Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-82.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
724.48 Кб
Скачать
  1. Суть організаційного менеджменту.

Будь-яке підприємство чи фірма тільки тоді домагається безперервного зростання продуктивності, коли їхня багатогранна діяльність спирається на організаційний менеджмент.

Під організаційним менеджментом слід розуміти процес використання організаційних чинників підвищення продуктивності в усіх сферах діяльності підприємства.

До організаційного менеджменту потрібно відносити вдосконалення не тільки безпосередньо процесів виробництва та праці, а й окремих елементів чи всієї сукупності наукового та господарського механізму — системи управління, планування (програмування), фінансування, матеріального стимулювання, матеріально-техніч­ного забезпечення, науково-технічного обслуговування, інновацій.

  1. Економічна безпека підприємства і її стратегічна мета.

В умовах ринку підвищення продуктивності на підприємствах можливе тільки за наявності високого рівня їх економічної безпеки.

Економічна безпека підприємства — це особливий вид його діяльності, спрямований на захист усіх своїх ресурсів (землі, капіталу, персоналу, інформації, матеріалів, фінансів) від внутрішніх та зовнішніх загроз, що зумовлює їхню максимальну віддачу.

Кожен об’єкт господарювання забезпечує на необхідному рівні свою економічну безпеку, аби домогтися як головних, так і проміжних цілей, однією з яких є безперервне зростання продуктивності.

Рівень економічної безпеки знаходиться в оберненій залежнос­ті від масштабів шкоди, яка була завдана підприємству зовніш­німи і внутрішніми чинниками. На економічну безпеку підпри­ємства негативно можуть впливати:

  • будь-які дії (як свідомі, так і несвідомі) фізичних та юридичних осіб;

  • поява об’єктивних, незалежних від підприємства явищ та обставин (форс-мажорні обставини, погіршення кон’юнктури рин­ку для товарів і послуг даного підприємства).

Отже, економічна безпека підприємства може зазнавати негативних впливів, які мають як суб’єктивний, так і об’єктивний характер. Негативні впливи мають об’єктивний характер, якщо вони не пов’язані з діяльністю організації та її працівників. Нега­тивні впливи суб’єктивного характеру виникають унаслідок непродуктивної діяльності фірми або її керівного персоналу.

Стратегічна мета економічної безпеки будь-якої організації полягає у забезпеченні її високопродуктивної роботи і конкурентоспроможності, недопущенні стагнаційних процесів як упродовж поточного терміну часу, так і в перспективі.

Стратегічна мета економічної безпеки підприємств досягається шляхом реалізації функціональних цілей, до яких належать:

  • забезпечення юридичного захисту на необхідному рівні всіх видів діяльності підприємства;

  • забезпечення підприємства висококваліфікованим і високоінтелектуальним персоналом;

  • створення високопродуктивної системи управління підприємством;

  • забезпечення працівників підприємства необхідною інформацією, створення надійної системи її захисту;

  • недопущення негативного впливу виробничих процесів підприємства на соціальне та навколишнє середовище;

  • забезпечення технологічної конкурентоспроможності підприємства;

  • забезпечення фінансової стійкості та незалежності підприємства;

  • організація на належному рівні захисту всіма способами корпо­ративних ресурсів підприємства (персоналу, майна, фінансів тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]