Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Лізингові підприємства.

Лізинг – це один з модифікованих видів оренди, який передбачає відокремлення володіння майном від його використання.

Основні види лізингу: оперативний, фінансовий, міжнародний.

Оперативний – це укладання договору на період, менший амортизаційного строку служби.

Фінансовий лізинг – договір, укладений на 10-15 років, тобто на період, більший амортизаційного строку служби обладнання. Після закінчення дії договору орендатор купує майно за заздалегідь встановленою ціною.

Міжнародний – особливості – це участь у справі зарубіжного партнера. Цей вид застосовується як для імпорту, так і для експорту нової техніки.

Об’єктом лізингової угоди може бути будь-який рухомий і нерухомий об’єкт майна. Найчастіше об’єктами лізингових угод виступає техніка, яка швидко морально старіє, або створює предмети споживання.

Малі підприємства. Основна ознака, за якій підприємства відносять до малих – це чисельність працюючих. В промисловості і будівництві до малих відносять підприємства, з чисельністю не більше 200 чол., в інших галузях – до 150 чол., в науці – до 100 чол., в невиробничій сфері – до 25 чол., у роздрібній торгівлі – до 15 чол.

Венчурний бізнес – це ризикована діяльність, під час якої створюються нові продукції, послуги, технології, це відкриття принципово нової сфери діяльності.

Специфічні особливості венчурного бізнесу:

  1. венчурний бізнес – це ризикована діяльність, це означає, що вкладник капіталу заздалегідь погоджується на можливі втрати своїх коштів при невдачі фірми, яку він фінансує.

  2. Дострокова діяльність – вкладник вимушений чекати результатів діяльності фірми. Перші результати будуть відомі не раніше 5-10 років. Перший прибуток при позитивних результатах отримається через 15 років,

  3. Ризикований капітал розміщується не як кредит, а у вигляді паю в статутний фонд,

  4. Майбутній прибуток залежить від величини вкладеного капіталу,

  5. Велика особиста зацікавленість в даних результатах.

Спільні підприємства створюються на основі участі у виробничій і комерційній діяльності різних господарських суб’єктів. Право створювати спільні підприємства надається об’єднанням і підприємствам будь-якої форми власності. Предмет і мета діяльності підприємств, розмір статутного фонду і доля кожного учасника визначають установчі документи підприємств. Спільні підприємства діють на основі повного господарського розрахунку. Одним з учасників підприємства може бути зарубіжний партнер.

Біржа – це місце укладання планів контрактів на поставку продукції, виходячи з попиту і пропозиції. Біржа – це найбільш розвинута форма функціонування регулярного продажу масових товарів. Біржі поділяються на: товарну, фондову, валютну.