Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит. 1-5.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
28.44 Кб
Скачать
  1. Основні наукові журнали і дослідницькі центри у сфері міжнародних відносин (в Україні і світі).

Загалом, за даними інтернет-проекту «Мережа аналітичних центрів України» станом на 1 лютого 2002(2005) р., в Україні діяло близько 60 (115) «мозкових центри».

До найбільш авторитетних неурядових аналітичних структур України можна віднести:

  • Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Український незалежний аналітичний центр у сфері сфері економіки і економічної політики. Надає послуги консультування та міжнародної експертизи.

  • Український центр економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова

Недержавний аналітичний центр, що здійснює дослідження державної політики. Центр Разумкова також відомий під повною назвою «Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова».

На сторінках офіційного веб-сайту розташовані аналітичні записки, підготовлені для українського Уряду, народних депутатів України, пропозиції з удосконалення державної політики, опубліковані в журналі Центру Разумкова «Національна безпека і оборона», опубліковані у пресі статті, інтерв’ю та коментарі експертів Центру Разумкова з різних питань державної політики, матеріали круглих столів та інших публічних обговорень, проведених цим центром.

  • Інститут Євро-Атлантичного Співробітництва

Незалежна громадська дослідницька організація (аналітичний центр), діяльність якої спрямована на євро-атлантичну інтеграцію України шляхом аналізу, вироблення рекомендацій та прогнозів у галузі міжнародних відносин в цілому та зовнішньої політики зокрема.

  • Атлантична Рада України

Позаурядова, неприбуткова громадська організація, яка сприяє розширенню контактів і діалогу на міжнародному рівні, поглибленню взаємодії представників державних органів, органів влади, політиків, військових кіл, освітніх академічних організацій, мас-медіа, підприємців, представників суспільності, незалежних вчених з метою дослідження і з'ясування суспільної думки відносно інтеграції України в європейське і євроатлантичне суспільство і реалізації її національних інтересів в рамках євроатлантичних структур.

Найбільші аналітичні США:

  • Центр міжнародних приватних підприємств

Проводить та розповсюджує дослідження з реформування ринку та розвитку демократії. Бере участь у фінансування більш ніж 90 новостворених проектів розвитку ринку. Пріоритетними галузями досліджень в країнах пострадянського простору можуть бути «молодь і бізнес», «старопромислові регіони», «корупція і шляхи її подолання» тощо.

  • Інститут міжнародної економіки

Приватний некомерційний незалежний дослідний інститут, створений для вивчення міжнародної економічної політики. Займається економічним аналізом, проблемою глобалізації, перспективним прогнозуванням. Найвідоміша робота інституту «Запобігання апокаліпсису (дві Кореї)».

  • Українська національна інформаційна служба

Недержавна некомерційна організація, заснована в США, метою якої є збір інформації, проведення досліджень та розповсюдження інформації про Україну в США. Приклад діяльності — організація і проведення у 2000 р. конференції «Прагнення України до зрілої державності».

В Чехії:

  • Інститут міжнародних відносин

Некомерційна організація, яка працює в структурі Міністерства закордонних справ Чехії з 1957 р. Напрямки діяльності: міжнародні відносини, зовнішня політика Чехії, політика безпеки Чехії. Інститут акцентує увагу на з’ясуванні наслідків членства Чехії в ЄС, ролі Німеччини в регіональній інтеграції, відносинах Чехії з сусідніми країнами, становищі національних меншин у Чехії, ситуації в Словаччині, Росії та ін. країнах.

Росія: Журнал «Міжнародні процеси» - перший російський журнал теорії міжнародних відносин. В центрі його уваги – теоретичне осмислення світу в цілому, міжнародних тенденцій і планетарного політичного середовища взагалі. Його завдання - зрозуміти, що насправді відбувається зі світом в цілому, і лише з цієї точки зору - поглянути на Росію, оцінити міру відповідності або невідповідності її політики загальносвітовим тенденціям.