Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сердюк Податкова система.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.82 Mб
Скачать

17. Лісотаксовий розряд при встановленні такси збору за спеціальне використання лісових ресурсів визначається в

залежності від:

а) якісних характеристик деревини;

б) призначення деревини;

в) відстані від урочища до пункту призначення;

г) виду транспортного засобу, яким відбувається транс­портування;

ґ) правильної відповіді немає.

18. Плата за користування надрами для видобування ко­рисних копалин справляється за:

а) видобування раніше погашених запасів корисних копа­лин, що в процесі розробки родовищ були віднесені до категорії втрачених у надрах;

б) видобування корисних копалин — нафти, конденсату, природного газу, підземних вод, ропи, мінеральних

грязей та мулу;

в) використання гірничо-промислових відходів, що утво­рюються в процесі переробки корисних копалин;

г) використання розкривних і супутніх порід, що утворю­ються в процесі видобування корисних копалин, не взя­тих у встановленому порядку на баланс запасів;

ґ) правильної відповіді немає.

19. Обсяги фактично погашених балансових запасів ко­рисних копалин визначаються:

а) як сума обсягів видобутих корисних копалин без ураху­вання фактичних їх втрат у надрах під час видобування;

б) самостійно платниками, які здійснюють видобування корисних копалин за даними вимірювальних приладів;

в) як сума обсягів видобутих корисних копалин та фак­тичних їх втрат у надрах під час видобування;

г) правильної відповіді немає.

Сердюк О.М., Заревчацька Т.В.

20. У разі видобутку корисних копалин понад встанов­лені квоти (ліміти) за видобуті понад квоти (ліміти) корисні копалини плата обчислюється:

а) в подвійному розмірі;

б) в п'ятикратному розмірі;

в) за понадлімітний видобуток корисних копалин плата не обчислюється;

г) правильної відповіді немає.

§ Задачі

Задача 1

Необхідно розрахувати суму збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів за звітний період та розподілити належ­ну до сплати суму між державним та місцевим бюджетами.

Варіант 1

Вихідні дані

Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Дніпро (Київська область), в своїй діяльності використовує водні ресурси загальнодержавного призначення із змішаного джерела. Установлений ліміт забору води становить 1100 куб.м. Згідно з даними первинного обліку води за показниками вимірювальних приладів до змішаного джерела водопоста­чання забрано з початку року 1700 куб.м води, з яких .'.5% — підземні води, 65% — поверхневі води. У тому числі на про­типожежні потреби використано 500 куб.м водних ресурсів. Усього нараховано і сплачено збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів за попередні звітні періоди 65,0 грн.

Варіант 2

Вихідні дані

Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Дніпро (Запорізька область), в своїй діяльності використовує водні ресурси загальнодержавного призначення із змішаного джерела. Установлений ліміт забору води становить 1200 куб.м. Згідно з даними первинного обліку води за показниками вимірювальних приладів до змішаного джерела водопоста­чання забрано з початку року 1750 куб.м води, з яких 500 куб. м — підземні води, решта — поверхневі води. В тому числі на

санітарно-гігієнічні потреби використано 230 куб.м водних ресурсів. Усього нараховано і сплачено збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 50,0 грн.

Варіант З

Вихідні дані

Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Південний Буг (Вінницька область), в своїй діяльності вико­ристовує водні ресурси загальнодержавного призначення із змішаного джерела. Установлений ліміт забору води стано­вить 1300 куб.м Згідно з даними первинного обліку води за показниками вимірювальних приладів до змішаного джере­ла водопостачання забрано з початку року 1800 куб.м води: 22% куб.м — підземні води, решта — поверхневі води. В то­му числі на санітарно-гігієнічні потреби використано 100 куб.м водних ресурсів. Усього нараховано і сплачено збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 70,0 грн.

Задача 2

Необхідно розрахувати суму збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів за звітний період, розподілити належ­ну до сплати суму між державним та місцевим бюджетами. Заповнити Розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики

Варіант 1

Вихідні дані

Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Південний Буг (Вінницька область), в своїй діяльності вико­ристовує водні ресурси загальнодержавного призначення із змішаного джерела. Установлений ліміт забору води стано­вить 1500 куб.м. Згідно з даними первинного обліку води за показниками вимірювальних приладів до змішаного джере­ла водопостачання забрано з початку року 1800 куб.м. води, з яких 1530 куб.м — поверхневі води, 270 куб.м — підземні води. Усього нараховано і сплачено збору за спеціальне вико­ристання водних ресурсів за попередні звітні періоди 55,0 грн.

