Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ123.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

РОЗДІЛ 1Організаційно – економічна характеристика ДП «Миколаївський річковий порт» …………..………………………………………………….……4

РОЗДІЛ 2 Особливості ведення бухгалтерського обліку у ДП«Миколаївський річковий порт»……………………………………………………………….……

2.1 Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками, облік короткострокових зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками, облік розрахунків з бюджетом…….………………………………..7

2.2 Облік розрахунків за виплатами працівникам та соціального страхування............................................................................................................12

2.3 Облік формування доходів, витрат і фінансових результатів діяльності.18

2.4 Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань……………………23

2.5 Складання фінансової звітності …………………….………….…….….....25

РОЗДІЛ 3 Організація внутрішнього аудиту на ДП «Миколаївський річковий порт»………………………………………………………………………………..

РОЗДІЛ 4 Шляхи удосконалення ведення бухгалтерського обліку на ДП «Миколаївський річковий порт»……………………….. Висновки………………………………………………………………………..

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Обов’язковим елементом освітньо-професійної підготовки студентів навчальних закладів є навчально-практична підготовка. Це повинно забезпечити студенту більше детальне засвоєння навичок ведення обліку та проведення аналізу. Я проходила практику в ДП «Миколаївський річковий порт» на протязі трьох тижнів з 9 січня 2011р. по 29 січня 2011р.

Метою практики є набуття трудових, виробничих, та організаторських навичок і знань з питань організації бухгалтерського обліку на підприємстві, збір та узагальнення і систематизування матеріалів для написання звіту.

Звіт складається з трьох розділів. У першому розділі наводиться стисла характеристика ДП «Миколаївський річковий порт», його організація та структура. Другий розділ містить дані про діючу практику бухгалтерського обліку за напрямами облікової роботи. Наведені схеми документообороту, пояснення щодо первинного, зведеного, синтетичного та аналітичного обліку. У третьому розділі за наслідками дослідження існуючого на підприємстві стану бухгалтерського обліку висловлюються критичні зауваження та пропозиції щодо удосконалення.

Під час виробничої практики мною було вивчено структура ДП «Миколаївський річковий порт», його діяльність. Досліджено види обліку, що ведуться на підприємстві, розглянуто також порядок складання первинних документів, фінансових звітів, та здійснення подальшого фінансового аналізу. В процесі проходження практики було вивчено фактичний стан обліку на підприємстві і проведено критичний аналіз організації бухгалтерського обліку ДП «Миколаївський річковий порт» та запропоновані шляхи вдосконалення.

РОЗДІЛ 1

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

Метою функціонування ДП «Миколаївський річковий порт» є отримання прибутку та його використання для розвитку матеріально-технічної бази підприємства.

Предметом діяльності ДП «Миколаївський річковий порт» є:

  • вантажно-розвантажувальні роботи на території порту;

  • послуги з надання механізації вантажних причалів під стоянку та відстій кораблів та суден;

  • виконання буксивальних та водолазних робіт, зокрема в доках;

  • виконання комплексу робіт з очищення та фарбування суден металевих каркасів, цистерн, танків, резервуарів, тощо;

  • внутрішнє та зовнішнє перевезення пасажирів всіма видами водного транспорту.

В керівництві з головним бухгалтером бухгалтерія здійснює організацію і ведення бухгалтерського обліку діяльності ДП «Миколаївський річковий порт». Являючись центром контролю за рухом всіх грошових потоків фонду, бухгалтерія нерозривно зв’язана з усіма його службами та підрозділами.

Основним завданням бухгалтерії є організація обліку, забезпечення контролю за раціональним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів підприємства. Схема структури бухгалтерії наведена на рис.1.

Для здійснення цього завдання бухгалтерія повинна:

  • забезпечити організацію бухгалтерського обліку у фонді у відповідності з дійсними нормами П(С)БО и законодавством України;

  • здійснювати контроль за правильним та своєчасним оформленням первинних документів, дотримуватись правил ведення обліку;

  • у повному обсязі та правильно враховувати надходження грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, основних засобів та інших активів, а також своєчасно відобразити у обліку операції, пов’язані з їх рухом;

  • достовірно і своєчасно відобразити у обліку витрати ДП «Миколаївський річковий порт», контролювати законність і раціональність операцій по використанню ресурсів підприємства;

  • правильно та точно враховувати результати діяльності;

  • правильно нараховувати і своєчасно виплачувати заробітну плату і здійснювати інші виплати працівникам підприємства;

  • своєчасно здійснювати розрахунки з постачальниками, абонентами та іншими контрагентами за отримані послуги;

  • забезпечувати цілісність бухгалтерських документів, облікових регістрів, звітності та іншої документації на протязі встановлених термінів збереження, та передачу їх у архів у встановленому порядку.

Важливим в організації роботи бухгалтерії є правильний, об’єктивний розподіл обов’язків між працівниками обліку.

Головний бухгалтер керує спеціалістами бухгалтерського обліку, встановлює і розподіляє між ними функціональні обов’язки, інформує своїх працівників про зміну у законодавстві і про появу нових нормативних документів, являється консультантом з багатьох питань, допомагає прийняти правильне рішення.

