Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна%20робота%20укр[1].docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
443.15 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 Тема: Вимірювання лінійніх розмірів. Повірка мікрометра та штангенциркуля

Мета роботи: придбання навичок роботи з мікрометром та штангенциркулем і його повірки за допомогою заходів довжини.

Матеріальне забезпечення: комплект мір, мікрометр, штангенциркуль.

Теоретичні відомості

Мікрометр

Мікрометри типу МК мод 102 (ГОСТ 6507-90) призначені для зовнішніх вимірювань (Мал. 1). Ціна поділки 0,01 мм. Діапазони вимірювань мікрометрів від 0 - 25 мм (МК-25) до 500 - 600 мм (МК-600). У всіх мікрометрів переміщення рухомої п'яти з мікровінтом одно 25 мм. Мікрометри з нижньою межею 300, 400 і 500 мм мають змінну п'яту, що дозволяє збільшити діапазон вимірювань до 100 мм. Мікрометри, починаючи з М-50, з діапазоном вимірювання 25 - 50 мм мають в комплекті настановчі заходи (Рис.1 і 2).

Рис. 1. Мікрометри типу МК

Основні елементи мікрометра показані на рис. 9. Конструктивне виконання деяких елементів, наприклад 6, 7 і 9, може бути іншим, при цьому їх функціональне призначення не змінюється.

Рис. 2. Мікрометр для зовнішніх вимірювань:

1 - скоба; 2 - жорстка п'ята; 3 - калібр (кінцева міра) для установки мікрометра на нуль; 4 - рухома п'ята (мікровінт); 5 - стебло; 6 - мікрометричні головка; 7 - інсталяційний ковпачок; 8 - трещеточний пристрій ; 9 - гальмове пристосування

Увага! Забороняється застосовувати зайве зусилля при силовому замиканні жорсткої і рухомої п'ятки мікрометра при перевірці нульового положення або проведенні вимірювань, для цього обертання мікровінта здійснювати великим і вказівним пальцями руки, як показано на рис. 3.

Рис. 3

Встановлення нульового положення шкали мікрометра, у разі неспівпадіння, проводиться з допомогою взаємно протилежного повороту мікрометричної головки 6 і настановного ковпачка 7 (Мал. 2, 4) і осьового переміщення головки 6 до збігу нуля. У деяких конструкціях стопоріння мікрометричної головки здійснюється гвинтом.

При неможливості встановлення нуля, допускається прийняти умовний нуль відліку, наприклад на рис. 4 а і б, показані випадки неспівпадання нуля на величини 0,17 мм і 0,22 (5), у цих випадках від значень свідчень віднімаються значення цих методичних похибок інструменту. У виробничих умовах такий засіб вимірювань підлягає ремонту та перевірці.

а

б

Рис. 4

Відлік показань

Приклади відліку показань мікрометра представлені на рис. 12. Необхідно слідкувати за рівнем верхньої шкали стебла, один оборот мікровінта дає переміщення п'яти на 0,5 мм

Рис.5

Штангенциркуль

Рис.6

Штангенци́ркуль (нім. Stangenzirkel) — універсальний інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибин отворів. Штангенциркуль — найпопулярніший інструмент вимірювання у всьому світі. Завдяки простоті конструкції та зручності в роботі, він — найулюбленіший в прецизійному вимірюванні.

Історія

Дерев'яні штангенциркулі використовувалися вже на початку XVII століття. Перші справжні штангенциркулі з ноніусом з'явилися тільки в кінці XVIII століття в Лондоні.

Складові інструмента та порядок вимірювання

Рис.7

Штангенциркуль ШЦ-I

На прикладі штангенциркуля ШЦ-I:

  1. штанга рухома

  2. рамка

  3. шкала штанги

  4. губки для внутрішніх вимірювань

  5. губки для зовнішніх вимірювань

  6. лінійка глибиноміра

  7. ноніус

  8. гвинт для фіксації рамки

Порядок відліку вимірів штангенциркуля зі шкал штанги і ноніуса:

  • зчитують число цілих міліметрів, для цього знаходять на шкалі штанги штрих, найближчий зліва до нульового штриха ноніуса, і запам'ятовують його числове значення;

  • зчитують долі міліметра, для цього на шкалі ноніуса знаходять штрих, найближчий до нульової поділки і співпадаючий з штрихом шкали штанги, і помножують його порядковий номер на ціну поділки(0,1 мм) ноніуса;

  • вираховують повну величину показів штангенциркуля, для чого до числа цілих міліметрів додають відчитані долі міліметра.

Види штангенциркулів

Штангенциркулі згідно з ГОСТ 166-80

  • ШЦ-1 — штангенциркуль з двостороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів і з лінійкою для вимірювання глибин.

  • ШЦ-IC - (штангенциркуль із стрілочним відліком) для відліку вимірів замість ноніуса має відлікову стрілочну головку. У виїмці штанги розміщена рейка, з якою зчеплена шестерня головки, тому результати вимірювання штангенциркулем, що відповідають положенню губок, зчитують на круговій шкалі головки за розташуванням стрілки. Це значно простіше, швидше і менш обтяжливо для виконавця, ніж зчитування відліку по ноніусу;

  • ШЦТ-I — з одностороннім розташуванням губок, виготовлених з твердого сплаву для вимірювання зовнішніх розмірів і глибин в умовах підвищеного абразивного зношування.

  • ШЦ-II — з двостороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів і для розмітки. Для полегшення останньою оснащений рамкою мікрометричної подачі.

  • ШЦ-III — з одностороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів.

Зняття вимірів

Рис.8

Вимірювання штангенциркулем

За способом зняття показів вимірювання, штангенциркулі поділяються на:

  • ноніусні

  • циферблатні — обладнані циферблатом для зручності і швидкості зняття показів

  • цифрові — з цифровою індикацією для безпомилкового прочитування

Догляд

В процесі роботи і після її закінчення протирайте штангенциркуль ганчіркою, змоченою у водно-лужному розчині змащувально-охолоджуючої рідини, потім досуха — чистою серветкою. Після закінчення роботи покрийте поверхні штангенциркуля тонким шаром будь-якого технічного масла типу ГОСТ 20799-88 і покладіть у чохол. Не допускайте в процесі експлуатації грубих ударів або падіння, щоб уникнути деформації штанги і інших пошкоджень, подряпин на вимірювальних поверхнях, тертя вимірювальних поверхонь об контрольовану деталь.