Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по методике.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
265.58 Кб
Скачать

1 Мета:

  1. показати, як Толстой розуміє справжнє кохання і красу; підкреслити багатство духовного житгя улюблених героїнь Толстого (Наталя, княжна Мар'я);

  2. виховувати почуття відповідальності за свої вчинки;

  3. розвивати вміння аналізу твору, проведення диспуту. Тин уроку: урок-диспут.

Обладнання:

  1. репродукції: «Сікстинська мадонна» Рафаеля; ' '•»•>•''

  2. грамзаписи: Бетховен, соната №14 («Місячна»); И.С. Бах, «Органний концерт»; Ф. Ліст, «Прелюди»; П.І. Чайковський, «Осіння пісня ». Епіграф:

Люди, мов ріки...

Л. Толстой

Хід урогу:

  1. Організаийний момент.

  2. Оголошення теми й мети уроку.

  3. Робота з товим матеріалом. Бесіда - літературна розминка:

...

  • З якими жіночими образами ми зустрічалися під час вивчення літератури XIX ст.? (Тетяна Ларина, тургєнівські дівчата, Соня Мармеладова, Ольга Ільїнська).

  • Що об'єднує цих героїнь? (Вони вільні духом, горді, чесні, цнотливі.)

  • Які у Толстого жінки? (Дуже різні, вельми непрості, непередбачувані.)

- Хто з цих жінок не відповідав толстовському ідеалу і чому? Який його ідеал жінки? («Жінка тим краща, чим більше воМа відкидає особистих прагнень для покладання себе у материнське покликання».)

Уважне вивчення ілюстрацій художника Д. Шмарінова.

- А чому Толстой не зробив Наташу Ростову, красунею? (Йому набагато важливіше передати її внутрішню красу, те, що «під айсбергом»: її внутрішній вогонь, особливу духовну переповненість, багатий емоціями внутрішній світ.)

- Спробуємо відновити в пам'яті ці зворушливі стотинки. Інсценоване читання.

А. Ніч у Відрадному.

- Хто ж із них правий - Соня чи Наташа? Чому Наташа не може спати? Що відчуває князь Андрій, слухаючи Наташу? (Князь Андрій засмучений тим, що цій дівчинці „байдуже до його існування". Наташа вміє бачити і відчувати красу оточуючого світу і передати іншим всю привабливість відкриття краси. її світлий, щасливий, поетичний світ допомагає князю Андрію по-новому відчути життя, відродитися до нього.)

Б. У гостях у дядечка - читання ученицею уривка з цієї сцени (т.2, ч.4, роз.УІІ).

- Якою ми бачимо тут Наташу? (Ми бачимо, що Толстой оцінює своїх героїв одним: наскільки вони близькі до народу, до природи. Ми

118

жодного разу не бачимо ні Елен, ні А.П. Шерер, ні Жюлі Курагіну серед лугів, у полі чи в лісі. Вони наче застигли у нерухомості, їх майже не стосується поняття «люди, мов ріки»... Толстой же вважає, шо в людині цінне й прекрасне його єднання з іншими людьми, потреба кохати і бути коханим. Він пише про Наташу: «Сутність її життя - кохання» Кохання визначає її життєвий шлях і тоді, коли вона живе, тільки очікуючи його, і тоді, коли стає дружиною і матір'ю.) Діалог учня й учениці у віршах («Балада про прокурений вагон» Кочеткова).

Аналітична бесіда з учнями:

  • Так, у коханні не можна думати лише про себе... Насправді, гордість Волконських і простота Ростових несумісні. Тому й не зможе Толстой їх залишити разом на все життя.

  • А чому Наташа захоплюється Анатолем Курагіним? (Покохавши, вона бажає щастя зараз же, негайно. Він має бути з нею поряд завжди, скрізь. Кохати щомиті. Немає поряд князя Андрія - значить, час зупиняється. Проходять дні дарма. Не така героїня Толстого, шоб чекати свого часу. Кожну секунду буття вона повинна чимось заповнити. Почуваючись вільною, 17-річнаНаташа нікого не боїться, не боїться потрапити в ситуацію, яка могла б принести їй страждання. Вона не знає людей, не уявляє, які вони можуть бути підступні, підлі, низькі. Захоплення Анатолем відбулося через непереможну потребу героїні жити повно, кохати, бути коханою. Така її сутність: все, що ^рбить, робить щиро й чесно).

