Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPTI_L1_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

4. Система громадського харчування

Харчування — природна потреба будь-якої людини. У туриз­мі харчування розглядають і як важливий елемент розваги та пі­знання місцевої культури, зокрема гастрономії. Національна кух­ня є важливим елементом культури народу, має чіткі відмінні ознаки, є елементом пізнання і засобом для задоволення.

Розглядаючи сучасний туризм як одну із форм підприємниць­кої діяльності, ми не можемо оминути індустрії харчування. За­клади харчування — невід'ємна частина індустрії туризму.

Систему громадського харчування утворюють ресторани різ­ного класу, бари, кафе та їдальні, пункти швидкого приготування їжі та самообслуговування.

Вид харчування завжди вказують у складі туристичних по­слуг: сніданок, напівпансіон, повний пансіон. Напівпансіон (дво­разове харчування) передбачає сніданок і обід або вечерю. Пан­сіон — триразове харчування. Також визначають кількість, а деколи й калорійність харчування та види обслуговування. Кіль­кість різноманітних сніданків залежить від традицій країни або регіону відвідання (європейський, континентальний, англійсь­кий, американський тощо). Важливим є і вид обслуговування го­стей (шведський стіл тощо).

Головна мета роботи підприємства харчування— задоволь­нити потреби людей у їжі. Частково процес споживання їжі збі­гається з процесом спілкування людей, виховання, відпочинку.

Класифікація підрозділів підприємства харчування будується за трьома ознаками: належність до конкретного виду діяльності, форма участі в основній діяльності, роль у виробництві кулінар­ної продукції.

Узагальнена класифікація туристичних підприємств харчу­вання зображена на рис. 3.

Головна діяльність підприємства харчування— це приготу­вання і реалізація страв. Для розваг відвідувачів комфортабельні підприємства харчування запрошують музикантів, артистів.

Конкретний список приміщень закладу харчування формуєть­ся відповідно до санітарних вимог та норм, технологічних особ­ливостей. Приміщення має складне інженерне устаткування. Скрізь встановлюють систему автоматичного виявлення пожежі, яка дуже чутлива до диму і газів згорання.

Заклади харчування класифікують за багатьма ознаками.

За ознакою пов'язаності управління виділяють підприємства, об'єднані в ланцюги, і підприємства, які працюють автономно. До найбільших таких ланцюгів, наприклад, у США належить «Мак Дональде» (з кількістю підприємств 9460, річними прибут­ками понад 12 млрд. доларів), «Бюргер Кінг» та ін.

Залежно від контингенту, який обслуговує заклад, підприємс­тва можуть працювати з постійним контингентом (такі підприєм­ства харчування розміщені при готелях, санаторіях і т. ін.), зі змінним контингентом, наприклад міський ресторан.

Заклади харчування розрізняють також за повнотою техноло­гічного циклу, обсягом і характером послуг, видом харчування, режимом роботи, годинами функціонування та іншими ознаками.

Схема харчування туристів залежить від виду туру, категорії туристів, співвідношення місць розміщення до місць харчування та багатьох інших чинників. Система харчування вказана у путівці, договорі, ваучері.

Зазвичай сніданок надається за схемою «шведський стіл» із самообслуговуванням та вибором страв із наданого асортименту, за бажанням. У готелях високих категорій він може бути замов­лений у кафе, ресторані чи у номер. У номерах, обладнаних кух­нями та міні-барами, турист готує сніданок самостійно.

Зрозуміло, що схема харчування спортивних, мисливських, альпіністських та інших самодіяльних турів з активними спосо­бами пересування базується на самостійному приготуванні їжі зі спеціальних напівфабрикатів та концентратів.

Харчуються туристи відповідно до умов, зазначених у путівці, ваучері, договорі — у ресторанах, кафе, барах та інших присто­сованих для цього місцях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]