Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPTI_L1_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

5. Страхування

Багато чинників ризику типізовані, і туристам пропонують за­страхуватися від таких випадків. Турист, котрий відвідує певну місцевість або країну, частіше, аніж місцеві жителі, потрапляє в непередбачені ситуації. У страхових випадках їм надають допо­могу і покривають цілком або частково збитки. У високорозвинених країнах жителі застраховані практично на всі випадки життя. Насамперед страхують здоров'я туриста (різноманітні ви­ди медичного страхування, від нещасного випадку з оплатою ме­дичних витрат, а потім його майна. Розглядають також інші не­сприятливі чинники. В середньому, за статистикою, страхові випадки відбуваються з кожним сотим туристом.

Страхування — це вид цивільно-правових відносин щодо захи­сту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настан­ня певних подій (страхових випадків), визначених договором стра­хування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними осо­бами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій).

Страхування є обов'язковим або добровільним, груповим або індивідуальним і здійснюється на підставі відповідних правил. У правилах страхування викладено порядок укладання, зміни, при­пинення і термін чинності договору страхування, розглядаються страхові ризики і випадки, а також страхова сума, страховий вне­сок і страхове забезпечення, права й обов'язки сторін. Укладаю­чи договір страхування, страхувальник (застрахований) одержує відповідний поліс.

Види страхування у сфері туризму охоплюють страхування туриста і його майна, здоров'я (медичне страхування), страху­вання відповідальності туроператорів і деякі інші види. Варто за­значити, що, згідно зі ст. 17 Закону України «Про туризм», стра­хування туристів (медичне та від нещасного випадку) є обов'я­зковим і здійснюється суб'єктами туристичної діяльності на під­ставі угод зі страховими компаніями, які мають право на здійс­нення такої діяльності.

Специфічними видами страхування є страхування на випадок затримки транспорту, поганої погоди під час перебування за­страхованих осіб на відпочинку, а також ненадання або неналеж­не надання туристських послуг, зазначених у путівці або ваучері.

Види міжнародного страхового поліса дають можливість оде­ржувати й оплачувати страхові послуги в будь-якій країні світу. Власникам такого поліса французької страхової компанії «Gesa Assistance)) на весь період перебування за кордоном без додатко­вої оплати можуть бути надані:

  • екстрена медична допомога;

  • екстрена стоматологічна допомога;

• послуги за медичне транспортування усіма видами транс­порту;

  • доставка родичів до місця події і назад;

  • кваліфікована юридична допомога і захист.

Вартість страховки залежить від терміну перебування туриста за кордоном і країни виїзду.

6. Система розваг

Турист є споживачем туристичного продукту, який є сукупні­стю туристичних послуг, робіт і товарів, що складається щонай­менше з двох або більше одиничних чи множинних туристичних послуг. Туристичні послуги — послуги суб'єктів туристичної ді­яльності щодо розміщення, харчування, транспортного, інформа­ційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг тощо, спрямовані на задоволен­ня потреб туристів. Але для того щоб задовольнити їх на 100 від­сотків потрібно подарувати йому незабутні враження і приємні спогади від туру, в чому й полягає мета одного з основних його компонентів — атракцій.

Атракції — система розваг і заходів, і спрямованих на те, щоб сформувати позитивне враження у туриста від туру. Атракції — це те, задля чого людина залишає свій дім і вирушає у подорож.

Екскурсія — організована подорож, яка не перевищує 24 години, у супроводі фахівця-екскурсовода за заздалегідь складеними маршрутами з метою ознайомлення з пам'ятками історії, культури, природи, музеями, з визначними місцями тощо.

Екскурсія є найпоширенішою формою атракцій. Більшість ту­рів включають проведення тематичних екскурсій. Цей вид розваг сприймається більшістю туристів і тому активно інтегрується в тури. Екскурсії мають не лише розважальну функцію, а й пізна­вальну, що дозволяє поєднувати відпочинок з розширенням кру­гозору і розвитком особистості.

Популярним видом розваг є відвідання парків, атракціонів. Найвідомішим таким парком у світі є «Дісней Ленд», який охоп­лює такі атракціони, як каруселі, американські гірки, кімнати сміху, жахів, кривих дзеркал, водні атракціони, верхова їзда, кім­нати імітації певних ситуацій — фантастичних, казкових, реаль­них, екстремальних. Парки атракціонів також орієнтовані на ши­роке коло туристів, вони є чудовим місцем для проведення часу сім'ям з дітьми, романтичною казкою для закоханих, веселим на­строєм для всіх відвідувачів. Деякі атракціони можна порівняти з прогулянкою, а деякі можуть стати випробовуванням навіть для найстійкіших.

Іншим популярним видом розваг, який орієнтований на ді­тей і підлітків, є комп'ютерні атракціони. Вони дають можли­вість відволіктися від реалій і зануритися у віртуальний прос­тір, де можна зробити те, що ніколи не вдасться в реальному житті, де не треба підпорядковуватися правилам, бо можна створювати їх самому.

Ігорна індустрія, яка орієнтується переважно на дорослих, на­лежать до найулюбленіших розваг туристів. Карти, боулінг, біль­ярд, рулетка, ігрові автомати для багатьох людей є невід'ємним елементом відпочинку. Дарма, що деколи такі розваги призво­дять до надмірних витрат, адже витрачання грошей — це також розвага. Найяскравішим прикладом популярності і розмаху ігор-ної індустрії є Лас-Вегас, який став столицею світового ігорного бізнесу.

Нічне життя також знаходить своїх прихильників серед тури­стів. Дискотеки, або клубні «тусовки» — улюблені атракції мо­лодих людей. Всім відомий остів Ібіца, який яскраво демонструє актуальність такого виду атракцій.

Дайвінг, серфінг, стрибки з парашутом, сноубордінг — це та­кож атракції, але вже екстремального туризму, яким займаються сміливі люди у багатьох країнах світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]