- Як же надалі тече ріка її життя? Які випробування чекають іще на неї? (Загибель Петі, хвор<)ба матері, війна 1812 р., смерть князя Андрія).

Монрлог учениці біля ілюстращй, присвячених Мадоннам (під муз.

- У «Сікстинській Мадонні» Рафаеля немає, здається, нічого незвичного. Сюжет її простий: Богоматір із немовлям Ісусом спускається на землю, до людей. Він, Ісус, піджавши губи, великими, страшно великими і страшно чорними очима дивиться поверх голів вдалечінь. Вона сповнена життя і любові до життя на землі. Вона не притискає сина до себе, не намагається захистити від майбутнього. Вона, навпаки, грудьми повертає його назустріч майбутньому; і серйозне її обличчя світиться благоговінням до його подвигу і величною гордістю. Коли Ісус здійснює свій подвиг, її серце розірветься від материнської муки і стече кров'ю. Вона вже знає це... Ось якою я уявляю собі Наташу. Учитель: І що ж допомагає їй вижити і залишитися хорошою людиною? (Вона здатна багато чого витерпіти. Вона вміє любити: «любов до матері їй, що її життя - любов - іще живе в ній. Це справджуй російський характер, чиста російська душа. Заключне слово вчителя (робота з епіграфом). Непросто судити героїнь Толстого, адже люди мов ріки: несподівані й суперечливі, непізнавані, адже вони змінюються. Проте безкінечні й живі.

Так ми придивилися до Наташі Ростової і раді, що відтепер з нами цей толстовський ідеал.

IV. Підсумки.

V. Домашнє завдання.

Написати міні-твір на тему: „Ідеал жінки за Толстим".

ЛІТЕРАТУРА До розділів 1,2

  1. Андрусенко В. Кодекс честі як імператив життя / В. Андрусенко // Дивослово. - 2003. - № 3. - С. 7-8.

  2. Бахтин М.М. Автор и герой эстетической деятельности / М.М. Бахтин // Эстетика словесного творчества. - М., 1979. - 424 с.

  3. Белецкий А.И. Об одной из очередных задач историко-литературной науки: Изучение истории читателя / А.И. Белецкий // Избранные труды по теории литературы. - М., 1964. - С. 25-41.

  4. Богин Г.И. Типология понимания текста / Г.И. Богин. - Калинин, 1988. - 250 с.

  5. Бореев Ю.Б. Теория художественного восприятия и рецептивная эстетика, методология критики и герменевтика // Теории, школы, концепции / критический анализ: Художественная рецепция и герменевтика / Отв. ред. Ю.Б. Борев. - М.: Наука, 1985. - 228 с.

  6. Волошина Н.Й. Вивчення біографії письменника в єдності з його творчістю / Н.Й. Волошина // Українська література в загальноосвітній школі. - 2003. - № 8. - С. 2-4.

  7. Выготский Л.С. Психология искусства / Л.С. Выготский. - М.: Искусство, 1986. - 573 с.

  1. Галич О. Письменницькі мемуари в школі / О. Галич. - Луганськ: Знання, 1999.- 146 с.

  2. Гордієнко О.А. Міжпредметні зв'язки в процесі вивчення біографії письменника на уроках зарубіжної літератури / О.А Гордієнко // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2002. - № 3. - С. 8-11.

Ю.Гуковский Г.А. Изучение литературного произведения в школе: Методологические очерки по методике / Г.А. Гуковский. - М.-Л.: Просвещение, 1966. - 266 с.

П.Демчук О.В. Життєпис письменника: Конспекти нестандартних уроків / О.В. Демчук. - К.: Педагогічна преса, 2002. - 192 с.

12.Дробот В.Н. Изучение биографии писателя в единстве с его творчеством: Пособие для учителя / В.Н. Дробот // Под ред. В.Р. Мазуркевича, B.C. Гречинской. - К.: Радянська школа, 1985. -256 с.

