Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компл.курс.роб.МО.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
573 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з курсів:

Менеджмент організацій”, ”Фінансовий менеджмент”, ”Стратегічний менеджмент” ”Інвестиційний менеджмент”, “Інноваційний менеджмент”

ПОЛТАВА – 2008

Автори: Маркіна І.А., д.е.н., професор, завідуюча кафедрою менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету споживчої кооперації України

Шимановська-Діанич Л.М., к.т.н., професор кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету споживчої кооперації України

Лугівська О.П., к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету споживчої кооперації України

Бондар О.В., к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету споживчої кооперації України

Біловол Р.І., к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету споживчої кооперації України

ВСТУП

Ринкове реформування економіки України визначило напрямки корінних змін у сфері менеджменту організацій, управління фінансами та інвестиціями, управління ризиками та стратегічним управлінням в діяльності організацій і необхідність вивчення їх закономірностей в умовах адаптації до нового середовища господарювання. Тому на сучасному етапі перед вищою школою, управлінською наукою стоїть важливе завдання: підготовка висококваліфікованих спеціалістів, обізнаних зі стратегією і тактикою ефективного управління, фінансового та інвестиційного забезпечення діяльності організацій, які володіють навиками стратегічного управління і знаходження оптимальних рішень в умовах невизначеності, ризику та кризового управління.

Вирішенню даної мети сприяють курси “Менеджмент організацій”, ”Фінансовий менеджмент”, ”Стратегічний менеджмент” ”Інвестиційний менеджмент”, “Інноваційний менеджмент” - спеціальні дисципліни, що вивчаються студентами спеціальності 8.050201 та 7.050206 “Менеджмент організацій”.

Курси “Менеджмент організацій”, ”Фінансовий менеджмент”, ”Стратегічний менеджмент” ”Інвестиційний менеджмент”, “Інноваційний менеджмент” - профілюючі дисципліни, що вивчаються студентами на п'ятому курсі протягом першого семестру, де вони набувають необхідних знань у процесі поточного навчання на лекційних, практичних і семінарських заняттях та під час виконання комплексної курсової роботи.

Завданням методичних рекомендацій для написання комплексної курсової роботи є допомога студентам у виборі теми курсової роботи, розробці плану, підборі літератури, проведенні теоретичних і аналітичних досліджень, оформленні та захисті їх результатів.

Загальні положення

Методика вивчення вищезазначених дисциплін передбачає написання комплексної курсової роботи. Мета курсової роботи - здобуття студентами навиків самостійної роботи і закріплення теоретичних знань, що одержані в процесі вивчення дисциплін. Комплексна курсова робота призначена для виявлення у студентів вміння ефективно управляти організацією, знаходити оптимальні управлінські рішення в умовах кризи розвитку організації та ризику, реалізувати ефективний проектний менеджмент, виконувати самостійно фінансові розрахунки і робити обґрунтований їх аналіз та висновки, формулювати цілі і завдання інноваційної та інвестиційної діяльності, стратегічно мислити та вносити пропозиції щодо здійснених теоретичних досліджень і розрахунків. Теми або окремі розділи, насамперед, практична частина курсової роботи є складовою частиною випускової роботи студентів, а тому до неї ставляться особливо серйозні вимоги.

Тематика комплексної курсової роботи складена у відповідності з навчальною програмою курсів “Менеджмент організацій”, ”Фінансовий менеджмент”, ”Стратегічний менеджмент” ”Інвестиційний менеджмент”, “Інноваційний менеджмент” з урахуванням необхідності самостійної роботи над темою. Студент також має право запропонувати оригінальну тему курсової роботи, якщо вона відповідає тематиці дипломної роботи або пов'язана з майбутньою роботою випускника.

Однією з особливостей курсової роботи є те, що вона носить науково-дослідний характер, сутність якого повинна проявлятися в методологічному підході до розкриття теми. Окрім того, курсова робота має свій об'єкт і суб'єкт дослідження, що необхідно враховувати при виборі теми і проведенні дослідження.

