Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для сам.роб.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Навчально-тематичний план

Перелік тем

Кількість годин

лекції

практ.

самост.

індивід

всього

1.

Введення в комерційне ціноутворення. Ціноутворення і комерційна політика фірми.

1

2

7

11

2.

Корисність товару як чинник формування ціни. Чинники, що визначають чутливість покупців до рівнів цін

1

7

8

3.

Урахування витрат при формуванні цін.

1

7

9

4

Формування цін з урахуванням конкуренції. Вплив держави на формування цін.

2

8

10

5

Основи формування цінової стратегії.

8

8

6

Встановлення цін на продукцію виробнично - технічного призначення.

1

2

7

10

7

Встановлення цін на споживчі товари і послуги.

8

8

8

Ціна у сфері виробництва сільськогосподарської продукції.

1

10

11

9

Ціноутворення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

1

7

8

Всього :

6

6

69

81

Форма контролю – іспит.

Зміст програми за темами.

Тема № 1.

Економічна теорія і можливості використання в практиці ціноутворення. Концепція попиту і практика бізнесу. Величина попиту. Функція попиту до ринка споживчих товарів. Граничні витрати та граничний прибуток. Дві групи фірм у залежності від типа товарів та послуг.

Цілі фірми і їхній відбиток у політику ціноутворення.

Основи формування комерційної політики фірми. Політика цін. Стратегія ціноутворення. ІІ- подхода до ціноутворення. Цінова політика і цінова стратегія фірми.

Витратне ціноутворення і породжувані їм проблеми. Реальна залежність між ціною та витратами в умовах ринкової системи. Пасивне ціноутворення. Активне ціноутворення.

Ціннісний підхід до ціноутворення і помилки в його використанні. Задача ціноутворення. Відношення цінності товару і його ціни. Формування політики цін фірми. Тактика ціноутворення.

Тема № 2.

Корисність товару як основа його оцінки покупцем. Економічна цінність товара. Формування економічної цінністі товара для покупців.

Процедура визначення економічної цінності товару. Етапи визначення економічної цінності товару на основі ціни безразлічія. Економічний виграш покупця. Премія за репутацію.

Чутливість до рівнів цін. 10 факторів, формування чутливості покупців до рівнів цін.

Ефект уявлень про наявність товарів, що заміняє. Ефект унікальності.

Витрати на переключення. Утрудненість порівнянь. Оцінка якості через ціну. Дорожнеча товару.

Значимість кінцевого результату. Можливість поділу витрат. Міра “справедливості” ціни. Ефект створення запасів.

Тема № 3.

Методичні підходи до розрціни на підприємстві. Роль витрат в обгрунтуванні цінових рішень. Эфективный підхід до ціноутворення. Преміальная цена.

Ідентифікація витрат, істотних для аналізу цін. Приростні витрати. Условно- постійні витрати. Предотвратимі витрати. Неповернуті витрати. ІІІ- групи основних засобів в залежності від возвратності витрат.

Зміна логіки аналізу фінансової звітності для потреб ціноутворення. Раціональний підхід к аналізу цінових рішень.

Визначення відносного виграш в результаті керування цінами. Розрахунок відносного виграшу фірми. Роль витрат в обгрунтуванні цінових рішень.

Тема № 4.

Вплив конкуренції на процес обгрунтування цін. Цінова стратегія фірми як елемент її маркетингового плану.

Двухмірний маркетінговий план. Найпростіший вид двухмірного плана. Варіанти дій фірм, займающих прогнозуванням конкурентної боротьби. Парасолька цін.

Розробка цінової політики відповідно до виробленої стратегії ціноутворення . Політика цін. Політика фіксуємих цін. Позиціонування товара.

Проблеми ефективного використання інформаційних потоків для реалізації цінової стратегії. Інформація о намічуваннях підвищення цін. Інформація об “обороних можливостях”.

Цінові чинники вибору конкуретної стратегії. Умови успішного розвитку фірм. Ефект масштабу. Збитковий лідер продаж.

Державне регулювання при формування цін.

Тема № 5.

Етапи розробки цінової стратегії. Вибір типу цінової стратегії. Етапи процесу розробки цінової стратегії. І-етап - збір вихідної інформації. ІІ-етап –стратегічний аналіз. ІІІ-етап – формування стратегії.

Основні типи цінової стратегії. Стратегія преміального ціноутворення. Стратегія цінового прориву. Нейтральна стратегія ціноутворення.

Тема № 6.

Особливості ринку продукції виробнично - технічного призначення. Ступень впливу (риночної сили) покупця.

Основні проблеми ціноутворення на продукцію виробнично - технічного призначення. Параметричне ціноутворення. Коефіцієнт гальмування.

Формування цін на виробнично - технічного продукцію в рамках торгів. Торгі. Якісний аналіз умов торгів. Економічне обґрунтування заяви на участь у торгах.

Якісний аналіз умов торгів. Економічне обгрунтування заявки на участь у торгах.

Тема № 7.

Система цін та принципи ціноутворення в сільськогосподарському виробництві. Класифікація цін на продукцію в сільськогосподарському виробництві. Методичні підходи до визначення ціни на сільськогосподарську продукцію. Оптово - посередницькі ціни на сільськогосподарську сировину. Ціни на засоби виробництва для підприємств сільського господарства.

Тема № 8.

Структура ринку споживчих товарів із позицій ціноутворення. Товари тривалого використання. Товари повсякденного попиту. Послуги. Нормальні товари. Престижні товари. Товари нижчої категорії.

Особливості розрахунку відпускної ціни на підприємствах легкої промисловості. Особливості розрахунку відпускних цін на підприємствах харчової промисливості. Ціноутворення на підприємствах масового харчування.

Специфічні приеми формування цін на споживчі товари. Регулювання маштабів цінової дискримінації. Диференційоване ціноутворення. Уніфіковане ціноутворення. Проведення уцінок. Мінімальне значиме розходження у цінах.

Ціноутворення на споживчі послуги. Три категорії послуг. Неразбіваємий набір послуг. Разбіваємий набір послуг. Транспортні послуги на перевезення вантажів і методика їх розрахунку. Ціноутворення у сфері побутового обслуговування населення. Тарифи на послуги житлового господарства. Тарифи на послуги підприємств комунального господарства.

Тема № 9.

Інформаційна база ціноутворення у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Умови, які потрібно враховувати при визначенні ціни зовнішньоекономічної діяльності. Методи визначення цін зовнішньоекономічних контрактів.