Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 11.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

План Лекції №11

Укоопспілка

Коледж економіки і права

Вінницького кооперативного інституту

З дисципліни: «Економіка підприємства» Групи: ФКбс-21

Тема заняття: Планування показників діяльності закладів ресторанного господарства.

Вид заняття: лекція

Метод проведення: лекція з елементами бесіди.

Мета заняття: сформувати уявлення про суть роздрібного товарообороту, методику планування показників роздрібного товарообороту; суть якості та конкурентоспроможності продукції, показники діяльності підприємства ресторанного господарства, методику їх планування; методику планування показників заготівельного обороту та обсягу переробки, виховання свідомого ставлення до навчання, виховання відповідальності за виконану роботу. Кваліфікаційні вимоги:

Студенти повинні знати: суть роздрібного товарообороту, методику планування показників роздрібного товарообороту; суть якості та конкурентоспроможності продукції, показники діяльності підприємства ресторанного господарства, методику їх планування; методику планування показників заготівельного обороту та обсягу переробки;

уміти: планувати показники виробничої програми підприємства; розробляти плани роздрібного товарообороту, товарних запасів і товарного забезпечення; розраховувати виробничу потужність кухні, пропускну спроможність обідньої зали, планувати товарооборот і випуск продукції; здійснювати планування, показників заготівельного обороту та обсягу переробки.

Міждисциплінарні зв'язки: в розгляді даної теми прослідовуються міждисциплінарні зв'язки з такими дисциплінами як: «Економічна теорія», «Економічний аналіз», «Облік і звітність».

Структура заняття

I. Організаційна частина заняття.

Перевірка присутніх;

Перевірка готовності студентів до заняття; Перевірка санітарного стану аудиторії.

II. Актуалізація опорних знань студентів. Питання для актуалізації:

  1. Дайте визначення поняттю «роздрібний товарооборот».

  2. Що таке товарні запаси?

  3. Назвіть п’ять основних принципів нормування товарних запасів.

  4. Яка мета роздрібного товарообороту?

II. Повідомлення теми, плану і мети заняття.

Тема: Планування показників діяльності закладів ресторанного господарства.

План

  1. Показники діяльності закладів ресторанного господарства. Виробнича програма.

  2. Розрахунок виробничої потужності кухні та пропускної спроможності обідньої зали.

  3. Методика планування товарообороту та випуску продукції.

  1. Мотивація навчальної діяльності студентів.

  2. Вивчення і засвоєння нового матеріалу.

  3. Підсумок заняття.

  4. Узагальнення і систематизація матеріалу.

VII. Повідомлення домашнього завдання: самостійне вивчення теоретичного матеріалу на тему: «Планування обсягів закупівель окремих видів сільськогосподарської продукції та загального обсягу заготівельного обороту. Планування обсягу переробки сільськогосподарської продукції. Якість продукції, її оцінка та рівень якості».

Викладач Коновал В. В

Назва дисципліни: Економіка підприємства

Тема лекції: Планування показників діяльності закладів ресторанного господарства.

Прізвище автора: Коновал В. В.

Розглянуто на засіданні циклової комісії: Фундаментально-економічних дисциплін

Протокол № від « » 2011р.

Голова циклової комісії Швець Н. В.

Рік написання: 2011 р.

  1. Показники діяльності закладів ресторанного господарства. Виробнича програма.

Кожне підприємство громадського харчування самостій­но розробляє виробничо-торговельний план. Він являє собою програму господарсько-фінансової діяльності підприємства.

Розділи плану госпрозрахункового підприємства (об'єднання) включають кількісні (об'ємні) та якісні показ­ники діяльності.

Основними показниками є обсяг товарообороту і ви­пуск продукції. Ці показники служать основою для розра­хунку потреби в матеріально-технічній базі, сировині і трудових ресурсах. Від них залежать сума обігових коштів, величина прибутків, витрат виробництва і обігу, прибутку.

Загальний обсяг товарообороту, що характеризує всю виробничу і торговельну діяльність кожного підприємства громадського харчування, поділяється на два види:

  • оборот з реалізації продукції власного виробництва, що включає обідню продукцію, враховану у стравах, а та­кож напівфабрикати і кулінарні вироби;

  • оборот з продажу купованих товарів, що закуплені і надійшли від підприємств оптової торгівлі, харчової про­мисловості в готовому вигляді і реалізовані населенню без кулінарної обробки (хліб і хлібобулочні вироби, морозиво, безалкогольні напої, пиво, фрукти, цигарки, сірники тощо).

Реалізація продукції власного виробництва і купованих товарів споживачам складає роздрібний товарооборот підприємств громадського харчування

Поряд із роздрібним оборотом на підприємствах громадського харчування має місце оборот з оптового відпуску продукції. Він являє собою реалізацію готової продукції або напівфабрикатів одними підприємствами громадського харчування іншим (що не є філіями перших), а також торговельним підприємствам для подальшого продажу цих продуктів населенню. ст. 57 (мал. 4.3), ст. 58 (мал. 4.4)

Роздрібний і оптовий оборот підприємств громадського харчування в своїй сукупності складає валовий оборот, що характеризує весь обсяг виробничо-торговельної діяльності підприємств громадського харчування. Відносно до нього плануються і враховуються всі якісні показники діяльності окремих підприємств.

Введення такого показника створює зацікавленість під­приємств у максимальному використанні наявних вироб­ничих можливостей для збільшення випуску продукції, особливо напівфабрикатів і кулінарних виробів. ст. 56 (мал. 4.1)

Виробнича програма це планове завдання, що вста­новлюється самостійно підприємством щодо випуску про­дукції власного виробництва на певний період (рік, квартал, місяць) із зазначенням виду й асортименту, кількості і ціни виробу. Виробнича програма є основою для визначення потужності підприємства, потреби в обладнанні, сировині і матеріалах, кількості працівників кухні та інших показ­ників.

Виробнича діяльність підприємств громадського харчу­вання вимірюється в кількісних і вартісних показниках. Найважливішим кількісним показником виробничої прог­рами є випуск страв. Виробнича програма в грошовому виразі являє собою оборот із продукції власного вироб­ництва. До них належать також потреба в сировині, продуктах і матеріально-технічних засобах, основні фонди, що характеризуються розвитком мережі (за кількістю підприємств, а також місць), капітальними затратами на нове будівництво, реконструкцію і забезпеченість технологічним і торговельним обладнанням, показники з праці та заробітної плати (кількість працівників, фонди споживання й оплати праці, продуктивність тощо).

До якісних показників належать: доходи (торговельні надбавки, націнки), витрати виробництва й обігу, прибуток і рентабельність, а також фінансові фонди.

Усі показники діяльності підприємств взаємозв'язані. Так, товарооборот і випуск продуктів є базою для розра­хунку потреби в сировині і продуктах, потужності кухні і пропускної спроможності обідньої зали. У свою чергу, матеріально-технічна база, її стан і розвиток безпосередньо впливають на виробничу програму підприємства. Чисель­ність працівників залежить від обсягу продукції, що випу­скається, і товарообороту. Вона служить основою для роз­рахунку необхідної суми фонду споживання, а всередині нього суми коштів, направлених на оплату праці праців­ників. Доходи, що формуються за рахунок торговельних надбавок, націнок та інших джерел, призначені для по­криття витрат виробництва й обігу і отримання необхідного прибутку. Останній розраховується як різниця між при­бутками і витратами підприємства. Він є синтетичним і результативним показником господарської діяльності, а також джерелом розвитку й удосконалення матеріально-технічної бази, соціального розвитку трудових колективів підприємств громадського харчування.