13. Дробот В.Н. Изучение биографии писателя в школе / В.Н. Дробот. -

К.: Радянська школа, 1988. - 192 с., 14.Жида С. Творчість письменника - це насамперед він сам... / С. Жила //

Українська мова і література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та

колегіумах. - 2002. -№ 3. - С. 15-16. 15.1саєва О.О. Роздуми навколо проблеми аналізу та інтерпретації

художнього твору в школі / О.О. Ісаєва // Всесвітня література в .середніх навчальних закладах України..- 2007. - № 2. - С. 29-31. Іб.Каніболоцька О.А. Формування читацької культури школярів у процесі

аналізу художніх творів зарубіжної літератури / О.А. Каніболоцька //

Зарубіжна література в школах України. - 2006. - № 9. - С. 20-24. П.Квіт С.М. Основи герменевтики /, CM. Квіт. - К.: Вид. дім «КМ

Академія», 20023. - 340 с. 18.Ковбасенко Ю.І. Біографія письменника і викладання літератури /

Ю.І. Ковбасенко // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2002.

- № 9. - С 2-9.

19.Крутлий стіл «Зарубіжна література: деякі проблеми й перспективи» //

Зарубіжна література в школах України. - 2005. - № 12. - С 2-9. 20.Крупина Н.Л. Оценочная деятельность учащихся на уроках литературы

// Урок литературы: Пособие для учителя / Сост. Т.С Зепалова,

Н.Я. Мещерякова. - М., 1983. - С 37-59. 21.Курганов СЮ. Учебный диалог / С.Ю.Курганов // Школьные

технологи. - 2002. - № 1. - С. 218-223. 22.Літературознавчий словник-довідник / Р.Т. Гром'як, Ю.І.Ковалів та ін.

- К.: Академія, 1997. - 870 с.

23.Лотман Ю.М. Анализ поэтического текста / Ю.М. Лотман // О поэтах и поэзии. - СПб: Искусство, 1996. - С 18-239.

24.Методика преподавания литературы / Под ред. З.Я. Рез. - М.: Просвещение, 1985. - 368 с.

25.Мірошниченко Л.Ф. Методика викладання світової літератури / Л.Ф. Мірошниченко. - К.: Вища школа, 2007. - 415 с.

26.Наливайко Д.С. Стиль напряму й індивідуальні стилі в реалістичній літературі XIX ст. / Д.С. Наливайко. - К.: Наукова думка, 1987. - 311 с.

27.Наукові основи методики викладання літератури: Навчально-методичний посібник / За ред. Н.Й. Волошиної. - К.: Ленвіт, 2002. -344 с.

28.Ніколенко О.М. Проблеми аналізу художнього твору на уроках зарубіжної літератури / О.М. Ніколенко // Всесвітня літератури в середніх навчальних закладах України. - 2003. - № 3. - С 31-34.

29.Пасічник Є.А. Вікові особливості учнів і проблеми аналізу твору / СА. Пасічник // українська мова і література в школі. - 1993. - 3 4. - С 17-19.

30.Пасічник Є.А. Методика викладання української літератури в школі /

Є.А. Пасічник. - К.: Ленвіт, 2000. - 384 с. ЗІ.Переденко І.М. Викладанню літератури на рівні сучасних вимог

потрібно вчитися / І.М. Переденко // Всесвітня література в середніх

навчальних закладах України. - 2003. - 3 12. - С 6-8. 32.ПІВНКЖ Н.О. Кожному учню прищепити вміння естетично сприймати

художній текст / Н.О. Півнюк // Всесвітня література в середніх

навчальних закладах України. - 2006. - № 11. - С 29-34. 33.Потебня А.А. Из лекций по теории словесности // Эстетика и поэтика. -

М.: Высшая школа, 1976. - 543 с. 34.Рубакин Н.А. Психология читателя и книги: Краткое введение в

библиопсихологию / Н.А. Рубакин. - М.: Книга, 1977. - 264 с.

35.Солоухина О.В. Концепция «читателя» в современном западням

литературоведении / О.В. Солоухина. - М: Наука, 1985. - 280 с. Зб.Станчек Н.А Анализ как этап изучения литературного произведения //

Лекции по методике преподавания литературы / Н.А. Станчек, З.Я. Рез.

