Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компл.курс.роб.МО.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
573 Кб
Скачать

Тема 44. Цільова характер управління організацією.

Цільовий підхід до управління організаціями і система цілей. Методологічні та організаційні фактори, розробка і формування цілей організації. Ранжирування цілей організації за допомогою “дерева цілей”.

Тема 45. Функціональний підхід до управління організацією.

Системна роль функцій управління організаціями. Класифікація функцій управління організаціями. Основні функції менеджменту: організація, планування, мотивація та контроль. Специфічні функції управління: загальне (лінійне) керівництво; технологічне керівництво; фінансово-економічне керівництво; керівництво зовнішньоекономічною діяльністю організації; робота з кадрами, оперативне управління. Функціональна структура управління організаціями. Шляхи вдосконалення функціонального управління організацією.

Тема 46. Система методів управління організацією.

Сутність та необхідність системного підходу до використання методів управління організацією. Взаємозв’язок типів та методів управління організацією. Класифікація методів управління. Склад економічних методів управління як системи економічних регуляторів господарської діяльності організації. Організаційно-розпорядчі методи впливу та особливості їх використання в практичній діяльності керівника. Соціально-психологічні методи управління та необхідність їх впровадження. Вдосконалення системи методів управління організацією.

Тема 47. Економічні методи управління в ринкових умовах господарювання

Сутність економічних методів управління, особливості їх використання. Структура економічних методів. Методи прямого і непрямого управління. Класифікація економічних важелів в організації. Планування як комплексна система планів організації. Аналіз господарської діяльності. Господарський розрахунок. Матеріальне стимулювання праці. Державні економічні важелі.

Тема 48. Організаційно-розпорядчі методи управління організацією в ринкових умовах господарювання.

Сутність, особливості і значення організаційно-розпорядчих методів управління в організації. Організаційні методи впливу і їх характеристика. Розпорядчі методи управління, їх основні риси. Характеристика основних форм: накази, розпорядження, протоколи, наради, оперативні вказівки. Різновиди засобів правового впливу: матеріальні, дисциплінарні, адміністративні. Особливості їх застосування в організаціях.

Тема 49. Соціальні методи управління.

Мета соціальних методів управління, їх особливості і значення. Суб’єкт і об’єкт соціальних методів управління. Класифікація соціальних методів управління і їх роль в системі управління організації. Методи управління окремими груповими явищами, їх характеристика. Методи управління індивідуально-особистою поведінкою працівника, значення для ефективності управління.

Тема 50. Психологічні методи управління.

Суть, мета та історія розвитку психологічних методів управління. Класифікація психологічних методів управління. Методи формування, комплектування, розвитку трудового колективу, групи.

Психологічна сумісність. Морально-психологічний клімат та основні чинники його формування. Характеристика методів гуманізації взаємовідносин в трудовому колективі. Етика і культура керівної діяльності. Методи психологічної мотивації праці. Дослідження між особистих стосунків. Особистість як об'єкт психологічних методів управління. Особливості психології керівника. Стиль керівництва у ринкових умовах. Авторитет і лідерство в колективі.