Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
719.87 Кб
Скачать

Джерела

  1. Бланкарт ПІ. Державні фінанси в умовах демократії: Вступ до фінансової науки: Пер. з нім. - К.: Либідь, 2000.

  2. Бровкова Е. Г., Продиус И. П. Финансово-кредитная система государства. - К.: Сирин, 1997.

  3. Бурда М., Виплош Ч. Макроекономіка. Європейський контекст. - К.: Основи, 1998.

  4. Василик О. Д. Державні фінанси України: Навч. посіб. - К.: Вища шк., 1997.

  5. Василик О. Д. Теорія фінансів: Підруч. - К.: Вид-во НЮС, 2000.

  6. Вахненко Т. Фінансова стійкість держави // Економіст. - 1999. - № 7. - С. 22.

Тема 4. Фінансовий ринок.

  1. Призначення і структура фінансового ринку.

  2. Ринок цінних паперів.

  3. Валютний ринок.

  4. Ринок грошей та кредитних ресурсів.

  5. Страховий ринок.

  6. Ринок фінансових послуг.

1. Призначення і структура фінансового ринку.

Фінансовий ринок - це складна структура з великою кількістю учасників-фінансових посередників, які оперують з різноманітними фінансовими інструментами і виконують багато функцій з обслуговування й управління економічними процесами. Це ринок, на якому присутні продавці й покупці, є товар, що продається і купується. Але товар цей особливий - це гроші, надані в користування: тимчасово - у формі позик під зобов'язання, або назавжди - під акції.

Призначення фінансового ринку полягає в забезпеченні підприємствам належних умов для залучення необхідних коштів і продажу тимчасово вільних ресурсів. Держава використовує фінансовий ринок для формування своїх доходів на позиковій основі, хоча певною мірою бере участь і у формуванні його ресурсного потенціалу. Фізичні особи, навпаки, більше продають тимчасово вільні кошти, ніж позичають їх, хоча споживчий кредит також досить поширений.

Грошові потоки, що відображають функціонування фінансового ринку, характеризуються досить складними схемами руху фінансових ресурсів. На кредитному ринку центром концентрації і координації руху грошових потоків виступає комерційний банк. На ринку цінних паперів центром торгівлі ними і відповідно ключовим суб'єктом цього ринку виступає фондова біржа. Комерційний банк виступає в ролі фінансового посередника. Ключовими суб'єктами ринку цінних паперів виступають емітенти, які випускають цінні папери, та інвестори, що їх купують. Фондова біржа, виступаючи центром торгівлі цінними паперами, координує рух грошових потоків на цьому ринку.

Фінансовий ринок - це сукупність економічних відносин, пов'язаних із розподілом фінансових ресурсів, купівлею-продажем тимчасово вільних грошових коштів і цінних паперів. Об'єктами відносин виступають грошово-кредитні ресурси і цінні папери. Суб'єктами відносин є держава, підприємства різних форм власності, окремі громадяни.

Головною функцією фінансового ринку є забезпечення руху грошових коштів від одних власників (кредиторів) до інших (позичальників). Фінансовий ринок виступає як механізм перерозподілу фінансових ресурсів підприємств і заощаджень населення між суб'єктами господарювання й галузями економіки, «зв'язування» частини грошових коштів, не забезпечених споживчими товарами, а також як засіб покриття дефіциту державного бюджету.

Функції фінансового ринку

1. мобілізація тимчасово вільних фінансових ресурсів

2. розподіл акумульованих вільних коштів між багато чисельними кінцевими споживачами

3. прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економічних процесів у державі

4. забезпечення умов мінімізації фінансових ризиків

Принципи побудови фінансового ринку

1. вільний доступ до ринкової інформації і ринкових інструментів для всіх учасників фінансового ринку

2. прозорість ринку й реальний захист інвесторів

3. ліквідність фінансових інструментів ринку

4. конкурентність та ефективність

5. відповідність міжнародним стандартам.

Фінансовий ринок

По видах фінансових активів, що обертаються

Кредитний ринок (ринок позикових капіталів)

Ринок цінних паперів (фондовий ринок)

Валютний ринок

Страховий ринок

Ринок золота

Ринок фінансових послуг

По періоду обертання фінансових активів

Ринок грошей

Ринок капіталу

За організаційними формами функціонування

Організований (біржовий) ринок

Неорганізований (позабіржовий) ринок

По регіональній ознаці

Місцевий ринок

Регіональний ринок

Національний ринок

Світовий ринок

По терміновості реалізації операції

Ринок з негайною реалізацією умов операції

Ринок з реалізацією умов операції в майбутньому періоді

За умовами обертання фінансових інструментів

Первинний ринок

Вторинний ринок

Класифікація ринків залежно від того, з яких позицій розглядаються фінансові угоди

За принципом оборотності

ринок боргових зобов'язань (debt markets)

ринок власності (equity markets)

На ринку боргових зобов'язань (облігацій) гроші даються в борг на певний час

На ринку власності (акцій) купують і продають право на одержання доходу від вкладених грошей

Угода оформляється певним документом, який називають цінним папером.

