Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
41.27 Кб
Скачать

13. Назва

Галицько-Волинське князівство, Руське Королівство.

Хронологічні межі

кінець XII ст. – 1340 р.

Формування території

Відбувається довкола двох центрів. Перший Володимир – столиця Волинської землі, князівства. Кафедра єпископа. Сучасне місто Володимир Волинський.

У РІК 6592 [1084]. Приходив Ярополк [Ізяславич у Київ] до Всеволода на Великдень.

У сей же час утекли два Ростиславичі, [Володар і Василько], від Ярополка [із города Перемишля] і, прийшовши [до города Володимира], прогнали Ярополка. І послав Всеволод сина свого Володимира, і вигнав він обох Ростиславичів, і посадив Ярополка у Володимирі.

Утвердження на цій території Ростиславовичів, синів Ростислава Володимировича, внука Ярослава Мудрого.

Рюрик, Володар і Василько – “князі ізгої”, не отримали власного уділу, і змушені були шукати у західних землях Русі місця для себе.

У РІК 6695 [1187]. “...По смерті ж Ярославовій був заколот великий в Галицькій землі, бо галицькі мужі, надумавши з Володимиром [і] переступивши хресне цілування, вигнали Олега з Галича. І втік Олег звідти в [город] Вручий до Рюрика [Ростиславича], а Володимир сів у Галичі на столі діда свойого і отця свойого”.

У РІК 6696 [1188]. І прийшов Володимир до короля [Бели], а король узяв Володимира і з усіма своїми військами рушив до Галича. А коли почув Роман, що король за Горою вже, то він побіг, не маючи змоги стати супроти нього. ... Король же [Бела] в’їхав у Галич, [але] не посадив у нім Володимира, а дав увесь уряд галичанам і посадив у ньому сина свого Андрія. А Володимира він узяв із собою назад в Угри, силоміць, одняв добиток і всадив його в башту з жоною його...”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]