Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
432.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1 дослідження електричної міцності повітряних проміжків

1.1 Мета роботи: провести експериментальне дослідження залежностей розрядних напруг у повітрі від відстані між електродами; конфігурації електричного поля. (однорідне, неоднорідне); форми і полярності напруги, що прикладається (постійна, змінна).

1.2 Описання експериментальної установки

Принципова схема експериментальної установки представлена на рисунку 1.1. Джерелом високої напруги промислової частоти (50 Гц) є іспитовий трансформатор ТV2.|Стенд живиться від мережі напругою 220 В. Напруга подається на видимий розрив QS1 з якого поступає на автомат QF1, який захищає вхідні ланцюги живлення від струму короткого замикання. При включенні автомату засвічується табло "Напруга". Далі, якщо перемикач SA1 знаходиться в правому положенні (дивлячись на схему), а це рівнозначно що в захисному огородженні штанга із переносним заземленням висить на ньому, і якщо замкнутий перемикач SA2, тобто закриті двері огородження, то вхідна напруга подається на комутаційну апаратуру стенда. В такому разі, натиснувши кнопку SB2 ("Пуск"), вмикається контактор КМ1. Контактор своїми контактами КМ1.1 і КМ1.2 подає вхідну напругу на регулятор напруги TV1, що засвідчить підсвітка табло "Висока напруга". Контакт КМ1.3 служить для блокування кнопки SB2 ("Стоп"). Запобіжник FU1 захищає ланцюги керування стендом.

З регулятора напруги TV1 напруга поступає на первинну обмотку силового трансформатора TV2. Вимірювальні прилади амперметр РА1 і вольтметр PV1 служать для контролю величини вхідної напруги та струму споживання трансформатора TV2.

Величина вторинної напруги вимірюється за допомогою кіловольтметру PV2, який включений в ланцюг ємнісного дільника напруги С 1...С6. При такому включенні його покази треба перемножувати на три.

Рисунок 1.1 – Схема лабораторної установки

Варто пам'ятати, що при вимірах змінної по характеру напруги одержують діючі значення. Для одержання амплітудних значень при зіставленні з розрахунковими значеннями отримані дані збільшуються на V2.

Електроди різної форми закріплюються за допомогою з'єднань ХТЗ і ХТ4 на ізольованій конструкції. В схемі є можливість дистанційно змінювати відстань між електродами повітряного проміжку (ПП) за допомогою двигуна МІ, який керується з пульта управлінні. Зміна форми напруги (змінна або постійна), яка прикладається до ПП, що досліджується, виконується за допомогою високовольтного випрямляча VD1 або перемички П. Резистор R1 обмежує розрядний струм, захищаючи трансформатор TV2 і випрямляч VD1 від перевантаження по струму.

Кнопка SB2 ("Стоп") вимикає живлення контактора КМ1, а тим самим і живлення регулятора напруги TV1, тобто знімає напругу з TV2.

Включення стенду неможливе в разі коли перемикач SA1 знаходиться в лівому положенні (дивлячись на схему), а це рівнозначно, що в захисному огородженні штанга із переносним заземленням не висить на ньому, буде горіти табличка "Заземлено". Стенд також не включиться, якщо буде розімкнено перемикач SA2 тобто будуть відкриті двері.