За характером руху цінних паперів

Первинний

Вторинний

продаються і купуються папери нових випусків

обертаються раніше випущені цінні папери

Вторинний ринок забезпечує вільне переливання фінансових коштів між господарськими суб'єктами. В активах фірм можуть бути цінні папери, раніше випущені іншими господарськими суб'єктами. Ці папери становлять резервний капітал фірми. Якщо фірма потребує фінансових коштів, вона може продати частину своїх цінних паперів на вторинному ринку. Якщо папери були продані за тією самою вартістю, що зазначена в активах, то за інших рівних умов капітал фірми не змінюється. Для збільшення фізичного капіталу фірма може здійснювати новий випуск власних цінних паперів.

Первинний сприяє збільшенню капіталу і раціональному розподілу джерел нового інвестування.

Вторинний забезпечує гнучкість переміщення фінансових коштів, постійно підтримує раціональну структуру мережі інвесторів, істотно полегшуючи структурну реорганізацію економіки.

Первинний існує у вигляді розгалуженої мережі фінансових брокерів (офіційних посередників) і дилерів (осіб або фірм, що здійснюють торгове посередництво).

Вторинний - це фондові біржі й та частина брокерської і дилерської мережі, через яку проходять операції з перепродажу цінних паперів. На фінансовому ринку обов'язково діють професіонали.

За формою організації

організаційні

розподільні

Прикладом є біржі, де представники клієнтів - брокери, які є членами біржі (або їх уповноважені - трейдери), фізично зустрічаються в торговому залі біржі й укладають угоди. На біржі в основному перепродаються акції обмеженої кількості найбільших і надійних компаній, що входять до біржового списку. Потрапити до списку - велика честь для компанії; для цього вона повинна відповідати певним вимогам за складом активів і біржовою поведінкою.

Акції переважної більшості компаній продаються на так званому вуличному ринку. Первинний ринок акцій, як правило, "вуличний", розподільний. На "вуличному" ринку обертаються практично всі облігації. Сучасний "вуличний" ринок - це розподільна комп'ютеризована мережа брокерів і дилерів. Брокери і дилери, які торгують на "вуличному" ринку - вузькоспеціалізовані за конкретним видом цінних паперів (наприклад, за державними казначейськими зобов'язаннями).

За терміном надання грошей

ринок грошей (money market)

ринок капіталів (capital market), тобто інвестиційних фондів

обертаються короткострокові зобов'язання (терміном до одного року), в основному уряду і банків

обертаються довгострокові зобов'язання, випущені урядом, а також акції та облігації корпорацій.

Властивості, притаманні всім фінансовим активам:

Ліквідність – це властивість, спроможність фінансового ресурсу перетворюватися на гроші. Визначаючи ступінь ліквідності, звичайно враховують час, за який можна перетворити певний фінансовий ресурс на гроші, і витрати, пов'язані з таким перетворенням. Найвищий рівень ліквідності мають самі гроші. Для перетворення на гроші ощадного рахунку в комерційному банку потрібен час на оформлення документів і пересилання вимоги поштою. А для того щоб продати казначейське зобов'язання, потрібні й час, і найчастіше оплата брокерських послуг. Тому ощадні рахунки більш ліквідні, ніж казначейські зобов'язання. Під час продажу акцій крім оплати брокерських послуг можуть виникнути додаткові витрати, пов'язані із зниженням ціни акцій. Оскільки ринкові ціни казначейських зобов'язань більш стійкі, ніж вартість акцій, ліквідність казначейських зобов'язань вища, ніж акцій.

Ринковий ризик пов'язаний безпосередньо з можливістю не одержати вкладених у фінансові активи грошей. Розрізняють два види ризику. Ризик невиконання платіжних зобов'язань позичальником існує, коли позичальник ненадійний. Другий вид ризику пов'язують з коливаннями ринкових цін фінансових інструментів.

Прибутковість визначається як річний відсоток віддачі від вкладеної суми грошей. Для ощадного рахунку прибутковість фактично дорівнює річному відсотку, що його виплачує банк. Для облігацій прибутковість залежить від розміру оголошеного (купонного) відсотка і ринкової ціни облігації.

Основні елементи фінансового ринку - кредитний ринок, ринок цінних паперів і грошовий ринок - знаходяться в тісному взаємозв'язку. Наприклад, збільшення обсягу вільних грошових коштів, що знаходяться у населення і підприємств, веде до розширення ринку кредитів і цінних паперів. І навпаки, випуск цінних паперів знижує потребу у фінансуванні народного господарства за рахунок кредитів та акумулює тимчасово вільні грошові кошти інвесторів.

Взаємозв'язок кредитного ринку і ринку цінних паперів проявляється в їх сек'юритизації. З одного боку, кредити мають характеристики цінних паперів, оскільки приносять дохід і обертаються (тобто купуються і продаються). З іншого боку, цінні папери виступають як документи, що підтверджують боргові або дольові (пайові) зобов'язання на кредитному ринку.

Фінансовий ринок значно впливає на ефективність, стійкість та еластичність фінансової системи. Він покликаний посилювати та поліпшувати мобілізацію і розподіл фінансових ресурсів, що сконцентровані в державних грошових фондах, у розпорядженні підприємницьких структур і у населення. Фінансовий ринок у розподільчих і перерозподільчих процесах фінансових ресурсів виконує ті функції, які не може виконати жодна складова фінансової системи.