Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.МВ Тахеометр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
3.86 Mб
Скачать

Основні технічні дані ст5 “Блеск”

Показник

Значення

Діапазон вимірювання відстаней, м

0,2-5000

Середньоквадратична помилка вимірювань відстаней одним прийомом, мм

<10+5∙10-6D

Граничні кути похилу вимірюваних ліній, град

±22,0

Середня споживана потужність, Вт

5,0

Напруга джерела живлення , В

6,0

Збільшення зорової труби, крат.

12

Поле зору зорової труби, град

3,0

Маса світлодалекоміра в комплекті, кг

10,0

Загальна будова і методики вимірювання довжин ліній

В імпульсних Світлодалекомірах, до яких відноситься СТ5 “Блеск” випромінювання світла високої інтенсивності виконується переривисто у вигляді коротко часових імпульсів, а час, затрачуваний світловим імпульсом на проходження подвійного вимірюваної відстані (до відображувача і назад), визначається безпосередньо за допомогою швидкодіючого лічильника з наступним перетворенням часового інтервалу, несучого інформацію про вимірювання відстані.

На рис.1. показана спрощена структурна схема імпульсного світлодалекоміра

Рис.1. Структурна схема світлодалекоміра: 1- задаючий генератор масштабної частоти; 2- формувач імпульсів; 3- випромінювач; 4- фотоприймальний прилад; 5- фільтр низьких частот; 6- лічильний вузол; 7- допоміжний генератор; 8- формувач імпульсів; 9- змішувач; 10- цифрове табло.

Задаючий генератор масштабної частоти (1) (ГМЧ) модулює високо стабільні по частоті гармонічні коливання, які в (2) формуються в імпульси напруги заданої частоти слідування fм. Модульований світловий потік оптичної системи направляється на відображувач, встановлений на протилежній стороні вимірюваної лінії і, відобразившись від нього, повертається в світлодалекомір в його прийомну частину і фокусується на площину фотокатода фото приймального приладу (4) (ФЕУ). Фотоприймальний прилад перетворює прийняте світлове випромінювання в електричний сигнал. Одночасно з цим із (8) на модулюючий електрод ФЕУ подаються імпульси напруги з частотою слідування fr, які відрізняються від частоти fм на 0,01%.

Завдяки цьому високочастотні імпульси на виході ФЕУ перетворюються (5) в низькочастотні, усилюються і направляються в лічильний вузол (6) куди ж направляються опорні імпульси fоn, частота поступаня яких сформувалась в змішувачі (9) із частоти fм і частоти fr задаючого і допоміжного генераторів. Інформація поступає в лічильний вузол (6), обробляється і подається на цифрове табло (10) виражене в метрах і долях метра.

Сучасні світлодалекоміри дозволяють застосовувати трьохштативний метод вимірювань, при якому світлодалекомір після вимірювання послідуючого відрізка виймається із підставки, закріпленої на штативі, і установлюється на місто відображувача, в той час як відображувач переноситься на наступний штатив і т.д. Деякі світлодалекоміри можуть бути безпосередньо встановлені на теодоліті серій 2Т і 3Т після відділення основи і закріплення його на колонці теодоліта замість знятої ручки. Така можливість агрегатування вимірювального комплекту, який складається із світлодалекоміра і теодоліта, суттєво підвищує продуктивність, особливо при топографічних зйомках місцевості.

Установку штативу над точкою виконують за допомогою ниткового виска і оптичного центриру. Наведення світлодалекоміра на відображувач виконують в два прийоми: спочатку попередньо за допомогою зорової труби, а потім завершаючи – по max рівню сигналу. Наведення по рівню сигналу виконують навідними гвинтами послідовно в горизонтальній і вертикальній площинах методом послідовного наближення. При вимірюванні коротких відстаней візірують на центр тригель-призми або на центральну призму відображувача.

Початок розрахунку результатів вимірювань на табло супроводжується звуковим сигналом мікротелефону. Світлодалекомір має пристрій блокування процесу вимірювання, виключающе отримання невірних результатів при появі поміх в створі між світлодалекоміром і відображувачем.

Порядок роботи з світлодалекоміром СТ5 наступний:

  • перевірити джерело живлення по показникам стрілкового індикатору, встановивши перемикачи в положенні “контроль” і “счет”;

  • перевірити значення контрольного відліку, подавши на об’єктив блок контрольного відліку і знявши покази з цифрового табло. Якщо покази відрізняються від контрольного, вказаного в паспорті, встановіть необхідне показання обертанням рукоятки установки контрольного відліку;

  • за допомогою зорової труби навести світлодалекомір на відображувач і встановити перемикач в положення “точно” і “наведення”. При вимірюванні граничних відстаней пошук відображувача виконують в режимі “счет”, “точно”. Візувати світлодалекомір по max приймає мого сигналу і при положенні перемикача “счет” взяти два відліки по табло, після звукового сигналу. Повтори двічі наведення по max сигналу і взяти по два відліку після кожного наведення в режимі “точно”.

Кінцевий результат вимірювання відстаней розраховують за формулою

Дит+10-5Дтпf)+ΔДц,

де Дт- середнє арифметичне значення із відліків в режимі “точно”; Кп- поправочний коефіцієнт за t i f; Кf- поправочний коефіцієнт який враховує температурну зміну частоти кварцового резонатора; ΔДц- поправка за циклічну помилку по результатам повірки.

Значення Кп, Кf і ΔД знаходять в паспорті світлодалекоміра по відповідним графікам і таблицям.