2)

Струм емітера визначається за спаданням напруги на опорі RЕ у ланцюзі емітера й обчислюється як різниця потенціалів UБ і UБЭ0: IЕ = (UБUБЕ0) / RЕ

Значення напруги колектор-емітер UКЕ обчислюється за законом Кірхгофа:

UКЕ = EК IК RКIЕ RЕ

Коефіцієнт нестабільності струму колектора (S) через вплив теплових струмів у схемі за умови, що UЕ >UБЕ0, визначається як:

S = dIК / dIКБ0 = (1 + βDC) / (1 + βDC RЕ / (RЕ + RБ)) ≈ 1 + (RБ / RЕ) ,

де RБ = (R1 R2) / (R1 + R2)

Як випливає з цього виразу, при даному способі задання струму бази коефіцієнт нестабільності визначається елементами схеми і практично не залежить від характеристик транзистора, що поліпшує стабільність робочої точки.

PNP-транзистор.

Рис. 5.3

Схема задання струму бази за допомогою дільника напруги в каскаді з загальним емітером на PNP-транзисторі представлена нa puc.5.3. Для даної схеми справедливі вирази, приведені в попередньому пункті для схеми з NPN-транзистором, з наступною поправкою: полярність напруг і напрямку струмів потрібно поміняти на зворотні.