РОЗДІІЛ 2

НАПРЯМКИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І АУДИТУ НА

ДП «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РІЧКОВИЙ ПОРТ»

2.1 Облік зобов’язань за розрахунками з постачальниками, облік короткострокових зобов’язань за розрахунками з банками та іншими позиками, облік розрахунків з бюджетом

2.2 Облік розрахунків за виплатами працівникам та соціального страхування

Головним етапом в організації обліку праці і заробітної плати є організація обліку нарахування та виплати заробітної плати, яка являє собою систему заходів по забезпеченню якісного, достовірного та своєчасного нарахування заробітної плати в бухгалтерії Пенсійного фонду. Цей етап організації передбачає:

  • визначення нормативної бази;

  • організацію нагромадження інформації щодо виробітку та використання робочого часу та нарахування заробітної плати;

  • організація обліку розрахунків з працівниками та виплати заробітної плати;

  • організація носіїв облікової інформації.

Організація нагромадження інформації щодо виробітку та використання робочого часу здійснюється відповідно до табелю обліку робочого часу( додаток ). Бухгалтер розрахунків із заробітної плати приймає зазначені документи, перевіряє їх і комплектує у визначеному порядку. Прийняті до обробки зазначені документи разом з наказами, актами тощо, слугують основою для здійснення розрахунку заробітної плати. Розмір ставок заробітної плати (посадових окладів), а також надбавок до них в Пенсійному фонді визначається за результатами щорічної тарифікації

Приступаючи до нарахування заробітної плати, бухгалтер Пенсійного фонду, ретельно вивчає вищевказані документи для запобігання спотворення реальних результатів праці. Після зазначеної процедури працівник бухгалтерії здійснює нарахування заробітної плати, фіксуючи інформацію у відповідних носіях (особових рахунках, розрахунково-платіжних відомостях).

Особовий рахунок (форми П-54, П-54а) використовується для акумуляції інформації про заробітну плату кожного працівника установи. На підставі первинних документів з обліку виробітку та виконаних робіт, відпрацьованого часу і вищевказаних документів на різні види виплат дані щодо кожного працівника фіксуються щомісячно в його особовому рахунку. Окрім зазначеної інформації в особовому рахунку здійснюється фіксація утримань, відрахувань та внесків із заробітної плати. В особовому рахунку також відмічається сума.

На підставі даних минулого місяця, що внесені в особовий рахунок, та даних первинного обліку поточного місяця формується розрахунково-платіжна відомість( додаток ).

Даний реєстр має комбінований характер, оскільки містить інформацію як щодо розрахунку заробітної плати. Відомості складаються за обслуговуваними бюджетними установами та структурними підрозділами в двох примірниках (під копірку), причому платіжним документом є перший примірник.

При виплаті заробітної плати працівникам за допомогою банківських послуг після укладання індивідуальних угод на відкриття карткового рахунка видається один примірник угоди, дебетна картка, цифровий код до неї та правила користування дебетною карткою. Відповідно до графіка руху носіїв інформації працівники отримують розрахунковий листок чи розрахунок отриманої по картці заробітної плати.

На підставі розрахункових документів, оформлених відповідним чином, оформлюється головний реєстр синтетичного обліку щодо напрямку обліку заробітної плати і розрахунків з її приводу — зведення розрахункових відомостей із заробітної плати і стипендій ф. № 405 — меморіальний ордер № 5 (додаток ). До меморіального ордера додаються всі документи, які є підставою для нарахування заробітної плати (табелі використання робочого часу, витяги з наказів про зарахування працівників, їх звільнення та ін.). Записи в ордері систематизуються за функціональною класифікацією та найменуванням установ, що обслуговуються. У разі нарахування заробітної плати за рахунок коштів спеціального фонду вони систематизуються і за видами коштів спеціального фонду.

Дані розрахунково-платіжних відомостей за коштами спеціального фонду записуються до ф. № 405 після виведення підсумку за коштами загального фонду. На суму нарахованої заробітної плати нараховуються внески на обов’язкове пенсійне та соціальне страхування.

У кінці місяця підбиваються підсумки за меморіальним ордером, меморіальний ордер підписується виконавцем, особою, що перевірила меморіальний ордер, та головним бухгалтером, а одержані дані, у вигляді відповідної кореспонденції рахунків, записуються до книги «Журнал-Головна».

Основні бухгалтерські проведення з обліку оплати праці

Зміст господарської операції

субрахунки

Дт

Кт

1

2

3

1 Нарахована зарплата працівникам бюджетної

установи

за основну статутну діяльність, що

801,802

661

фінансується з державного або місцевого

бюджету

за роботи, що фінансуються за рахунок

811.812,

661

коштів спеціального фонду

813

за роботи у виробничих (навчальних)

821—825

661

майстернях, у підсобних (навчальних) сільських

господарствах, науково-дослідні роботи за

договорами, з виготовлення експериментальних

пристроїв, на заготівлі і переробці матеріалів

2. Нарахована працівникам допомога з

тимчасової непрацездатності:

за перші п'ять календарних днів

801,802,

661

непрацездатності

811—813,

821— 82'5

за решту днів непрацездатності, починаючи

652

661

і шостого календарного дня

3. Відрахування із заробітної плати;

прибуткового податку

661

64]

внесків до Пенсійного фонду та на інші

661

651—654

соціальні заходи

за товари, продані в кредит; за вкладами в

661

663—668

банк; за договорами добровільного страхування:

членських профспілкових внесків: за позиками

банків: за виконавчими документами

4. Видача заробітної плати з каси

661

ЗОЇ

5. Депонована не одержана вчасно зарплата

661

671

6. 1 Перераховано за призначенням суми,

641,

311, 313,

відраховані із заробітної плати працівників

651—654,

321,323

663—668

7. Видана з каси депонована заробітна плата

671

ЗО1