Варіант 2

Вихідні дані

Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Прут (Чернівецька область), в своїй діяльності використовує водні ресурси загальнодержавного призначення із змішаного джерела. Установлений ліміт забору води становить 1750 куб.м. Згідно з даними первинного обліку води за показника­ми вимірювальних приладів до змішаного джерела водопос­тачання забрано з початку року 1942 куб.м. води, з яких 1456,5 куб.м — поверхневі води, 485,5 куб.м — підземні во­ди. Усього нараховано і сплачено збору за спеціальне викори­стання водних ресурсів за попередні звітні періоди 70,0 грн.

Задача З

Необхідно розрахувати суму збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики за звітний період та розподілити на­лежну до сплати суму між державним та місцевим бюджетами.

Варіант 1

Вихідні дані

Електростанція розташована в басейні річки Ворскла (Полтавська область). За звітний період обсяг води, пропуще­ний через турбіни, становить 12,40 млн. куб.м. Крім цього, електростанція має дозвіл на спеціальне використання по­верхневих водних ресурсів місцевого значення. Установле­ний ліміт — 210 куб.м. За звітний період фактично викорис­тано водних ресурсів місцевого значення 298 куб.м.

Нараховано збору за користування водами для потреб гідроенергетики за попередні звітні періоди — 930,6 грн. Усього нараховано збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 48 грн.

Варіант 2

Вихідні дані

Електростанція розташована в басейні річки Дніпро (Полтавська область). За звітний період обсяг води, пропуще­ний через турбіни, становить 28,70 млн. куб.м. Крім цього, електростанція має дозвіл на спеціальне використання підземних водних ресурсів загальнодержавного значення.

Установлений ліміт — 500 куб.м. За звітний період фактич­но використано водних ресурсів загальнодержавного значен­ня 430 куб. м.

Нараховано збору за користування водами для потреб гідроенергетики за попередні звітні періоди — 1973,8 грн. Усього нараховано збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 29 грн.

Задача 4

Необхідно розрахувати суму збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів та збору за спеціальне водокористу­вання в частині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту.

Варіант 1

Вихідні дані

У Запорізькій області (р. Дніпро) розташоване підприєм­ство водного транспорту, яке експлуатує вантажні та паса­жирські судна. Крім того, підприємство має дозвіл на спеціальне водокористування підземних вод з установленим лімітом 1200 куб.м. За даними обліку з початку року влас­ник експлуатував вантажні самохідні і несамохідні судна 183000 тоннаж-діб та пасажирські — 32700 місце-діб. На власні виробничі потреби використано 1123 куб.м води з під­земного джерела.

Нараховано збору за спеціальне водокористування в час­тині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту за попередні звітні періоди 2371 грн. Усього на­раховано збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 87 грн.

Варіант 2

Вихідні дані

У Черкаській області (р. Дніпро) розташоване підприєм­ство водного транспорту, яке експлуатує вантажні та паса­жирські судна. Крім того, підприємство має дозвіл на спеціа­льне водокористування поверхневих вод з установленим лімітом 970 куб.м. За даними обліку з початку року власник експлуатував вантажні самохідні і несамохідні судна 270 000 тоннаж-діб та пасажирські — 267 700 місце-діб. На власні виробничі потреби використано 1380 куб. м поверхневих водних ресурсів.

Нараховано збору за спеціальне водокористування в час­тині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту за попередні звітні періоди 3126 грн. Усього на­раховано збору за спеціальне використання водних ресурсів за попередні звітні періоди 32грн.

§ Контрольні питання

  1. Назвіть різновиди зборів за спеціальне водокористування.

  2. Що є об'єктом нарахування збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів для потреб гідроенергетики і вод­ного транспорту?

  3. Як розраховуються збори за спеціальне водокористуван­ня, якщо водокористувач отримує воду із змішаного дже­рела?

  4. З яких водних ресурси збір за спеціальне водокористу­вання не справляється ?

  5. Яким чином розраховується збір за спеціальне викорис­тання водних ресурсів у випадку понадлімітного викори­стання води?

  6. Яким чином відбувається розподіл коштів від сплаченого збору за спеціальне використання водних ресурсів між Державним та місцевими бюджетами?

  7. Які категорії платників відносяться до постійних, а які — до тимчасових лісокористувачів?

  8. Який документ є дозволом на спеціальне використання лісо­вих ресурсів та користування ділянками лісового фонду?

  9. Яким чином розраховується розмір плати за користуван­ня надрами для видобування корисних копалин за видо­буті понад квоти (ліміти) корисні копалини?

10. Поясніть, в яких випадках плата за користування надра­ми для видобування корисних копалин не справляється.