Теми обираються у відповідності з шифром студентського квитка (додаток Б) та закріплюються за студентами рішенням кафедри. На період виконання наукового дослідження призначається керівник.

Структура курсової роботи 1 підбір матеріалу

Комплексна курсова робота є індивідуальним самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі літературного та практичного матеріалу. Саме тому написання курсової роботи повинно починатися з вивчення літератури за обраною темою. Літературний огляд по темі є початковим етапом наукового дослідження. При вивченні літературних джерел необхідно переважно орієнтуватися на видання останніх років.

Матеріалом для підготовки курсової роботи можуть бути: підручники і навчальні посібники, монографії вітчизняних і зарубіжних вчених, статті в газетах і журналах, нормативні акти та документи, методики, статистичні дані та бухгалтерська звітність організації.

Всі студенти повинні виконувати курсову роботу на матеріалах конкретної організації (різних форм власності). Після ознайомлення зі спеціальною літературою студент переходить до складання плану курсової роботи. План відображає зміст роботи у вигляді основних питань і узгоджується з керівником. Робота виконана без затвердженого плану або плану зі змінами без згоди керівника, на перевірку не приймається.

Кількість питань та їх порядок в плані визначається в кожному конкретному випадку з урахуванням специфіки теми, проте в будь-якій роботі повинні бути: вступ, три розділи (теоретичні і практичні), висновки і пропозиції, список літератури, додатки.

Кількість розділів може бути збільшена до 4-х, проте не більше. При необхідності розділи можна підрозділяти, проте кількість підрозділів у кожному розділі не повинна бути більше трьох.

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність і доцільність обраної теми, мету, предмет та об'єкт дослідження, основні завдання, які необхідно вирішити при розкритті даної теми, вказати теоретичну і методологічну базу наукового дослідження ( використані методи та джерела інформації).

У першому розділі розкривається теоретична сутність проблеми, її ринкові аспекти; надається літературний огляд обраної теми, тобто наводяться визначення законів, категорій, методичних підходів і оцінок різних авторів, обґрунтовується їх значення в практичній діяльності організації. Саме в цьому розділі особливо багато посилань на літературні джерела, у кінці яких в квадратних дужках слід вказати номер джерела і сторінки, де приведена конкретна думка автора.

У другому розділі відображається практична частина роботи. У ньому необхідно дати загальну характеристику організації, показати види діяльності, його виробничу та організаційну структуру, відобразити систему управління фінансами, дати фінансово-економічну оцінку об'єкта дослідження та конкретної проблеми дослідження. Всі розрахунки слід виконувати в таблицях, для більшої наочності роботи можливо ілюструвати її графіками і схемами.

У третьому розділі роботи на основі проведеного аналізу методичних і методологічних проблем даної теми, основних показників діяльності організації, розглядаються власні пропозиції щодо методики дослідження та управління окремими аспектами діяльності організації, які вивчаються у конкретній курсовій роботі і можливість їх застосування у практичній діяльності організації.

Саме другий і третій розділи курсової роботи носять практичний характер, є найбільш важливими і повинні складати до 60% всього обсягу курсової роботи.

Висновки і пропозиції є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалів попередніх розділів. Вони повинні бути конкретними, стосуватися різних сторін проблеми, що розглядається і спрямовані на усунення певних недоліків з метою удосконалення. Обов'язковим є обґрунтування практичного значення досліджень і розробок.

Оскільки висновки і пропозиції є завершальним розділом роботи, необхідно мати на увазі, що вони в значній мірі визначають якість роботи.

Список літератури, що використовується у процесі виконання курсової роботи, розміщується після висновків і пропозицій у певній послідовності. Першими записуються закони України, накази і постанови Верховної Ради України, потім нормативні документи. Після цього в алфавітній послідовності розміщуються підручники, навчальні посібники, довідники, спеціальні книги, брошури, журнали, експрес-інформація, методичні розробки за такою схемою:

1) прізвище та ім'я автора;

2) повна назва книги або статті;

3) місце випуску і назва видавництва;

4) рік випуску, номер журналу, дата виходу газети, сторінка. У додатках розміщують таблиці, довідкові дані, анкети, бланки документів тощо.