- Л.: ЛГПИ, 1975.-С. 46-1. 37.Степанишин Б.І. Викладання української літератури в школі /

Б.1. Степанишин. - К.: РВЦ «Проза», 1995. - 256 с. 38.Токмань Г.Л. Методика викладання української літератури в старшій

школі: екзистенціально-діалогічна концепція / Г.Л. Токмань. - К.:

Міленіум, 2002. - 320 с. 39. Бкзистенційно-діалогічні особливості вивчення біографії та стилю

письменника / Г.Л.Токмань // Дивослово. - 2004. - № 5. - С. 6-9. 40.Удовиченко Л.С. Використання поняття «персонаж» у процесі

вивчення зарубіжної літератури / Л.М.Удовиченко // всесвітня

література в середніх навчальних закладах України. - 2003. - № 3. -

С. 34-35.

41.Філіпова Н. Варіанти уроку вивчення біографії письменника /

Н.Філіпова / Дивослово. - 1999. - X? 5. - С. 32-34. 42.Фрейд 3. Психология бессознательного / 3. Фрейд. - М.: Просвещение,

1990.-447 с.

43.Шалагінов Б.Б. Герменевтичний діалог як дидактичний фундамент шкільного викладання літератури / Б.Б. Шалагінов // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. - 2003. - № 10. -С. 53-55.

44.Шалагінов Б.Б. Естетичний аналіз літературного твору. До історії

питання / Б.Б. Шалагінов // Всесвітня література в середніх навчальних

закладах України. - 2007. - № 2. - С. 32-34. 45.Шалагінов Б.Б. Науковий та шкільний аналізи художнього тексту /

Б.Б. Шалагінов // Всесвітня література в середніх навчальних закладах

України. - 2004. - № 6. - С. 7-9.

1 "ЇЙ

До роздшу 3

  1. Активные формы преподавания литературы / [Альбеткова Р.И., Герке С.Г., Гладкая Л.П.]; сост. Р.И. Альбеткова. - М.: Просвещение, 1991. -175 с.

  2. Виноградов В.В. О языке художественной литературы / В.В. Виноградов. - М.: Гослитиздат, 1959. - 430 с.

  3. Есин А.Б. Принципы и приемы анализа литературного произведения: [учебное пособие] / А.Б. Есин. - М.: Флинта, Наука, 2002. - 248 с.

  4. Методика преподавания литературы / [Рез З.Я. и др.]; под ред. З.Я. Рез.

- М.: Просвещение, 1985. - 368 с.

  1. Мещерякова Н.Я. Изучение стиля писателя в средней школе / Н.Я. Мещерякова. - М.: Просвещение, 1965. - 355 с.

  2. Палиевский П.В. Постановка проблемы стиля / П.В. Палиевский. - М., 1965.-217 с.

  3. Подольский Ю. Словарь литературоведческих терминов / Ю. Подольский. - М.: Просвещение, 1989. - 370 с.

8. Толстой СЛ. Почерки былого / СЛ. Толстой. - М.: Гослитиздат, 1956.

- 370 с.

9. Шкловский В. А. Заметки о прозе русских классиков / В. А. Шкловский.

- М.: Просвещение, 1955. - 102 с.

Ю.Щерба Л.В. Опыты лингвистического толкования стихотворений / Л.В. Щерба // Советское языкознание. - Л., 1936. - 320 с.

125

Наукове видання

Н.П. Мещерякова

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ ЛІТЕРАТУРИ

Навчально-методичний посібник

Підписано до друку 17.11.2011р. Формат 60x84 1/16. Папір офсетний 80 г/м2. Гарнітура Times.

1*і mi рафІЧНИЙ друк. Умов. друк. арк. 7,44. Умови, фарбовідб. 7,79. І [вклад 50 прим. Замовлення № 655.

Видавництво ТОВ "Етюд-Сервіс", '■0007, м. Кривий Ріг, вул. Іллічівська, 82а Ген : (0564) 92-20-54, 74-80-59. E-mail: etud@front.ru

Друк ТОВ "Етюд-Сервіс"